Svíčková na smetaně
19. 1. 2010
Hovězí zadní nebo pravá svíčková nebo hovězí roštěná vcelku, zauzená slanina, cibule, petržel, mrkev, celer.sůl.Ale můžeme použít i vepřovou panenku nebo krůtí prsa.
Marináda: 1 l vody, celý pepř, bobkový list, ocet, malou lžičku (mokka) ne vrchovatou cukru. Dáme vše vařit a necháme vychládnout.Maso celé osolíme a prošpikujeme připravenými klínky špeku které jsme si předem připravili. Vychladlou marinádou přelijeme přikryjeme pokličkou a dáme do chladničky uležet. Dáme rozpustit tuk,ve kterém maso rychle ze všech stran orestujeme přidáme cibuli, zeleninu, koření a snítku rozmarýnu. Přidáme marinádu, přikryjeme druhým pekáčem a dáme do trouby Dusíme maso do měkka. Pak ho vyjmeme, odstraníme celý pepř, nové koření a bobkový list. Zeleninu dáme do mixéru, přidáme hladkou mouku a mléko. Vše dobře rozmixujeme. Omáčku dáme do kastrolu a za stálého míchání povaříme 10 minut. Pak pro vylepšenou chuť můžeme z trošky cukru udělat karamel, který rozředíme trošičkou vody a opatrně přidáváme do omáčky a ochutnáváme, dokud nejsme s chutí spokojení.Omáčku dochutíme citronem. Nakonec přidáme šlehačku a už nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Komentáře
Přehled komentářů
Kde je sůl?
Re: Svíčková na smetaně
(Jan, 1. 9. 2011 12:25)Pane Jene chybička se vloudila omlouvám se ale věřím že jako správný kuchař jste to samozřejmě osolil.Omlouvám se že jsem neodepisovala tak dlouho,teď tak často jsem nepsala a tak jsem nevěděla o vaši poznámce. Srdečně zdraví Minjaver Vilímková
Písek
(Jan, 8. 10. 2010 8:18)