Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvě fenky hledají domov

Bára a Nela hledají nový domov, zemřela jim panička.

Informace od pozůstalých zde:
Obě fenky jsou s PP (bohužel jsem je ještě doma nenašel), pořízeny z chovatelské stanice Petříkových (http://www.volny.cz/hoccojoreta/), stáří (vzhledem nenalezeným PP) odhadem 14 let. Jsou na sebe extrémně fixované, umístění by připadalo v úvahu pouze společně.
 
Jejich zdravotní stav:
 
Nela: dobře stavěná, nepodvyživená. Několikrát absolvovala odstranění zubního kamene v celkové narkóze, při poslední návštěvě nám pan MVDr. další narkózu nedoporučil, do granulí jí sypu jakousi směs z mořských řas proti tvorbě zubního kamene a paradentóze, podle mě bez valného výsledku. Zuby nemá v moc dobrém stavu a zápach z tlamičky je docela silný. Je absolutně vykastrovaná (měla nějaké bulky a záněty). Dále trpí displazií obou kyčelních kloubů, nemůže skákat, nezdolá jakokukoliv překážku, je hluchá a asi už ani moc dobře nevidí. Vzhledem k jejímu věku se často pomočí nebo pokaká. Je zvyklá na granule, nic njiného nežere, stolice je pevná. Jinak j e celkem vitální, bystrá, přítulná, hravá a veselá, trochu plachá a nedůvěřivá. Absolutně neagresivní, hodný pejsek. Špatná věc je, že neumí chodit na vodítku. Když slyšela, poslouchala na slovo, venčení na vesnici (Ostopovice) tud
ž nebyl vážnější problém.

Bára: (v podstatě je to CtrlC/CtrlV) dobře stavěná, nepodvyživená. Několikrát absolvovala odstranění zubního kamene v celkové narkóze, při poslední návštěvě nám pan MVDr. další narkózu nedoporučil, neboť Bára na pár minut exitovala, naštěstí se ji podařilo oživit (mentální následky zdáse nemá), do granulí jí sypu jakousi směs z mořských řas proti tvorbě zubního kamene a paradentóze, podle mě bez valného výsledku. Zuby nemá v moc dobrém stavu a zápach z tlamičky je docela silný. Je absolutně vykastrovaná (měla nějaké bulky a záněty, stejně jako Nelusa). Dále trpí displazií obou kyčelních kloubů, ale není to tak špatné, jako u Nely - ikdyž s obtížemi, je schopná skákat, je hluchá a asi už ani moc dobře nevidí. Vzhledem k jejímu věku se často pomočí nebo pokaká. Je zvyklá na granule, nic njiného nežere, stolice je pevná. Jinak je hodně veselá, bystrá naopak moc není, chová se jak št
ně. Taktéž absolutně neagresivní, spíš se bojí neznámých lidí a zvířat. Špatná věc je, že (stejně jako Nela - nikdy to v podstatě nezakusila) neumí chodit na vodítku. Když slyšela, poslouchala na slovo.

Fenky jsou vychované (ovšem pokud zjistí, že majitel/ka není dostatečně rázný, jsou schopny "otravovat a vynucovat si např. pamlsek". Se mnou tento problém není. I když jsou to takový chudery, potřebují pevnější vedení. Jsou zvyklé žít v bytě (zahrádku by ale určitě uvítaly - ovšem venkovní život je vyloučen), spát odděleně od paníčků, štěkají minimálně (vzhledem k jejich hluchotě) a zařízení bytu nedemolují (viz. stav jejich zubů). Většinu dne prospí a delší procházky jsou pro ně vzhledem ke kloubům nevhodné.
Aktuálně jsou trochu zanedbané (srst, drápy), povinné očkování absolvovaly.

Chtěl bych jim zařídit důstojné dožití u nějakých hodných lidí. Případnou veterinární péči samozřejmě uhradím v plné výši, stejně tak granule a to doživotně. Aktuálně jsou evidovány v ABClinic na Jemelkové ve Starém Lískovci (http://www.veterinabrno.cz/).

Další info: petra.chalupova@centrum.cz

 

Nela a Bára našly domov :-) a společně :-)

 

Fotografie