Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srpen 2015

2. 9. 2015

1.8.

Už aby byla neděle večer a všechny venkovky v pořádku. Poslední dobou mám z víkendů obavy, vizi odpočinku a pohody ve mě rozhodně nevyvolávají. Nejvíce ohrožené kočičky se stihly najíst včas, ale nevím, jak to bude zítra.

Největší strach mám o malou zrzku. Má někde mimčo.

Odchyt dnes bez výsledku. Nechala jsem tam otevřenou klec ležet, aby si na ni kočky zvykly. Zítra znovu. Zůstala bych déle, ale kvůli problémům u domu jsem raději jela dříve domů.

3.8.

Víkend přešly kočičky u domu bez úhony. Malá zrka přišla v neděli večer v pořádku, kojí asi jedno kotě, viděla jsem jí dobře na břicho, když ležela a čekala na jídlo. Já jsem byla hodně na odchytech, úspěch nevalný.  Odchytit selektivně jednu dvě kočky z velké skupiny, to chce hodně štěstí a dobře znát jejich vztahy. Někdy to mají krmiči vysledované dobře, jinde ani neví, co krmí a koukají na kočku zvědavě až je v kleci. V jednom místě jsme klec nechala, samozřejmě otevřenou, aby si na ni kočky zvykly. Políčeno je hlavně na dvě plachá koťata, pak teprve můžeme odnést jejich matku. V jiném místě se krmiči pokouší i sami.

Vždy, když pak přijedu domů, v zahradě už rada čekatelů, v domě řve 84 kousků a deset v karanténě. To nevíte, co dříve. Chovají se, jako bych byla na dovolené. Můj muž vždy stojí uprostřed kuchyně a uklidňuje smečku tím, že hned po dezinfekci nastoupím do práce J  

V karanteně je krmení zdlouhavé, o uklidu nemluvě. Boxy jsou dobré, co box, to kočka a je možné je v nich i vozit na veterinu, což uvítáte, když je zvíře divoké, ale ta údržba, když se vám kočka smíchá s jídlem, stelivem a vodou…. A když je boxů více. No moje oblíbená činnost to není.

No, musím dokrmit a pak se vrhnout na Ajku, není na tom vůbec dobře a pak na další kupu wc. Zanedbat vyčištění v tom horku….. Budu psát po kouskách J

4. 8.

Ajka se přestěhovala do jiné skupiny koček. Nejsem zastáncem přesunu koček, které jsou nemocné, mezi nové kamarády, ale nemám jinou možnost. Ajka nespolupracuje v léčbě a její stav je vážný a chronický. Jsou dvě místa odkud ji nedostanu – postel a pod skříní. Jakmile se mihnu, ona mizí. Box je záležitostí přechodnou a nelíbí se mi, že v něm málo pije. Byla tedy přemístěna mezi stejně staré kočičky, jen do jiného pokoje. Není zde místo, kde by se mi mohla schovat a tak pravidelné krmení a léky nejsou už takový problém. Hubne, průjem se nedaří ukočírovat. Nález žádný, pokukujeme po entocortu než bude pozdě. I ten totiž potřebuje čas aby zabral  a já mám pocit, že jej už moc nemáme.

Sára se nám v karanteně rozmluvila, nudí se a já ji chápu, ale nelze jinak. Jí a pije normálně, nemá průjem. Zatím jsem jí nestihla nic dát, byla jsem méně doma a chci ji hlídat. Je to zvláštní holka, ničeho se nebojí, je zvědavá, co ji štve, to je omezený prostor, ale nebojí se cizích lidí ani změn, ničeho. V autě se chovala, že chce za volant a ne že se bojí převozu.

Zrzík se mi po kastraci nelíbí, je zřejmá posunutá funkce ledvin a srst je hrozná. Je vitální, komunikativní, ale vůbec se nečistí a srst z něj letí po chuchvalcích. Bílý kocourek po vyšetření prská a kašle, stres se odrazil na jeho zdravotním stavu. Odčervení zvládl, jen stolici měl přechodně zhoršenou. Mám obavy, že bude mít FIV test pozitivní a kluk zůstane u nás. Harry I. Je u nás spokojen, Harry II. se tváří neurčitě. Kačence se u nás také líbí. Jen ten výběh bych pro ně chtěla, ale to znamená přesun do přízemí a vybudovat výběh tak, aby tyto kočičky nenakazily ty, které chodí k nám na zahradu. A naopak. Tedy drahý špás L

Oplotit pozemek a vypustit zvěř, to by dopadlo špatně. Pozemek je nevelký, sousedé netolerantní, mnohé kočky by za to svobodu zaplatily cenu nejvyšší. Znamenalo by to vykácet stromy u plotu a tak by jich na úzkém pozemku už moc nezbylo, a asi by nám ze zahrady při takovém počtu koček zmizelo mnohé z živočišstva, které zde v míru žije. Kolem naší zahrady hospodaří sekačky a chemie a tak bych ráda, abychom stejně fatálně nezasáhli do světa zahrady, našeho starého sadu. Byl zde před námi a doufám, bude po nás.

Také by přítomnost naší kočičí hordy odradila všechny místní kočičí bezdomovce a to bych nechtěla. Spoléhají na nás. Navíc i venkovky tu trpí neléčitelnými chorobami a ty chci zase držet dále koček v domě. Vyhovět všem stranám je tedy celkem věda. Pokud máte bohatého strýčka, prosím pošlete jej do Maxe J a vyrobíme ráj na zemi pro kočky.

