Jdi na obsah Jdi na menu

Oprava havarijního schodiště a opadávající omítky začne po Velikonocích

Každý, kdo přichází do našeho farního kostela hlavním vchodem si možná už nejednou málem vymknul kotník na schodišti, které se zcela rozpadá. Je to sice veřejné městské prostranství, ale zároveň pozemek patřící ke kostelu a je tedy naší povinností dát věc do pořádku.

ObrazekPříprava zčala už loni na podzim, kdy se věci ujal Národní památkový ústav v Telči a Odbor výstavby a památkové péče MěÚ Třebíč. Bylo třeba doslova kámen po kameni určit, které prvky jsou již natolik poškozené, že budou muset být vyměněny, které bude možno opravit a které na svém místě zůstanou.

Protože se jedná o opravu velkého rozsahu, nebylo by v možnostech farnosti takovou opravu financovat.

Proto jsme se prostřednictvím Města Třebíč obrátili s žádostí o pomoc na ministerstvo kultury ČR. Začátkem března byla Městu Třebíč z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón přidělena dotace ve výši 1,67 mil. Kč. O dotace z tohoto titulu žádalo asi 250 městských památkových zón. Dotace pro tu třebíčskou je vůbec nejvyšší ze všech. Prostředky budou použity nejen na opravu zmíněného schodiště, ale také na opravu fasády našeho kostela a repasi oken a vchodových dveří sacristie a zpovědní kaple.

Abychom mohli uvedené prostředky čerpat, bude nutná také finanční spoluúčast Města Třebíč a naší farnosti. Prosím tedy Vás všechny, kterým na našem chrámu záleží, o Vaši pomoc. Ke každé Vaší věnované koruně můžeme získat 9 dalších!

Přispět můžete v rámci každé nedělní sbírky (není-li určena na jiný účel), vkladem hotovosti na náš bankovní účet nebo převodem. Potvrzení o Vašem daru Vám rádi na požádání vystavíme.

P. Vlastimil Protivínský, farář

 

Náhledy fotografií ze složky Plánované opravy 2009

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář