Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo má prototyp vesnice 21. století

23. 8. 2016

Německo se postupně chystá uzavřít všechny jaderné elektrárny, s tím, že bude v budoucnu klást důraz na obnovitelné zdroje elektrické energie. Říkáte si, že je to pošetilý plán, který nemůže nikdy fungovat? Opak je pravdou, může. S potěšením vám představujeme německou vesnici Wildpoldsried, která vyrábí z ekologických a obnovitelných zdrojů o 321 % víc energie, než sama spotřebuje!

vesnice Wildpoldsried

 

Obrázek: Wildpoldsried

Vesnice nejenže vyrábí veškerou energii z obnovitelných zdrojů, ale také ji výhodně prodává. Zisk z prodeje nadbytečné energie je působivý – dosahuje 4 milióny eur každý rok. Není proto divu, že se v obci a v okolí usazují firmy poskytující servis pro nejrůznější typy zdrojů obnovitelné energie.

Vše začalo v roce 1997, kdy se zastupitelstvo obce rozhodlo zaměřit na ekologické projekty, tvorbu nových pracovních míst a také získat další příjmy do obecní pokladny.

vesnice Wildpoldsried

 

Obrázek: Wildpoldsried

Po více než 14 letech stojí v obci 9 občanských staveb, které mají na svých střechách solární panely. V posledních letech byly rovněž zbudovány 4 bioplynové stanice a v okolních kopcích postaveno 7 větrných elektráren. Navíc je ve výstavbě pátá bioplynová stanice a další dvěvětrné elektrárny.

Kromě občanských staveb, které jsou majetky obce, má solární panely na svých střecháchtaké 190 domácnosti. Aby výčet byl úplný, zmiňme ještě tři malé hydroelektrárny, které vyrábějí elektřinu ve prospěch místních obyvatel.

vesnice Wildpoldsried

 

Obrázek: Wildpoldsried

Nejde však jen o energii. Vesnice také zbudovala ekologickou protipovodňovou ochranu a vybudovala přírodní systém na čištění odpadních vod.

Obec získala celou řadu národních a mezinárodních ocenění za její přístup k ochraně životního prostředí. Vedení obce rovněž pořádá pravidelné semináře pro všechny zájemce, kteří se chtějí dozvědět recept na úspěch vesnice Wildpoldsried.

 

Německo by mohlo nahradit jaderné elektrárny větrnými

Německo uzavře všechny jaderné elektrárny do roku 2022

Volkswagen vyrábí malé kogenerační elektrárny

Pokud jste přemýšleli o tom, jak si Němci představují svůj odklon od jaderné energie, tak odpovědí je vesnice Wildpoldsried. Je velmi pravděpodobné, že v 21. století bude většina německých měst a obcí vypadat podobně.

inhabitat

Jan Grohmann

Zdroj: http://www.ekobydleni.eu/zivotni-prostredi/nemecko-ma-prototyp-vesnice-21-stoleti

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář