Jdi na obsah Jdi na menu
 


    SKLH ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

sklh_zdar_logo_new.jpg

2. národní hokejová liga ČR

 Oficiální stránky klubu SKLH Žďár nad Sázavou:   www.hokejzr.cz 

 Mužstvo SKLH Žďár nad Sázavou hraje domácí zápasy v zimním stadionu Na Bouchalkách, který byl postaven v roce 1974. 
V roce 1979 byl stadion zastřešen a kapacita rozšířena na 3500 diváků.
V roce 2009 bylo v útrobách stadionu vybudováno ubytování.
 
 

Stručná historie ledního hokeje ve Žďáře nad Sázavou

První oficiální utkání hokejistů pod hlavičkou SK Město Žďár se uskutečnilo 6. ledna 1939. Na jaře roku 1941 byl klub rozpuštěn okupační správou, ještě v létě téhož roku byl založen klub AFK Město Žďár. Tou dobou se hrávalo na přírodním kluzišti za Sokolovnou.

V roce 1953 byl klub přejmenován na Spartak Žďár nad Sázavou. Po ukončení sezóny 1952–53 vznikl ve Žďáře další oddíl ledního hokeje pod názvem Tatran Žďár nad Sázavou, který si zbudoval nový areál se šatnami v místech dnešních volejbalových kurtů "Rybníček". Od sezóny 1953–54 se hrálo na tomto kluzišti. V té době chodilo na hokej ve Žďáře 800–1000 diváků (obyvatel města bylo necelých 10000). V roce 1956 došlo ke sloučení obou klubů a hokejisté pod hlavičkou Spartaku získali nástupnické právo v krajském přeboru po žďárském Tatranu.

Od sezóny 1972–73 nesl klub název Žďas Žďár nad Sázavou. V té době byla schválena výstavba zimního stadionu. Mužstvo TJ Žďas Žďár nad Sázavou se stalo přeborníkem Jihomoravského kraje pro sezónu 1972–73. V sezóně 1974–75 byl na podzim otevřen zimní stadion na Bouchalkách. Žďár ovládlo hokejové nadšení, na zápasy domácích chodilo 2000 diváků. Žďár vybojoval 2. místo v divizi, které znamenalo postup do vyšší soutěže – celomoravské divize.

V sezóně 1977–78 Žďár vybojoval účast v II. NHL, kde hned v následující sezóně 1978–79 vybojoval postup do I. NHL. Na podzim roku 1979 bylo dokončeno zastřešení zimního stadionu. Prvnímu utkání na zastřešeném zimním stadionu přihlíželo 3000 diváků. V sezóně 1982–83 skončil Žďár na posledním 12. místě I. NHL a sestoupil do II. NHL.

Po neúspěšné sezóně 1984–85 sestoupilo žďárské mužstvo do krajského přeboru, ze kterého hned v následující sezóně postoupilo zpět do II. NHL, kterou žďárští hráli nepřetržitě až do roku 2007. Od sezóny 1994–95 nastupoval klub pod novým názvem HC Žďas Žďár nad Sázavou. Od sezóny 1996–97 zastavil Žďas sponzorování veškeré sportovní činnosti. V sezóně 1998–99 hráli poprvé v historii dorostenci Žďáru extraligu dorostu. Od srpna 2000 nesl klub nový název HC Žďár nad Sázavou.

Na konci sezóny 2001–02 přichází na žďárský zimní stadion prvoligoví HC Senators Rosice. Tato sezóna byla pro žďárské druholigové mužstvo nejúspěšnější sezónou od roku 1990. S příchodem Senators do Žďáru bylo rozpuštěno žďárské A-mužstvo. Jenže z důvodů finančních problémů mužstvo Senators ve Žďáře končí a licence se stěhuje do Brna. 

HC Žďár nad Sázavou před sezónou 2003–04 znovu získává druholigovou licenci od HC Jičín. v květnu 2004 se oddělil od klubu mládežnický hokej, který dále pokračoval pod názvem HC-M Žďár. Vedení HC Žďár nad Sázavou se nakonec prakticky rozpadlo a v červnu 2005 převzal A-tým mužů klub HC-M. V sezóně 2005–06 spadl Žďár do baráže, ale druhou ligu zachránil.

