Jdi na obsah Jdi na menu
 


Libštejn

Zřícenina hradu nad řekou Berounkou, nedaleko obce Liblín.

 

Krásná a zachovalá zřícenina hradu stojí na skalisku na pravém břehu řeky Berounky. Stejně, jako v případě nedaleké obce Liblín, patřila okolní krajina klášteru Sv. Jiří na Pražském hradě. Ve 14. stol. se stal majitelem tohoto zboží služebník krále Karla IV. pan Oldřich Tista z Hedčan. Ten pravděpodobně na počátku druhé poloviny 14. stol. staví hrad Libštejn a již roku 1467 se píše s přídomkem z Libštejna.

Hrad je přístupný z východní strany, kde bývalo pravděpodobně předhradí, které mělo samostatné opevnění a bylo oddělení příkopem. Hrad byl dvouvěžový – z těch se zachovala pouze severní věž (z jižní je pouze torzo).

Zakladatel hradu Tista z Hedčan a z Libštejna zemřel roku 1379 a jeho syn prodal hrad Albrechtovi z Kolovrat, který byl v té době i majitelem Krašova. Tento Albrecht byl prvním doloženým předkem Kolovratů a větev tohoto rodu držící Libštejn se pak nazývala Libštejnští z Kolovrat.

Libštejnští z Kolovrat byli stoupenci katolické strany, a proto se jejich hrady staly terčem husitských výbojů. Již roku 1420 plenili husité okolí Krašova a Libštejna, ale dobýt Libštejn nezkusili. Až roku 1425 přitáhli husité znovu ke hradu Libštejnu a ostřelovali ho z okolních kopců. Pronikli i do předhradí, ale hrad samotný – bráněný 80 zbrojnoši – nedobyli. Uchýlili se tedy k obléhání (400 husitů) ve snaze hrad a jeho obyvatele vyhladovět. Po sedmi týdnech se bratři Bedřich a Hanuš z Libštejnští z Kolovrat dohodli s husity na smíru a na přestupu na jejich stranu. Roku 1431 se účastnili na straně husitů bitvy u Domažlic.

Stručně dle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl IV. Západní Čechy, Nakl. Svoboda 1985, Praha

foto © t. kordač

 

listopad 2007 foceno mobilem

Datum: 26. 11. 2007
Fotografií: 9
Složek: 0