Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chovatelský den v Hradci n. Mor.
23. 8. 2009

            

          V neděli 23. srpna 2009 se v Jezdeckém areálu v Hradci nad Moravicí konal první ročník chovatelské výstavy koní plemene hafling. Výstava, krásné prostředí podzámčí a odpolední soutěže všeho druhu přilákaly na dvacet haflingů, kteří se divákům předvedli ve všemožných disciplínách a v doprovodném programu. Deštivé ráno se během chvilky změnilo v prosluněný den a tak výstavě a soutěžnímu zápolení již nic nestálo v cestě. Hřebec Nimrod. Pro zvětšení klikněte

      Vše začalo v deset hodin malou skokovou soutěží, kde se převedli i dva haflingští valaši Zafír a Zoran. Po povedených parkúrech přišla na scénu dlouho očekávaná výstava.

       Jako první byla předvedena kolekce hřebců, v níž získal prvenství patnáctiletý 854 Nimrod (po Nebelstein z Cindrella) pana Sucháčka z Horní Lidče. Druhá příčka patřila jeho čtyřletému synovi 1319 Nathan (z matky Sindy) pana Trefila ze stáje Pohoř u Oder. Třetí místo získal rovněž Nimrodův syn, pětiletý 2994 Namer (z matky Sára) paní Valové z Budišova nad Budišovkou. Čtvrté místo obsadil osmiletý hřebec 2892 St - Largos (po Stony z Luccy) opět ze stáje Pohoř.
Druhá a třetí kolekce patřila klisnám s hříbaty. Rozhodčí první místo přisoudili klisně pana Řemelky z Hradce nad Moravicí, Zenitě (po Sambo ze Zara). Klisna Ebony (po Napoleon z Elsa) pana Jedličky z Mikolajic získala druhé místo a třetí skončila klisna Natálka (po Noby z Loty) paní Živníčkové ze Vsetína. V kategorii hříbat do půl roku věku, která se vyhlašovala společně s klisnami, měla porota, ve složení Zbyněk Řemelka jako předseda, Jana Kuchařová, MVDr. Josef Živníček a stewardi Blanka Remeňová a Nikol Trefilová, těžké rozhodování, neboť všechna hříbátka byla roztomilá a krásná. Z prvenství se nakonec radovala klisnička Zorka (po Artist - L ze Zenita), která zaujala harmonickou stavbou těla a pěknými chody. Druhé místo bylo přisouzeno klisničce Ela (po St - Largos z Ebony) a třetí příčku obsadil hřebeček Nord (po Nimrod z Natálka).

Obrazek

     Klisnám bez hříbat byla věnována kolekce číslo čtyři. Jelikož byla výstava díky úsilí pořadatelů a hlavně sponzorů bohatá na ceny, mohla se i tato kolekce vyhlašovat od čtvrtého místa, které obsadila letos zapsaná klisna Safira (po otci Marco ze Sissy) v majetku Impuls Vsetín. Třetí příčku získala klisna Bára (po Nagano z Gerta) pana Naisara z Kunčiček u Bašky. Druhé místo patří tříleté Porgy (po Nolan z Papsi) v majetku AK MONT STEEL Ludgěřovice a vítězkou se stala pětiletá Fábie (po Nimrod z Fanta) paní Remeňové ze Stáje Boňkov u Hranic na Moravě.
       Poslední, pátá kolekce patřila valachům, mezi nimiž jasně dominoval pětiletý Alan (po Acord z Vendulka) pana Bílka ze Stáje Vrchovina u Frýdku-Místku. Druhou příčku obsadil Zoran (po Madit ze Zenita) pana MVDr. Živníčka z Hradce nad Moravicí, třetí místo získal Zoranův polobratr Zafír jehož otcem je Acord, v majetku pana Řemelky z Hradce nad Moravicí. Čtvrtou příčku obsadil Niki (po Nolan) v majetku AK MONT STEEL s.r.o. Ludgeřovice.
         Další, tentokrát již nehodnocenou kolekcí, bylo předvedení hřebce Nimrod a jeho potomstva. Diváci měli možnost posoudit jeho vliv u dvou plemeníků, hřebců Nathan a Namer, pětileté klisny Fábie a čtyřměsíčního hřebečka Nord.

