Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ligové soutěže u konce, muži v baráži čtvrtí

8. 9. 2023

Letošní ročník atletických soutěží družstev mužů a žen je u konce. Hranická atletika se zde rozhodně neztratila. Muži v posledním kole II. ligy (skupiny D) udrželi skvělé třetí místo a tím si zajistili postup do baráže o první ligu, zde skončili na velmi lichotivém čtvrtém místě. Hranické ženy v základní části obsadily osmé místo a do baráže tak nepostoupily.

Čtvrté, tedy poslední kolo základní části II. ligy mužů a žen proběhlo v neděli 20. srpna v Třinci. Prázdninové kolo obvykle mívá slabší účast. Letos taky. Ani hranické družstvo mužů nebylo příliš početné, ale desítka závodníků jela naplno a výsledný průměr 17 bodů na závodníka nemá v hranické historii obdoby. Předčili i početnější týmy a v kole obsadili třetí místo. Celkově soutěž opanovaly Vítkovice před Přerovem, Hranice stejně jako loni třetí a do baráže postoupil ještě čtvrtý Šternberk.

Leader družstva Ladislav Koutný 110 m překážek doběhl na třetí pozici, ve strhujícím závodě na 400 m přek. zvítězil a od Adama Oravy převzal oddílový rekord na této trati, ve výšce byl tentokrát čtvrtý. Tady se blýskl druhým místem Adam Orava. Ten z dlouhých překážek přinesl třetí místo, bilanci zkompletoval čtvrtou pozicí v dálce.

Tomáš Vašíček dostal jedinečnou šanci proběhnout si stovku s mimo bodování startujícím českým reprezentantem Zdeňkem Stromšíkem. Ve finále A skončil v pěkném letošním nejlepším čase čtvrtý. Na čtvrtce plotů doběhl druhý. Zbyněk Čech ukázal, že je opravdu bojovník. Absolvoval svůj skokanský trojboj - v tyči šestý, v trojskoku třetí místo, a ani výška nezklamala, tentokrát šestá pozice.

Do soutěže Hranice opět nastupovaly s pěkným ziskem z chůze, který zajistili stále vítězící Rosťa Kolář a Petr Havránek, ten tentokrát došel třetí. Kladivářský tandem se taky činil. Zbyněk Šebesta dohodil na čtvrté místo, Jan Kaspar obsadil páté a přidal ještě 4 body z oštěpu a 3 z dlouhých překážek. Michal Kaspar si opět posunul v tyči nejlepší letošní výkon a skončil pátý. Tentokrát jediný běžec Miloslav Nosek si vyzkoušel trojku a doběhl na deváté pozici. Čtvrtkařská štafeta Vašíček, Orava, Nosek, Koutný skončila čtvrtá.

Atletek v hranickém dresu tentokrát vyjelo do Třince dvanáct a jejich snaha stačila na sedmé místo v kole. Celkově Hranice udržely osmou pozici. Soutěž letos opanovala Atletika Poruba před Třincem a vítkovickým béčkem.

V posledním kole i celkově tabulku bodování opanovala vrhačka Barbora Odstrčilová. V Třinci posbírala 26 bodů za druhé místo v disku, páté v kouli a šesté v oštěpu. Ten ovládla Kateřina Kasparová, která byla navíc třetí v dálce. Třetí byla i vedoucí družstva Klára Úlehlová v běhu na 400 m překážek. Krásné čtvrté místo na stovce překážek vybojovala Michaela Hynčicová. Tato disciplína byla pro Hranice úspěšná, ještě zde doběhla Leona Stržínková šestá a Jitka Svobodová devátá.

Devátá skončila i Ludmila Krčmářová na čtyřstovce. Tereza Sommerová vybojovala čtyři body za desáté místo na osmistovce a dvanácté na čtyřstovce s překážkami. Štafeta na 4 x 400 m ve složení Marie Kročová, Ludmila Krčmářová, Klára Úlehlová a Kateřina Kasparová doběhla na bronzové pozici.

Výsledky

Fotky

V sobotu 2. září pak ve Zlíně proběhla baráž, tedy prolínací soutěž o I. ligu na Moravě a ve Slezsku, v desetičlenné soutěži startovaly čtyři týmy z jižní skupiny druhé ligy, čtyři ze severní a poslední dva týmy z první ligy. V soutěži mužů se tedy díky třetí pozici ve II. lize představilo i družstvo SK Hranice.

Konkurence v baráži byla o třídu vyšší, než v základních kolech. Zejména prvoligoví Třinec a Zlín dávali jasně najevo, že o tu první ligu stojí, silná byla i Moravská Slavia Brno. Hranice svůj cíl, tedy důstojné umístění nejlépe v první půli startovního pole splnily. Kromě zmíněných prvních tří se před ně už nikdo další nedostal, takže celkově čtvrté místo mezi deseti účastníky. Velmi pěkný výsledek. A to po prvních třech disciplínách (chůze, kladivo a krátké překážky) dokonce vedli. Ovšem jen toho se dlouho žít nedá. I tak mohou být spokojeni – průměrně cca 12 bodů na závodníka je na baráž skvělý výsledek.

Stejně jako v základní části držel roli leadera družstva Ladislav Koutný. Krátké překážky setinově vyhrál, na dlouhých vylepšil svůj oddílový rekord a doběhl čtvrtý. Doplnil ještě páté místo ve výšce. Tomáš Vašíček zkompletoval svou sbírku startů se sprinterskými hvězdami Československa o Jána Volka. V rozběhu stovky vedle něj vybojoval druhé místo, ve finále dosáhl na čtvrtou pozici. Čtyřstovku překážek po slabší první polovině vytáhl na sedmou příčku. K tomu excelentně rozběhl obě štafety.

Oba hraničtí chodci se taky činili. Rostislav Kolář opět svou disciplínu (5000 m chůze) bezkonkurenčně opanoval před druhým Petrem Havránkem.  Adam Orava ve výraznější konkurenci vybojoval šesté místo ve výšce, deváté na dlouhých překážkách a dvanácté v dálce. Vojtěch Podjukl přispěl sedmi body z krátkých a dvěma z dlouhých překážek. Jan Kaspar si zlepšil osobní rekord v kladivu, kde skončil sedmý, z oštěpu donesl v této disciplíně málo vídané dělené jedenáct místo. Michal Kaspar v tyči zdařile zdolal 293 cm a skončil osmý.

O obě závěrečné štafety se postarala stejná sestava. Sprinterská byla dramatičtější. Ladislav Koutný se na druhém úseku proběhl chvilku vedle Jána Volka v dresu Zlína. Předávky tentokrát vyšly dobře a Adam Orava i finišující Vojta Podjukl udrželi celkově třetí místo. Při čtvrtkařské po cca 15 minutách oddechu už byla na klucích znát trochu únava. I tak doběhli sedmí.

Výsledky

Letošní soutěž družstev je tedy minulostí. Družstvo mužů SK Hranice obstálo se ctí, na Moravě zaujali mezi družstvy dospělých fakticky třináctou pozici. Nato, kolik jich bylo, skvělý výsledek. Všem závodníkům je třeba poděkovat za odpovědný přístup a už nyní se těšíme na ligový ročník 2024.