Pro malého zrzíka budete muset J vymyslet jméno, zatím mě nic nenapadá, mladíčci mne asi za srdce dostatečně neberou J J J 

Othello se mi vůbec nelíbí, zítra jej musím odchytit, ano čtete dobře, a oddělit a zjistit, proč poslední dny nejde k jídlu mezi ostatní. On možná jí, pak, ale změnil chování. Měl posunuté hodnoty spojené s funkcí ledvin, ale mám obavy, že se přidalo ještě něco. Pocit, intuice. Půjde bydlet do boxu místo Harryho II., ten už může být ve skupině. Ať vím, co a jak. Othello se normálně léčit nenechá, nelze jej ani chytit, musíte být dva a i to není jednoduché. Mám obavy, že i díky horku se jeho stav zhoršil.

Dnes jsem FIV kočičkám v roztržitosti zneškodnila fontánu. Položila jsem ji do vany, která nebyla dezinfikovaná a tak fontánu sic dezinfikovat lze, ale motorek koupím nový.  Blíží se horka, to jsem kočkám fakt pomohla.

Mám několik proseb.

 1/ Nechce se někomu opět do Globusu pro stelivo? Do skladu do Maloměřic pak s ním.

2/ Nebyl by někdo ochoten inzerovat kočky? Dlouhodobě, není to žádná zábava. Instrukce podám. Opravdu by to bylo hodně třeba. Rozhodně aktivně od počátku září.

3/ Měl by někdo čas za Maxe dražit na Catmanii? Mám pár věcí, které bych tam ráda dala, zase by byla koruna pro kočky, ale nemám čas aukce sledovat a nemám čas odesílat balíky. Věci bych nafotila, napsala text, ale aukci by bylo třeba hlídat a pak odeslat výhru včas vítězi.

4/ Přivítám tip na levné, funkční, stabilní skládací stoly. Spěchá!

5/ Potřebuji koupit nové závěsy do oken, ne pro parádu, ale pro soukromí a bezpečí koček. Když koupím kus textilu, je nutné jej obšít, jinak mi kočky vytahují nitě z látky a žvýkají je. Což je vážný problém. Není zde někdo, kdo by látky obšil prosím? 

6/ Nevyrobí někdo voděodolný nákres na textil?  Jde o venkovní reklamu.

Pokud by někdo rád pomohl, pište prosím ne sem, zde si to nepřečtu, ale na brnenskymax@seznam.cz

Děkuji. Elen

6. 8.

Je chvíli po jedné a ještě myji země. Kočky pomáhají – surfují v mokrých místech. Ráno musím dodělat zbytek pod záchodky a ve volierkách, teď už to nedotáhnu.

Othella jsem se dnes pokusila odchytit, ale nezdařilo se. Muž ještě není doma a tak se pokusíme ráno, ve dvou to půjde. Je velice podezřelý, více leží, myslím, že jej bolí zuby a nemá chuť k jídlu.

V karanténě jsem dnes odčervovala a odblešovala, i Sára dostala co potřebuje. Aja se otrkává v nové skupině.

Dnes vám nic dobrodružného nenapíšu. Lezla jsem po čtyřech a uklízela, hlavně tam, kde na to nebyl dlouho čas. Místy žasnu, co kočky dokáží a jejich síla v takovém počtu je více než ničivá. Je nutno vymalovat, ale mnohé stěny spíše osekat. Ani se mi o tom nechce psát, špatně by se mi spalo.

Když jsme drhla totálně občůrané topení, volala paní, zda nemáme zájem o koťata. Byl to již několikerý telefonát a tak jsem už přetékala a zeptala se, zda jde o vtip.  Snažila jsem se vysvětlit, že útulky zde nejsou od toho, aby se staraly o koťata lidí, kteří nejsou ochotni kastrovat své kočky. Já tedy měla vždy představu, že se budu ujímat nemocných, raněných, opuštěných, pomáhat toulavým a ne že mi dům budou zaplňovat zdravá koťat nezodpovědných lidí na úkor potřebnějších, o které ani oko nezavadí. Dlouho jsme mluvili o kastraci.

Telefonát o pár hodin později, byl výživnější J Dostala jsem kartáč, že za obecní peníze a dotace nic neděláme.  Šlo o kastraci koček, Brno – venkov. Je podivuhodné, jak málo mají lidé odvahy postavit se místním obecním úřadům a bít se za kočky, ale řvát na ženskou v soukromém azylu, to jim jde. Chápu jejich rozpoložení, ale mají zcestné představy o fungování mnohých soukromých subjektů a zlostná energie by měla být směřována jinam. Max žádné obecní peníze, dotace či granty nedostává, kdyby zrovna tohle byla moje podmínka pomoci kočkám, neudělala bych do dnešního dne nic.

Ale jistě sami uznáte, že nemá cenu se rozepisovat, věcí, které člověka otráví je i tak dost J

10. 8.

V sobotu byl odchycen toulavý venkovní kocourek, zanedbaný, nekastrovaný a hlavně s nefunkční levou zadní nožkou. Už v místě odchytu dle jeho pohybu jsem měla pocit, že problém vychází někde z oblasti pánve, kloubu.
Při dnešním vyšetření dostal mírnou sedaci a byl vyšetřen a rentgenován. Výsledek mne rozžhavil do běla - zlomenina femuru pod kloubní hlavicí způsobená střelou. Na rentgenu vidíte střelu, zastavila se na kosti. V narkoze jsme odebrali krev na předoperační vyšetření, aby toho nebylo málo, kluk je FIV pozitivní. A to mi před chvílí volali z kliniky, že v laboratoři jim vychází nějaká podivná čísla, že asi blbnou přístroje a tak doufám, že stávkuje technika a že zítra nepřijdou nějaké hodně kritické výsledky vyšetření krve.
Uvidíme, jaké budou výsledky. Otok nohy musí splasknout, začnou učinkovat antibiotika. Modlím se, aby se více nerozjela FIV. Pokud by se stabilizoval, můžeme operovat. Možnosti jsou dvě, rekonstrukce kostí nebo vyjmutí hlavice femuru a ulomků+střely. teď je hlavně důležité, aby byl v klidu a jeho stav se nezhoršoval. Je v boxu, pro zlomeninu nejlepší, má antibiotika a léky na bolest. Jak budu znát výsledky krve, přidáme další dle potřeby.
Pomoci můžete Míšovi příspěvkem na náš učet 2019755103/0800, přípisek MISA.

