Tereza, 20 let, studentkaJak si studentsky užít a přežít?

Tereza (20 let, studentka)

...studuje (neplatí školné), má stipendium a přivydělává si, takže měsíčně disponuje částkou 8000 Kč
...bydlí u rodičů, kteří po ní žádný příspěvek na domácnost nežádají (nebo bydlí na koleji za cca 1000 Kč měsíčně)
...stravuje se asi 4x týdně doma, 3x týdně ve fastfoodech a bufetech
...pravidelně si dává kafe z automatu a neodolá sladkému, jednou týdně se staví v cukrárně na zákusek, 2x týdně jde posedět s přáteli do kavárny nebo hospody, pije ráda míchané koktejly, utratí do 500 Kč
...hodně cestuje po ČR autobusem, jen za cesty za přítelem dá asi 1000 Kč měsíčně, po městě jezdí MHD, ale lístky si kupuje jen sem tam (už ji párkrát chytil revizor)
...je sportovní nadšenec, ráda si pořizuje kvalitní značkové vybavení na lyže, ročně stráví tak tři týdny na horách (Itálie, Rakousko; jeden výlet cca 6000 Kč)
...2x týdně chodí plavat (po 60 Kč), 1x měsíčně vyrazí na koncert (vstupné i s útratou 500 Kč), 1x měsíčně zajde na kosmetiku nebo ke kadeřnici (300 Kč)
...měsíčně si koupí časopisy a noviny za 200 Kč (Yellow za skvělou cenu se samozřejmě nepočítá)
...hodně smskuje, za telefon utratí asi 400 Kč měsíčně, spoustu času tráví na internetu, kam má ze školy přístup zdarma
...má sporožirový účet, často vybírá z bankomatu

Jak si užít studentský život (a peníze)?

Takhle to po pohledu na "akční plán" typické studentky vidí finanční poradce Martin Podolák:

Zpracovat finanční plán a doporučení pro člověka, který peníze zatím kontinuálně nevydělává, není nic jednoduchého (znám to z vlastní nedávné zkušenosti). Je mladý, finančně ho podporují rodiče, a ještě si k tomu může přivydělat pár tisíc měsíčně! A lákadel je přece tolik… Od drahého značkového oblečení přes elektroniku až po relativně bohémský život trávený na party nebo v baru. Nicméně již v tomto věku a v této životní situaci je potřeba se začít učit pracovat s penězi. Největší chybou většiny lidí je absence jakékoli rezervy. Vždyť na co bych spořil, když za čtrnáct dní je tu zase výplata a ty džíny na mně vypadají tak skvěle! Problém nastane v okamžiku, kdy si chceme pořídit něco cennějšího, nebo dokonce musíme řešit nenadálý finanční výdaj v důsledku neočekávané situace – ztráta mobilu, rozbitý počítač nebo domácí spotřebič. První doporučení všem, nejen Tereze, bude: mějte na svém účtu alespoň jedno- až dvojnásobek svého příjmu jako rezervu a dejte ho třeba na týdenní termínovaný účet. Tak je nemůžete lehce utratit, a přesto jsou v případě potřeby peníze relativně okamžitě k dispozici.

Když se podíváme na Tereziny výdaje, první věc, kde utíkají zbytečně finanční prostředky, je stravování v bufetech a fastfoodech. Už jen kvůli tomu, že to asi nebude zrovna ideální strava pro zachování perfektní figury, by to měla omezit, a byť jsou ceny na první pohled relativně příznivé, doma v ledničce u rodičů budou určitě lepší. Navíc špatné stravovací návyky se projeví finančně i v budoucnosti – nutnost kupovat stále další (větší) ošacení a výdaje za různé redukční diety a zdravotní zákroky se časem také pěkně nasčítají. Kafe z automatu a zastávka jednou týdně v cukrárně v rozpočtu už tolik děr nenadělá.

Přítele je ideální nalézt blíž a s autem, ale láska je láska… Zde tedy nic neškrtneme. Ale utrácet peníze za pokuty v městské hromadné dopravě? Obzvláště v dnešní době, kdy stojí prakticky na každém rohu revizoři, je to naprostý luxus. Studentské jízdné je přijatelné a věřím, že i rodiče rádi přispějí na měsíční ‚lítačku‘ než do rozpočtu městské dopravy placením pokut!

Hospoda nebo bar s přáteli je logickou a přijatelnou zábavou, jen bych asi volil běžnější podniky a přijatelné ceny. Sport určitě podporuji, a pokud si na něj vydělává sama, jen ať jede! Plavání a koncerty jsou také v pořádku a velkou pochvalu má Tereza za malé výdaje v kadeřnickém nebo kosmetickém salonu. Asi s ní budu muset seznámit svou přítelkyni! :-)

K zefektivnění výdajů určitě doporučuji tarif se zaměřením na smsky. Bankovní účty dnes může pořídit v našich největších bankovních ústavech i s vedením a kartou zdarma. Pozor ovšem na výběry, kde je lepší vybrat najednou větší částku, a s tou určitou dobu vyjít, než vybírat hotovost po menších obnosech. Poplatky za výběr pak mohou dosahovat až 20 % (!) z vybrané sumy, a to je opravdu hodně velký luxus! Zároveň si tak můžete i lépe kontrolovat svou finanční spotřebu.

Stanovte si sumu, kterou chcete maximálně za týden utratit, a tu si vyberte v hotovosti do peněženky. Kartu pak raději nechte doma. A víte, že v peněžence je váš týdenní rozpočet, do kterého se musíte vejít. Ale ať si Tereza ještě užívá let, kdy nemusí řešit žádné vážné finanční rozhodnutí…