Po konci sezóny 2006–07 byl Žďár z finančních důvodů nucen prodat druholigovou licenci, která zamířila do Kutné Hory. Nově pojmenovaný žďárský klub SKLH (Sportovní klub ledního hokeje) si dojednal účast mužského A-mužstva v krajském přeboru Pardubicka. Již na podzimní tiskové konferenci byl vedením vytyčen cíl na znovu vybojování 2. ligy. V dubnu 2008 se podařilo po roce vrátit druhou ligu zpět do Žďáru. Poslední rozhodující utkání sledovalo na zimním stadionu ve Žďáře rekordních (na krajský přebor) 1750 diváků.

V sezóně 2008–09 mužstvo Žďáru, převážně s vlastními odchovanci, obsadilo po nadstavbové  části "sudá/lichá" 13. místo zaručující předkolo play–off (vyřazení s HC Orlová) a s přehledem udrželo 2. ligu. Kapitán mužstva Jiří Plachý se poprvé v historii žďárského klubu stal s 33 góly nejlepším střelcem 2. NHL.

V sezóně 2009–10 po základní části mužstvo SKLH Žďár nad Sázavou obsadilo 7. místo zaručující účast ve čtvrtfinále play–off, kde přišlo vyřazení se silným mužstvem KLH Vajgar Jindřichův Hradec poměrem 0:3 na zápasy. Mužstvo složené převážně z domácích odchovanců za sebou zanechalo po celou sezónu dobrý dojem i přes několik výsledkových výkyvů. Nejproduktivnějšími hráči týmu se stali Míra Bukáček a Luboš Kunstmüller.

V sezóně 2010–11 žďárský tým skončil po základní části na 8. místě, zaručujícím účast ve čtvrtfinále play–off. Zde mužstvo opět po roce narazilo na silný KLH Vajgar Jindřichův Hradec a bylo opět vyřazeno, tentokrát poměrem 0:2 na zápasy. Nejlepší střelcem sezóny se stal Jirka Plachý (21 gólů), nejproduktivnějším hráčem Martin Sobotka (36 b.) a nejproduktivnějším obráncem Aleš Koželuh (20 b.).

Základní část sezóny 2011–12 tým SKLH zakončil na 7. místě zaručujícím play–off. Čtvrfinálovým soupeřem žďárských hokejistů se stal silný klub VSK Technika Brno. Po čtyřech velmi vyrovnaných zápasech přišlo vyřazení v poměru 1:3 na zápasy. Nejlepší výkony a velkou bojovnost během celé sezóny podávali Ondra Ježek "C" a Honza Kočan. Po sezóně ukončil svou aktivní kariéru dlouholetý hráč ve žďárských barvách Martin Sobotka.

Díky výborným výkonům v sezóně 2012–13 obsadilo po základní části mužstvo SKLH pod vedením nového trenéra Martina Sobotky skvělé 3. místo, o pouhý jeden bod za brněnskou Technikou. Ve čtvrtfinále play–off žďárský tým s přehledem vyřadil Spartak Pelhřimov 3:0 na zápasy (po výsledcích 4:0, 9:3 a 6:4). V semifinále žďárští narazili na brněnskou Techniku, se kterou přišlo po třech vyrovnaných zápasech vyřazení v poměru 0:3 na zápasy. Nakonec mužstvo v sezóně uhájilo skvělé 3. místo ve skupině Střed. Mladší dorost SKLH (taktéž pod vedením Martina Sobotky) vybojoval v sezóně postup do extraligy.