Sára půjde ve čtvrtek na kastraci. Dle vetky máme dvouletou kočičku, ne kotě, jak avizovali nálezci. U zákroku odebereme krev na testy. Zvažuji vzít Othella také. Minulý týden jsme jej s mužem lapili, je izolován a dostává injekce. Málo jí a není sto jíst kousky a tak uvažuji, zda při jeho FIV pozitivitě a selhání ledvin, podstoupit vytrhání zubů. On se nedá krmit stříkačkou a i kdyby to šlo, musel by být v boxu. Jak bude puštěn, již jej nenakrmím. A tak asi budu muset zvolit zákrok, nehledě na to, že se mu uleví od bolesti. Další problém vidím v počasí, nedělá dobře zdravým, ne tak nemocným kočkám. Othello dostává kasičky, injekce s odporem zvládne J

To Ajka, ta se nepoučí. V nové skupině si pomalu zvyká, na krmení ji musím vylovit z pod police, některé konzervy plive, jiné je ochotna jíst a polykat. Rýmu se nám nedaří srazit, průjem také ne bohužel. Koupila jsem jí ty nejmenší kočičí granulky, mohla by je polykat, ona dříve jedla spíše granule, konzervy ji nebraly. Zlomená tlamička ji bolí, léky dostává.   

Oskar stávkuje, opět nejí, průjem se zhoršil. Ti dva, Ajka a Oskar, by se měli dát dohromady. Je s nimi trápení. Oskar má navíc selhání ledvin, ale nehubne tak rychle jako Ajka. Bílého kocourka čekají testy, dobrou zprávou je zrzík, který má problémy se srstí, je negativní. Nechala jsme udělat PCR. Míša s prostřelenou nohou leží a čeká na večeři. Dnes celý dům dostal jídlo pozdě. Pije málo, což mne štve. V karanteně je horko, větrák už kočky akceptovaly, ale účinek nic moc. Míša, Sára a bílý kocourek nesou horka špatně.   

Ve věci Míši uvažuji o trestním oznámení a v návaznosti na něj na vlastní kroky. Někdo by měl vědět, že i když střílí „jen po vypelichané venkovní kočce“, a myslí si, že to nikoho nezajímá, že se šeredně mýlí.   

A teď mi přišla sms, bude dovezen další kocourek. Omlouvám se, musím nachystat box.

11. 8.

Mám plné kecky a nervy v háji. Bílý kocourek mi začal kolem 17. hodiny špatně dýchat, stav se zhoršoval, fialověl. Injekce, přesun do méně horkého pokoje za cenu vyhození dvou koček z voliery do jiné skupiny. Prostě akutka a nouzové řešení. Bílý je tedy v boxu ve volieře, ještě není testován a volně mezi kočky nesmí, nesmí mezi kočky ani v boxu. Mírně se uklidnil, mám obavy z edemu na plicích a tak sleduji, zda nepřipíchnout. Dostal furon, acc, ketofen, antibiotika do svalu, jeho reakce byla hysterická, řval a rozhodl se umřít. Injekce dost bolí a někdy takto kočky reagují. Měla jsem obavy, aby se znovu nerozrušil. Miska kočičího mléka ředěného odvedla pozornost a tak se napil, potřebovat kompenzovat injekci furonu.
Z těchto akcí "poraď si sám" už mám celkem nervy v háji, bolest hlavy a žaludku. Včera nebylo večer moc dobře Sáře a Mišovi, ale ustáli to v mezích normálu. Bohuš, jak bílému říkáme, se dnes hodně zhoršil. Podivně mňouká, zastřeně, kašle a prská více než předtím, dýchání zrychlené a povrchní s otevřenou tlamkou. Jeho problémy nejsou způsobeny teplým počasím, spíše je za tím něco jiného a razantněji se to projevilo. Já myslím, že má problémy s imunitou a to dnešní chování by v nejhorším mohlo znamenat vodu kolem srdce, i to už jsme tu měli. Takový stav je akutně ohrožující, kočka ani nikam nepřevezete. Shelly nám takto doma během hodiny zemřela. Pitva ukázala vodu v osrdečníku. Nikdy předtím jsme na ní problémy nepozorovaly, jen sem tam kašel a prskání.
Foto není aktuální, na focení nemám ani pomyšlení.

12. 8.