        Po výstavní části dne nám pan Naisar a jeho vnučka Tereza Flegrová předvedli ukázku komunikace s klisnou Bárou. A poté se až z Argetiny "přijely" předvést dvě horkokrevné slečny s valachy Zafírem a Zoranem. Španělský sen, sestry Remeňovy. Pro zvětšení klikněte

       V jednu hodinu odpoledne již mohly začít soutěže. Na startu se nakonec sešlo více závodníků, než jich bylo nahlášeno. U všech westernových soutěží nám "předjezdec" Isabela Remeňová s pony valachem Šemíkem ze Stáje Boňkov, předvedli jak se co jede, aby diváci mohli snáze posuzovat výkony soutěžících. První soutěží byl trail, ve kterém je kladen důraz na poslušnost a lehkou ovladatelnost koně. Zde na první příčku dosáhla klisna Sarah, paní Gilíkové z Opavy, s jezdcem Miroslavem Šindlerem. Druhý skončil St - Largos s Richardem Trefilem, reprezentující stáj Pohoř a třetí klisna Fábie s Blankou Remeňovou, Stáj Boňkov.

        Další soutěže již měly za cíl předvést rychlost a obratnost haflingů. V pole bendingu si první místo zasloužil St - Largos s Richardem Trefilem, stáj Pohoř, kteří trať zvládli za 0:29:88. Druhý skončil Alan s Lukášem Bílkem, reprezentují Stáj Vrchovina a třetí Fábie s Blankou Remeňovou za Stáj Boňkov. Druhým rychlostním závodem byl barrel racing, v němž první dvě místa putovala ke stejným dvojicím jako v předchozí soutěži, ale třetí příčku obsadil valach Niki
Obrazek        V doprovodném programu se pro zpestření představila ještě paní Borovičková s šestnáctiletou klisnou Sissy v ukázce hipoterapie. Poté se ještě jednou na předvadišti sešli všichni haflingové, aby se vyhlásil šampionát. Titul šampiona si domů odvezl hřebec Nimrod. Klisna Fábie ze Stáje Boňkov se může honosit titulem 1. vicešampionZenita se stala 2. vicešampionkou. s Evou Kačmařovou. a klisna

        Po vyhlášení nejlepších koní celé výstavy se mohlo pokračovat v soutěžení, tentokrát v zápřahu. První byl na řadě vozatajský parkúr, ve kterém zvítězila dvojice Porgy, Niki pod vedením pana Alfréda Kačmaře, kteří reprezentují Stáj AKMONT STEEL s.r.o. Ludgeřovice. Jako druhá skončila tatáž dvojice, ale pod vedením jeho syna pana Davida Kačmaře. Třetí příčku obsadil hřebec Namer s Petrem Novákem. Ještě před začátkem poslední soutěže nám tajemný Zoro a jeho španělská krasavice, v podání sester Isabely a Blanky Remeňových ze Stáje Boňkov, předvedly ukázku Španělský sen s haflingskou klisnou Fábií a welsh pony valachem Šemíkem. Do posledního klání, ovladatelnosti v kládě, nastoupili už jen tři účastníci. Nejlépe si s úkolem poradil pan Jedlička s klisnou Ebony. Druhý skončil pan Trefil s St - Largosem, stáj Pohoř a třetí pan Bílek s Alanem, Stáj Vrchovina.

     Na závěr bychom chtěly poděkovat všem, kteří nám umožnili tuto krásnou a doufáme, že ne poslední akci uspořádat - panu MVDr. Živníčkovi a panu Řemelkovi, sponzorům společnosti Paragan s.r.o., Hranice-Drahotuše - nástavby a přívěsy, společnosti PELA CZ a.s. Nový Jičín - odborný velkoobchod, voda, topení, plyn, vybavení koupelen a samozřejmě všem majitelům a chovatelům koní, bez kterých by to nešlo.

Ovladatelnost - St-Largos. Pro zvětšení klikněte Výřad účastníků westernu. Pro zvětšení klikněte