Do druholigové sezóny 2013–14 vstupovalo mužstvo SKLH s velkými ambicemi, které se naplnily 4. místem po základní části. Do velmi vyrovnaného osmifinále play–off nastoupil Žďár proti 13. celku po základní části HC Děčín. Žďár zvítězil 3:2 na zápasy. Ve čtvrtfinále Žďár vyřadil Stadion Vrchlabí v poměru 3:0 na zápasy. V semifinále žďárští narazili na favorizovaný Baník Sokolov, se kterým prohráli ve vyrovnaných utkáních 0:3 na zápasy. Celkově žďárské áčko skončilo na 4. místě skupiny západ a zaznamenalo nejdelší účast v play–off v celé historii žďárského hokeje. Třešničkou na dortu hokejové sezóny 2013–14 bylo 5. místo v extralize mladšího dorostu.

Po základní části sezóny 2014–15 skončilo mužstvo SKLH na 7. místě, zajišťujícím start osmifinále play–off na domácím ledě. Osmifinálovým soupeřem žďárského týmu se stal HC Řisuty, který Plameny deklasovaly poměrem 3:0 na zápasy (po výsledcích 7:2, 3:0 a 7:0). Čtvrtfinálové bitvy odehráli žďárští proti HC Tábor. Po velmi vyrovnaných zápasech přišlo vyřazení v poměru 0:3 na zápasy po výsledcích 4:5, 1:4 a 2:3).

Základní část skupiny Západ sezóny 2015–16 ukončilo žďárské mužstvo 9. místem zajišťujícím předkolo play–off, ve kterém postoupilo přes NED Hockey Nymburk poměrem 2:1. Ve čtvrtfinále Plameny po výborných výkonech vyřadily vítěze základní části SC Kolín v poměru 3:2 na zápasy. V semifinále přišlo vyřazení od HC Tábor poměrem 1:3 na zápasy. Hlavními tahouny vydařené sezóny ve žďárských dresech bylo především duo Michal Kaňka a Petr Štěpánek. Za zmínku určitě stojí rekordní návštěva posledního 34. kola základní části v dlouho očekávaném derby s BK Havlíčkův Brod, kdy na žďárské Bouchalky dorazilo neuvěřitelných 2 253 diváků.

Sezónu 2016–17 žďárské A mužstvo hrálo ve skupině Střed, a po velmi povedené základní části skončilo na 4. místě. Od třetí příčky ho dělily pouze horší vzájemné zápasy s HC Moravské Budějovice. V osmifinále play–off žďárský tým postoupil přes 5. celek skupiny Západ HC BAK Trutnov poměrem 4:1 na zápasy. Ve čtvrtfinále Plameny narazily na vítěze základní části skupiny Střed a věčného rivala ze sousedního Havlíčkova Brodu, který se netajil předsezónními ambicemi k postupu do 1. ligy. Po nervy drásajících a velmi vyrovnaných derby přišlo vyřazení v poměru 1:3 na zápasy. Poslední čtvrtfinálový zápas s BK Havlíčkův Brod na žďárských Bouchalkách sledovalo 2 441 fanoušků obou klubů. Žďárský klub však v této sezóně čekal ještě další velký úspěch. Starší dorost pod vedením trenéra Radovana Biegla vybojoval postup do extraligy.

Po základní části sezóny 2017–18 skupiny Střed skončilo mužstvo SKLH na výborném 2. místě, které mu nakonec zajistilo start všech sérií play–off na domácím ledě. Osmifinálovým soupeřem žďárského týmu se stalo družstvo HC Klatovy, které Plameny vyřadily poměrem 3:0 na zápasy. Čtvrtfinále přisoudilo žďárským tradičního soupeře SC Kolín, kterého Plameny přehrály taktéž 3:0 na zápasy. V posledním kole play-off narazili žďárští na ambiciózní HC Vlci Jablonec nad Nisou. Po velmi vyrovnaných zápasech přišlo vyřazení v poměru 1:3 na zápasy. Naši borci tak zůstali pouhý krůček od účasti v baráži o 1. ligu. Jednalo se o nejlepší sezónu žďárského "áčka" za posledních 20 let.

sklh_zdar_logo_new.jpg

Informace v tomto článku o historii ledního hokeje ve Žďáře nad Sázavou do sezóny 200708 jsem čerpal z knihy pana Jaroslava Švomy Žďárský hokej 19392009, která vyšla k 70. výročí žďárského hokeje v roce 2009.