Nachystala jsem dva záchodky na mytí a kdo si do nich nelehl!! Harry I. Noc dala tři hodiny spánku, ráno tel. s vetkou ohledně marodů a zákroků zítra. Mám obavy zítra na veterinu vozit Othella, zákrok odložím na lepší počasí. jednak je FIV +, má posunuté výsledky ledvin a nízké leukocyty. Zuby by měly ven, dříve než budou ledviny v horším stavu, ale zítřek nebude asi tím dnem D. Pojede Sára a malý zrzík. Sáře taky není dobře z tepla, chystám její přesun vedle Bohuše, ale mám obavy, aby se nám vyčkáváním nezačala zakulacovat a nebyla koťata. Zatím se tak nejeví, ale až se začne kulatit, bude pozdě. V situaci, kdy co přijatá kočka, to kočka FIV +, by koťata asi způsobila už můj kolaps.
Oba vážní pacienti, Bohuš a Míša, leží, od včerejška asi o 80 % méně jí. V to horku ale může nastat problém u Lucie, Pišta měl ráno bubliny u tlamičky a Čůsťa zvracel. Všechno FIV+, Lucie navíc se špatným srdcem.
Ajka vypadá hrozně, Myc musela být přidána antibiotika, zhoršilo se astma a kašel.
Horko dělá problémy zdravým kočkám, ne tak staříkům a nemocným. Už se modlím pondělka nebo prostě každého studenějšího dne.

Oskar přestal jíst a stolice z něj teče. Je nervózní, neboť se zhoršil tak, že běhá často. Musela jsem jej oddělit, jinak by kočky za chvíli neměly čistý pelíšek. Savé podložky jen letí.

Bohuš jedl dnes velmi málo, Míša je na tom lépe. Furon již nedávám, aby mají antibiotika, Míša léky na bolest.

Zítra držte palce Sáře  a malému zrzíkovi. Možná vezmu i Oskara, ale ještě uvidíme. Na klinice probereme výsledky Míši a situaci u Ajky.  U Ajky půjde o kortikoidy, u Míši, zda je schopen operace a co vše pro nás i pro něho bude znamenat, včetně finanční náročnosti. Měla bych pokračovat, ale musím krmit, to bude tak do 23., když vše dobře půjde, pak znovu čerstvá voda do misek no a pak záchodky, které jsem nestihla včera…A že jich je L

 

14. 8.

Během kastrací jsme včera probrali situaci s Míšou. Dostává antibiotika a léky proti bolesti, je v boxu. Stres posledních dnů, včetně toho, kdy mu někdo střelou přerazil kost levé zadní nohy, spustil silnou rýmu. Jen připomenu, že je FIV pozitivní. Hlavně to je důvod, pro se mě ani vetce nechce do celkové rekonstrukce uražené části femuru. Šlo by o operaci alespoň na dvě fáze a obě máme obavy, že díky FIV to by Míša nezvládl. Navíc by se muselo k akci přistoupit co nejdříve a Míša se zatím stresem spíše zhoršuje. Vyjmout část kosti, akce na 1x, to vetka nedoporučuje, nevzniklo by v místě žádné přemostění, nemělo by na čem. Ona myslí, že díky klidu v boxu a malému posunutí zlomených částí vůči sobě, že by tyto mohly srůst a noha by byla funkční. Sic ne tak jako zdravá, byl by z něj asi pajda J, ale neriskovali bychom jeho život, když je pozitivní a navíc ani nevíme, zda by po operaci nenastaly komplikace, zda by se dobře hojil. 

Sára je po kastraci celkem v pohodě, ráno nejedla, ale po injekci proti bolesti byla za hodinu u misky. Horší je to s vodou a chozením na wc, s límcem chodí bokem a box se špatně udržuje, ale co už. Zrzíkovi po kastraci otekly spojivky, ale najedl se dobře a spí. Chudák měl včera velké oči, vesničan poprvé ve městě a už mu berou koule.

Bohuš pomalu začíná jíst a kolaps se neopakoval. Z denních injekcí je cirkus, vzteká se a řve, musím před aplikací zavřít okna.    

S Ajkou bojujeme, škoda, že muž není doma více, že by natočil naše každodenní úsilí o nakrmení Ajky – vylovení z pod police, očištění nosu a nakapání aneb jak nebýt doškrabán a nakapat z půl metru do malých nosních dírek, a pak krmení. Dnes nasadím dle instrukcí entocort.

Bucli v horku již druhý den tráví výhradně po oknem, mám problémy jej odsud dostat na jídlo a krmit jej nestíhám. Ráno mě vyděsil Kříža, nemohla jsem jej vzbudit, myslela jsem, že je mrtvý, ležel v Pueblu a hlava mu nebyla vidět, nereagoval. Ráno byl u jídla a tak snad se u něj něco nezhoršuje.

Během noci opuchla spodní čelist u Zdeňka, už včera večer se mi nezdál. Dnes horší, nechce jíst, je zřejmé, že jej tlama bolí. U něj je zásadní problém v tom, je nadmíru agresivní, je jedinou kočkou souboru, kterou se při návštěvách vetky u nás nikdy nepodařilo vyšetřit ani odebrat krev. Do klece jej nechytím, je ve skupině a nevleze do ní, na ruku jej neudržím a nelze jej chytit, to se on spíše poraní, síť taky nepůjde. Horko mi taky moc nepomáhá, nemůžu riskovat kolaps, zvláště, když má bolesti. Kocourovi není dobře, já musím vymyslet plán a včas jej chytit. Už jsem myslela i na foukačku. Navíc jakmile změníte trochu chování, Zdeněk o tom okamžitě ví a je ve střehu. Položila jsem před něj misku s kašičkou, nejedl.

Oskar ten dnes taky nejí, přiznám se, že jsme mu vyhrožovala nemocnicí, pokud nebude spolupracovat. S takovou se jeho ledviny budou rapidně zhoršovat. Injekce mu dám, ale krmit se nenechá, prokousnul vzteky stříkačku.

Othello je v léčbě, na zákrok by šel za vhodnějšího počasí a zatím čekám, co s ním udělají antibiotika.

