Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hopetoun Estate

Hopetoun Estate je venkovský zámek nedaleko Queensferry, West Lothian, vlastněný rodinou Hope. Rodina založila trust - charita v roce 1974 k zachování domu a pozemků jako národní památky ve snaze chránit, zlepšovat ji a uchovat ve prospěch národa mobiliář a nemovitosti. Jižní křídlo domu zaujímá v současnosti rodina Hope, čtvrtého Marquise z Linlithgow jako své rodinné sídlo.

Dům byl postaven v letech 1699-1701 a navrhl ho sir William Bruce. Dům byl poté od roku 1721 Williamem Adamem až do jeho smrti v roce 1748 obrovsky rozšířen a byl jedním z jeho nejvýznamnějších projektů.

Rodina Hope získala pozemek v 17. století a provozovala olověné doly. Prvnímu nájemníkovi Charlesi Hope bylo pouhých 16 let, když jeho matka Lady Margaret Hope podepsala dne 28. září 1698 smlouvu o stavbě s Williamem Brucem. Hlavní zedník je označován jako Tobias Bachope z Alloa. Instalatér a sklenář byl John Forster z Berwicku.

Anglický zahradní stylový krajinný park, ve kterém leží, byl položen v roce 1725. Východní fronta se nachází na vzdáleném ostrově Inchgarvie a North Berwick Law. Obezděná zahrada pochází z konce 18. století. V areálu byla v roce 1963 vykopána mohyla z 18. století, který odhalila pozůstatky staršího zámku/hradu Abercorn z 15. století.

V roce 1974 založil Charles William Frederick Hope, 3. Marquess z Linlithgow, dům Hopetoun House Conservation Trust, aby zajistil, že dům Hopetoun a panství budou zachovány pro budoucí generace.

Během letních měsíců jsou návštěvníkům otevřeny části zámku a zahrad.

 

foto (c) t.kordač, 2018