Jdi na obsah Jdi na menu

NOC KOSTELŮ: v Třebíči i jinde velké a příjemné překvapení. Celkem přišlo 90 tis. lidí!

ObrazekPrvní noc kostelů v Třebíči je pro všechny velkým překvapením. Pořadatelé jsou téměř zaskočeni. Kostel Proměnění Páně navštívilo v pátek večer asi 250 lidí. Během sčítání ve 20 hod. jich tam bylo najednou 161!

S tak velkým zájmem veřejnosti nepočítaly ani ty neoptimističtější odhady. Noc kostelů zahájilo vyzvánění zvonů od 17.45 do 18.00 hod. Velký zájem byl nejen o výstup na věže a návštěvu krypt, ale také o koncerty, netradiční programy a setkání. Zástupy návštěvníků trpělivě vyčkávaly na vstup do těchto prostor.

V Brně se počítalo v tisících. Katedrálu sv. Petra a Pavla navštívilo 2500 lidí, kostel sv. Tomáše na Moravském nám. 4 tisíce a kostel u sv. Jakuba na Jakubském nám. dokonce 5 tisíc lidí. Ve 25-ti otevřených kostelích v Brně a dalších městech v okolí zaznamenali pořadatelé téměř 90 tisíc vstupů.

Tisíce lidí v Brně využili poutnický pas, do kterého dostávali při návštěvě jednotlivých kostelů a modliteben razítka, která však mohou získat také kdykoliv jindy během roku po nedělní bohoslužbě.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle v zákristii katedrály sv. Petra a Pavla v Brně během spontánní dvouhodinové autogramiády rozdal stovky podpisů.

Noc kostelů přilákala do Brna návštěvníky z celé republiky i ze zahraničí. Přijeli z Rakouska, z řady slovenských měst - Žilina, Bánovce nad Bebravou ap., ze severní Moravy, z Olomouce, Luhačovic, z Plzně, Českých Budějovic.

Ještě ve čtvrtek 28. 5., den před konáním akce, se připojil poslední účastník Noci kostelů 2009 - Římskokatolická farnost Brno - Husovice s kostelem Nejsvětějšího srdce Ježíšova, takže celkový počet kostelů dosáhl na kulaté číslo 35.

Brněnští organizátoři předpokládají, že také v naší republice by se akce mohla v příštích letech – stejně jako v Rakousku – spontánně rozšířit do dalších měst a krajů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jan Matějka - oslovení nevěřících

30. 5. 2009 1:17

Myslím, že to byla opravdu velice uspěšná akce. Mám ve svém blízkém okolí vysloveně agresivní ateisty. To že děláme něco pro nevěřící a že se tam dokonce čepuje pivo je oslovilo na tolik, že mi jeden z nich dokonce popřál, ať se nám to vydaří. Zní to banálně, ale tohle je z úst těchle lidí neco neslýchaného. Bohu díky.