Žabka vedle kašiček dostala i minigranule, pro koťata, doufám v to, že jí polykat půjdou a trochu se nají. Včera bylo k mléko pro kočky, jako mls. I Zrzík jej má rád. Ale hlavně jej nechávám pro zrku venku, má někde kotě, kojí a ředěné mléko jí chutná. Mikloš opět zvrací a má průjem, navíc si během jednoho odpoledne vykousal srst na přední pacce a části břicha.

V noci na čtvrtek jsem spali asi tři hodiny, zlobily kočky ve skupině Eliška a spol. Na veterině jsem spala ve stoje. Nově přijatá kocour je zatím bez problémů. Přiznám se, že se mi o všech nemocných ani psát nechce, jsou to starosti a starosti a nevíte dne ani hodiny. Zdeněk mi dělá starosti velké, musím jej odchytit dříve než bude mít hlavu jako balon nebo jiné komplikace, zítra bych měla být na Kaštanech a navíc je nutné zítra chytit slepou kočičku na jedné zahradě. Byla bych ráda, aby byla zítra ošetřena u mé vetky a nebylo nutno v noci během po pohotovostech. Tak nějak padám na ústa, proto ta výzva, zda někdo nepomůže Vlaďce na Kaštanech, nejde o žádnou vědu, ale sama tam být nemůže, to by si nemohla ani odskočit J Atmosfera je tam vždy výborná, jen já z ní mám většinou houby neb mě trápí kočky nebo mi na truc vylítnou záda. Kdyby někdo mohl, stačí sms na můj mobil, moc by i to pomohlo. Tedy hlavně kočkám.

Omlouvám se, musím čistit boxy, teď v nich máme maximum marodů, a wc v místnostech, dnes mě jich čeká ještě 60. Zítra ani nestihneme ekodvůr a tak bobky nevyvezeme, ale snad se podaří chytit slepou mícu, nikdo se nehlásí a tak tam zajedu sama. Držte palce. Tuším, že její stav bude špatný, kočka neoslepne jen tak, ostatně i s tím už mám své zkušenosti.

Na fotu Matyáš.  

18. 8.

V pátek volala paní o pomoc pro kočičku, která se jí přitoulala na zahradu. Je velmi hubená, asi slepá  a pokud jí předloží jídlo, tak jej nechce. Paní mne zavedla do dvora, míca se schovala ve hromadě kamení. Takové místo si zvíře nevybere jako pohodlný pelíšek, ale volí klid pro svůj odchod.

Nakouknutím jsem uviděla jen hřbet a zvažovala, co a jak si mohu dovolit. Doufala jsem, že nebude zalézat hlouběji, to bych musela hromadu odházet a bylo by riziko, že malou nějaký kámen zavalí. Ale byla tak vyčerpaná a odevzdaná, že jsem ji jen v klidu vytáhla. Spěšně jsem se rozloučila a už z místa volala veterinářce, že přivezu novinku v nedobrém stavu. Drobná světlá mourinka velikosti kotěte rezignovaně lehla na deku v přepravce.

Žila na vsi populárním stylem co dům dá a pokud nedá nic, tak si ulov. Jistě odchovala bezpočet potomků, každý porod a krmení koťat, to vše ji vyčerpalo. Jak oslepla, to asi zjistíme až časem, pokud vůbec, ale vyčerpaná po kojení a výchově koťat, přišla k slepotě. Pomoc hledala v domě, kde cítila jiné kočky, ale v horku a bez jídla už neměla sil. Tiché místo si našla…….

A pak ji něco vytáhlo ven, ocitla se v bedně a celý svět se třásl. Asi takto přichází konec, myslela si.  Aniž by to věděla, ze vsi se během 30 minut přesunula do města. Na kliniku.   

Váha 1,6 kg, většina zubů nezvěstná, do neznáma hledící slepé velké oči, žádná reakce na zvuky, drobeček, kterému můžete při hlazení obratle počítat. Ve zvukovodech zánět a krvavý výtok, z roztočů hmota, která uši zcela ucpala. Vyšetření krve ukázalo na podvýživu, test na FeLV a FIV negativní. Věk asi deset let. Její velké oči hleděly z vyšetřovacího stolu do neznáma.

Doma jsem nachystala kašičku do hrnku s tím, že ji budu krmit. Jaké bylo moje překvapení, když malá okamžitě reagovala na vůni konzervy a skoro mi snědla i stříkačku. To byla sobota večer a já chtěla na chvíli do Brna pomoci Vlaďce balit na Festilavu Pod kaštany. Nechtěla jsem od ní, v karanteně bylo ještě stále dost teplo, zkušenosti s Míšou a Bohušem…… Druhý den malá vůbec nešla na wc, na malou ani velkou. Nechodila, večer hůře dýchala. Měla jsem obavy ze zácpy, měla jsem obavy z neprůchodnosti střev, …..  V noci na pondělí ležela na boku a dýchání bylo špatné. Masáží se vyčůrala a pak dokonce i bobky vyšly, ale lépe nebylo. Následovaly hodiny, kdy jsem běhala s léky kolem ní v obavách.

V pondělí veterina – vyšetření, krev, sono, rentgen. Krev se zdála řídká, během rentgenu se tělo zbavilo dalších dvou bobků. Jediná chvíle, kdy se zmohla k odporu, jinak jen rezignovaně ležela. Na snímcích bylo patrné, že se jídlo dlouho zdržuje v žaludku, střeva také dobře nepracují a vytváří tuhé bobky, které hrozí ucpáním a to i za okolností, že jsem hned stravu a léky přizpůsobila tomuto nebezpečí. Domů jsme přijeli večer. Obavy z anemie, z malé pohyblivosti trávicí soustavy, ze selhání ledvin, nervozita nad tím, že jsme ji vlastně vůbec neviděla chodit, vždy si jen lehla na bok, obavy z dalšího dne.   

