Karbanátky po bulharsku
½ kg mletého telecího masa, ½ kg mletého jehněčího masa, 1kg vepřového bůčku nebo krkovičky,1-2 cibule nadrobno pokrájené (kdo chce, aby tam nebyla tak cítit, může ji nastrouhat), drcený černý pepř, sůl, jednu malou drobně pokrájenou červenou feferonku, kterou opečeme na plotýnce, zelenou petržel na drobno pokrájenou, a hlavní koření které dává tu nezaměnitelnou chuť bulharským kebabčetům a karbanátkům je čubrica, (český název saturejka)1 sklenička studené vody(malá)
přidávat po troškách a postupně zapracovávat do masa aby čevabčiči byly šťavnatější.
Masovou směs prohněteme s kořením. Když je směs sušší tak se přidá opatrně ( studená voda). Kolik, záleží na tom, jak je maso šťavnaté. Musíme však dávat pozor, abychom to nepřehnali.když se tak stane tak musíme přidat krajíc chleba namočený do vody a pak vymačkaný a rozdrobený který směs trošku zahustí
Vše řádně promícháme a tvoříme menší karbanátky (velikosti pinpongových míčků). Trošku je zploštíme a na slunečnicovém oleji usmažíme.podáváme s bramborovými hranolky a rajčatovým ale i jiným zeleninovým salátem
Podáváme s hranolky nebo i jen s chlebem chlebem. Pokud někdo chce, může, než rozmíchá směs, přidat lžičku prášku do pečiva nebo sody bikarbony a pak teprve směs promíchat. Karbanátky jsou pak nadýchanější.tyto karbanátky se sodou nebo s práškem do pečiva
můžeme upravit se sosem tak,že karbanátky před smažením poprášíme hladkou moukou
a usmažíme pak podlijeme hovězí polévkou nebo bujonem,ale opatrně musíme myslet že bujon je již slaný když by to bylo slanější přilejeme trošku vody ale dá se též do misky dát lžíci bílého jogurtu jeden žloutek rozšlehat a přidat do sosu.je to zase úplně něco jiného.Pokud bychom chtěli vyzkoušet tyto karbanátky s jogurtem tak do karbanátkové směsi přidáme uvařenou rýži kterou smícháme s masovou směsí karbanátky obalíme trošku hladkou moukou a lehce osmažíme dáme stranou uděláme sos do kterého dáme 2 lžíce bílého jogurtu a jedno vajíčko rozšleháme nalijeme do pekáčku do něj poskládáme karbanátky vedle sebe a dáme na 15 minut do trouby zapéct.můžeme podávat s chlebem.