Králík na zelenině
Tento recept je od mé švagrové Zdeničky. Od ní jsem se naučila hodně věcí.Její maminka byla čiperná babička, která byla velmi pracovitá, a výborná kuchařka, stejně jako maminka mého manžela.Tito lidé na Valašsku neměli lehký život, ale jejích živelnost, pracovitost a upřímnost si získá každého.
1 králík, sůl, tymián, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 100 g anglické slaniny, skleničku Moravanky nebo Kunovjanky (sladkokyselá zelenina), 2 jablka, cibuli.
Připravíme si velký pekáč. Do pekáče dáme olej, na kterém orestujeme cibuli. Králíka osolíme zvenku i zevnitř. Posypeme tymiánem a dáme na orestovanou cibulku. Přidáme sladkokyselou zeleninu, koření, oloupaná jablka rozkrájená na kostičky. Podlijeme vodou a dáme do předehřáté trouby péct za častého podlévání. Až maso změkne, poprášíme vydušenou šťávu dvěma lžícemi hladké mouky, podlijeme vodou a dopečeme. Podáváme s knedlíkem.