Krev neukázala zatím nic závažného, nízký kreatinin a vyšší ureu. Anemie se nepotvrdila.

Jaká je situace teď? Malá dostává jídlo v malých porcích a s dávkou vody, lactulosu, ranital, b-vitamíny, antibiotika, probiotika, opatrně masíruji břicho, zkouším s ní chodit, jak to v karanteně jde. Dnes jsem si vysloužila ducana do tváře. Dala jsem si hlavu k její, abych ji uklidnila a ona mi mile přitiskla čumák na čumák J

Před chvílí se poprvé očistila, světe div se, a teď chrní.  Držte nám palce a o dalších nemocných jindy, omlouvám se, musím k nim.  

Pokud chcete malé pomoci, budeme rádi za každou korunu na účet 2019755103/0800, přípisek myska. Malé pomůže i kvalitní krmivo, typy zde:

http://pethome.cz/cs/kocky/1074-specific-fiw-digestive-support-7x100gr-konzerva-kocka-5701170320824.html

http://pethome.cz/cs/psi/811-hill-s-can-fel-ad-konz-156g-052742567006.html

http://pethome.cz/cs/psi/7761-specific-f-c-rec-w-recovery-plus-support-7x95g-5701170822021.html?search_query=Specific+F%2FC-Rec-W+Recovery+plus+support+7x95g&results=1

Adresu pro balíček pošlu zájemcům zprávou, pošta mi chodí do práce, je to nejrychlejší a nespolehlivější.

Moc všem s Myškou děkujeme a myslete na nás. 

Elen

19.8.

Krmiči mi v noci volali, že jeden jejich kočičí zákazník nedošlápne na zadní nožku a nedojde ani ke krmení. Leží za plotem, pod hromadou dřeva se schovává před sluncem a nejeví o nic zájem.  Druhý  den se neobjevil vůbec, což nevěstilo nic dobrého. Další noc jsem ve světle čelovky zahlédla dvojici očí. Ano, byl to on, těžce vstal, zadní nohu volnou a po kouskách se blížil plotu. I tak unaven, chvílemi lehl na bok a oddychoval. Začínala jsme mít obavy, zda nám připravená klec k něčemu bude, jednak k ní nedojde, jednak se neskloní, neudrží rovnováhu. Připravena, ruce a oblečení pomazané šunkou, seděla jsem asi hodinu v místě krmení a hocha ukecávala. Asi nějaký ten den nejedl a tak měl hlad. Šunka voněla lákavě, ale prsty mi po jeho srsti jen sklouzly, nedal mi šanci.  Do klece jsem dala návnadu a ze šunky chodníček k ní, odešla jsem, seděla ve tmě a čekala. Prošel kolem misek, zjistil, že k dobrotě musí jinam a i ve tmě jsme cítila, jak se kouká mým směrem. Popošel ztěžka ke kleci a začal zobat. Nechápu, proč neutekl, musel slyšet, jak mi buší srdce hrůzou, že klec nesklapne! Zobal kousek za kouskem, srdce mi bylo rychleji a rychleji,…… dvířka rázně rázně klapla a já vystřelila ke kleci s dekou.

Noha se paní veterinářce vůbec nelíbila a po mírné narkoze jsme kluka položili pod rentgen. Dva snímky odhalily střelou přeražený femur, střela zůstala v ráně.  Narkózu jsme využili k odběru krve jak na testy, tak na předoperační vyšetření. Výsledky biochemie a diferenciál vypadaly celkem dobře, ale plány na operaci přistřihl pozitivní test na FIV.

Pacient dostal jméno Míša. Jde o mladého plašánka, který se krčí kdykoliv jen otevřu dvířka klece.  Nedivím se mu, o člověku, který mne zavře do klece bych neměla také valné mínění.  Čím více se ruka blíží, tím větší má oči J Pohladit se nechá, je ve střehu. Zatím mu chutná, ze stresu se u něj rozjela rýma. Během horkých dní mne vyděsil, kdy se mu udělalo zle a musela jsem jej přemístit mimo karanténu a průběžně podávat injekce. Stav se neopakoval.

Vetka doporučuje klid, po dva tři týdny rentgen nohy a posoudit jeho celkový stav. Z rekonstrukce části femuru má obavy, bojí se, že Míša operace nezvládne díky FIV.

V každém případě u nás zůstane, ven se už nevrátí. Čeká jej sic 13 FIV kámošů, ale  bude mít klid, teplo, dobrou stravu i pohlazení, pokud o něj bude stát. A třeba se po čase zalíbí někomu, kdo kočičku nemá nebo mu právě umřela /nemůže k jiné zdravé kočce/.

V každém případě by ve svém boji s nemocí a úrazem přivítal pomocníka, anděla strážného. Všimne si nenápadného černého kocourka zájemce o virtuální adopci?

24. 8.

Během víkendu se můj muž snažil o instalaci dalších mříží na okno. Tentokrát u FIV kočiček. Během horkých dní jsou prostory zde, vedle karanteny, nejvíce vyhřáté, větrání je možné jedním oknem, ale vzduch stojí. Dalším problémem jsou hádky, okno bylo dříve výsadou Pišty, pak se na něj nacpal Píďa a teď Harry I. Píďa je naštvaný a napadá Harryho II. neb na Harryho I. nemá odvahu. Instalovat mříže za provozu vyžaduje jednoho siláka, který okno protáhne ven a jednu kočkařku, která řve na kočky tak, že si k oknu nedovolí ani pohlédnou.

Malá slepá kočka mi v sobotu dělala radost – seděla v boxu a dokonce se čistila. O neděle jen leží, baští, ale méně. Novinkou je, že se snaží sama chodit na wc. Čurat již dokáže do wc, na velkou musím pomáhat. Dnes nechtěla jíst a bylo komické, že se zvedla ve chvíli, kdy jsem donesla vaničku diety, jen jsem ji otevřela, byla v akci. Dala si ale méně. Pokud se zhorší, vidím to zase na kliniku.  Ještě nemáme zaplacený učet za čtvrtek a pátek L stronghold, profender, convenia, 10000, dnes krmivo pro problémové 2900, díky Pet Home dorazilo do 24 hodin od objednávky! Došly konzervy, objednávka u zoohitu toho nejnutnějšího, 21 balíků, bude co jíst. Doufám, že pošta dodání zvládne, často je to horor, naštěstí platím při předání a tak nehazarduji s penězi dárců, že by se balíky ztratily. Peníze z bazaru, který neproběhl chybí, chybí, ale žijem.

Ptáte se na koťata, kočičí rodinku, jak to dopadlo. Jsou v bezpečí dočasky, ale situace se náhle velmi vyhrotila tak, že pro klid a bezpečí koček i zainteresovaných lidí, inzerát zmizel. Je to moje práce, omlouvám se, ale bylo to nutné. Děkuji všem, kteří inzerovali, sdíleli. Děkuji paní C.    

Bucli v sobotu vůbec nemohl za pravdu zadní. Už jsme hledala vinu v sobě a špatně píchnuté injekci do svalu. Nechtěl si na nohu nechat sáhnout, já zvažovala co s ním, co s kardiakem, který nemůže na nohu. Bolest vede k tomu, že nejde k jídlu a problémy se kumulují. Píchnout něco proti bolesti u kočky se zlomeninou, která nemá omezený prostor, to není dobrý nápad a navíc, tyhle léky nedělají dobře na ledviny a tak by se neměly aplikovat jen tak. Pak ale babo raď! Sobota odpo a vozit kočku s chronickými problémy do města na veterinu, na veterinu, kde ji neznají, kde bude leda záskok a doktoři mají dovolenou. Vozit tam Buclítka? No to už vůbec nepřipadá v úvahu J To jsou chvíle, kdy mne mrzí, že jsem místo lékařské fakulty nešla na veterinu. Ale za totáče vypadaly vyhlídky jinak – pro ženskou výzkumák nebo práce u velkých zvířat v terenu a tu jsem moc dobře znala od otce.

Bucli zůstal doma s tím, že jídlo do pelechu a klid. Vodu měl na polici, antibiotika dostal s.c., do svalu jsem to neviděla jako reálné, zkreslovalo by to průběh problémů. A do druhé nohy? No to by už žádnou zadní nebolavou neměl.

Bobince počátkem týdne opuchla tlamička, info jsem nepodala, nemocných je tolik a není to jistě veselá četba. Spodní čelist měla jako rádlo, chuděra. Antibiotika to u ní zatím  celkem vždy vyřešila, teď to jde pomaleji, doufám, že se celkově nehorší.

Filip nám po kastraci rychle tloustne, brzy praskne voliera, ve které sídlí. Je na takové trvalé dovolené – celé dny se válí břichem vzhůru na křesle. 

Matyáš vnesl zmatek do skupiny Ferdík a spol. Zatímco Eliška má práci – našel se někdo jemu podobný, Ferdík z toho získává a má pokoj od Elišky. Matyáši sebevědomí nechybí. V každé skupině jsou teď neshody a problémy, z těch vznikají problémy zdravotní a to mě trápí. V kuchyni je vše pročůráno, taky stres. Pokračuje ochočování Muffi a Marca. Muffi narostlo sebevědomí a utočí na kočky, které se neumí ohradit, a Marco? Jeho hlavička je jen prodloužením míchy J, to jsem nedávno se vší láskou k němu prohodila. Už vidím ten adrenalin čtenářů, co jsem si to dovolila, ale myslím, že pokud miluji a respektuji kočku extrémně divokou či agresivní, poskytnu jí celoživotní zázemí a můj život se scvrkne na jednu postel na noc, mohu si dovolit být upřímná J

Obdivovaný Bohuš chrle, doufám, že přežijeme avizovaný tropický konec prázdnin.  Tedy já bych si prázdniny rozhodně dala, tak na dva, tři dny…... ale bez tropů.

V akutní léčbě je:

Othello: fiv, selhání ledvin

Oskar: chronický průjem, selhání ledvin, ten mne hodně trápí

Nová černá kočička: silný zánět horních cest, zánět očí, srůst slzných kanálků 

Bucli, Myc, senioři: selhání ledvin, rýma, astma, alergie, problém srážlivosti krve

Bobeš: zvracení, průjem

Muffi: průjem

Komínek: opět silný zánět zvukovodu

Ajka: chronický průjem, rezistentní rýma

Žabka: stomatitida, krvavé nárůsty dásní to krku

Zrzík: stomatitida

Bohuš: kašel, rýma, špatné dýchání

Murri: zhoršení příznaků selhání ledvin

Míša: FIV, zlomená noha, střela v noze

……………………..

Nevím, zda pokračovat, výsledek je, že v posledních týdnech nestíhám. V karanteně jsou další a ač bez problémů, péče zabere čas.

Omlouvám se, jsem utahaná, nedokážu vtipně a poutavě postihnout péči 130 koček. Ani foto jsme nebyla sto vyrobit, omlouvám se. Už mám sama sebe dost.

28. 4.

Okno mají FIV kočičky už hotovo, jsem ráda, výhled do zahrady je parádní a nebudou se snad už o okna hádat.

S prací nestíháme, nic nového, ale přidaly se další problémy.  Po dvaceti letech krmení venkovek budeme muset kočičky z jednoho místa odchytat a vzít k nám. Dnes přijede první, začínáme těmi nejplaššími. Pozemek mění majitele, s ním přijdou změny, které kočky ohrozí. Zvláště před zimou. Nejsou zvyklé na psy, auta, lidi, areál byl poslední dva roky mrtvý. Změny postihnou i sklad Maxe, už o víkendu se musí věci vystěhovat L Stelivo, granule, konzervy, textil a věci na bazar a do aukcí, mrazák, veškeré věci pro krmení venkovek,…. Kočkám taková změna neprospěje, ale není jiného řešení.  A to doufám, že se je podaří všechny odchytat a žádné se během změn v areálu nic nestane. Karanténa bude na dlouho zaplněna a ani pak nebude jednoduché kočky začlenit do kolektivu u nás.

Možná si říkáte, že z venkovek dělám vědu. Dělám J, trhají mi srdce stejně jako kterákoliv naše kočka v domě. Rodiče některých z nich u nás dožili, když už jim venku dosloužilo zdraví. Nebo když přišla náhlá nemoc. Za těch dvacet let by bylo příběhů a situace nebyla vždy růžová. 

Dnes dorazí první míca, ještě pro ni nemám nachystaný box.

Mám obavy o Marca, dnes odpoledne začal náhle zvracet, jen šťávy, žluté, hnusné a pěnu. Dala jsem mu základní léky a pozoruji jej jako ostříž. Pokud bude zle, pojedeme zítra na veterinu. Moc bych si přála, aby to nebylo nutné.

Sáru velmi trápí uši, zánět po svrabu není dobře doléčen. Čištěním uší jsme ji tedy dnes moc nenadchla. Míša je stále jako balonek, alespoň se otok nezhoršuje. Dostává jako bolestné dobroty. Vždy, když je třeba akce Kočičí přání, nakoupím něco lepšího pro marody a schován do skříně u Buclítka. Pak vytasím, když je čas. Teď si užívá Míša a slepá Myška. Ta se konečně, od doby co u nás je, „tváří spokojeně“. Má to ale holka těžké, neslyší, nevidí a tak když k ní přiletěla moucha, lekla se zasyčela. A já zase, že se něco děje!

Bucli má antibiotika, zánět na prcce jej trápí a zuby, noha už nebolí. Za poslední čas zhubnul a sešel. Bobince se pomalu, velmi pomalu léčí opuchlá tlamička. Čorta musím pozorovat, více si čistí pindíka a s jeho sklonem k zánětu močových cest by mohlo dojít k obstrukci. Ferdík se po delší době vrátil k mazlení, nemyslím, že záda přebolela, ale spíše je rád, že Elišku teď zaměstnává Matyáš.

Zrzík a Žabka, naše dvojka s bolavými tlamičkami, by potřebovali vyčesat. Zvláště Žába, ta má dredy na zádech, ale česání je horor.

Z karanteny brzo vyklouzne malý zrzík a jméno jsem mu zatím nedala. Bude to tedy na vás.  Bohouš a Sára si na vypuštění musí počkat.

Oskar má teď období, kdy je ochoten něco jíst, ale v žádném případě dietu, kterou potřebuje.

Denně volají lidé kvůli zaopatření koček a koťat. Je vůbec zajímavé, kolika lidem teď toulavá kočička porodila na zahradě koťata. Je to smutné, lidé si kočky kastrovat prostě nebudou.

Dnes se mi podařilo pohladit zrzečku, která má někde koťata. Usiluji o to od jara, tehdy prchala, když mne uviděla. Pomalu se mi dařilo si ji získávat a dnes jsme ji mohla hladit u jídla!! Kéž přivede i prcka svého.

Musím krmit, pak dezinfekce boxu a vybavení do něj. Když budu rychlá, o půl jedné to snad bude a budu moci přejít na další práci.  

Malá novinka sedí a trucuje. Nevysvětlím jí, proč jsem ji odtrhla od míst, které má ráda, od kamarádů. Není mi z pohledu na ni veselo. Jsem ráda, že je v bezpečí, ale to ona sotva ocení. Po čase se snad s kamarády sejde, ale to už se asi nepoznají.
Já jsem nervozní. Pokud si nový majitel náhle vymyslí, že se během příštích pár dní musíme přestěhovat, je otázkou, co přijde pak. Netuším, kolik máme na odchyt času neb nevím, co majitel míní a spoléhat se na to, co řekně teď, při jeho stylu rozhodování, asi nebude rozumné. Odcyht bude problémový, zvláštěn 4 holky jsou moc plaché. Pokud tam navíc majitel začne stavit, nebude na odcyht klid a kočky se také stáhnou dál od pozemku, což věc ještě více zkomplikuje. Oba jsme nervozní. I můj muž. A unavení. Hodně. Jedna věc mne na takových situacích fascinuje. Ani jeden z nás nereptá, že už těch koček máme za ta léta dost a proč jsme do nich vůbec šli. Unava, stres dokáže našeptat cokoliv. Nevíme jak a zda to zvládneme, ale prostě se kmitá, jak je pro kočky třeba. Já přemýšlím, kam kočky dát, karantena je plná. Ale chytat se musí.
Na fotu další z ulovených. Nadšení je zřejmé, za čurbes se omlouvám, není jednoduché uklidit box naštvané kočce.
Elen