Mleté maso
25. 5. 2009
Napůl uvařené brambory, mleté maso, šlehačka, grilovací koření, cibule, 1 vejce, majoránka, sýr na posypání, sůl dle zvyklosti.
Cibulku nakrájím najemno a osmažím dozlatova. Přidám mleté maso. Vše okořením grilovacím kořením. Brambory oloupu a uvářím skoro do měkka. Do zapékací mísy nakrájím na kolečka, ale já dělám na 1/4 brambory, dám na to mleté maso s cibulí a dám na 15 minut zapéci. Kdo má rád květák a brokolici může dát na brambory uvařený květák i brokolici a na to mleté maso. Pak rozšlehám vejce do šlehačky, přidám trochu majoránky a naleji na maso a posypu sýrem. Dám ještě na 10 munit zapéci. Jako přílohu dávám zeleninu. Výborné to je i studené.
Arabská MUSAKA
1/2 kg mletého masa, 400 g oloupaných rajčat nebo plechovka sekaných rajčat, 1 velká cibule, 1 lilek (můžete použít i cuketu), asi 3 pláty polouvařených lasagní, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky sušené bazalky, 1 lžička bylinkové kořenící směsi (třeba koření na pizzu), sůl, pepř ********** BEŠAMELOVÁ OMÁČKA: 75 g másla, 75 g hladké mouky, 570 ml mléka, 1 žloutek, 20 g strouhaného parmazánu, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř
Nejprve si lilek nakrájíme na slabá kolečka, posolíme a necháme vypotit. Omyjeme, osušíme, potřeme olejem a v troubě grilujeme po obou stranách dozlatova.
Rozpálíme si pánev wok a přidáme mleté maso. Krátce orestujeme a přidáme nahrubo posekanou cibuli. Po chvíli vmícháme oloupaná rajčata, skořici, bazalku, bylinkovou kořenící směs a ochutíme solí a pepřem (kdo má rád ostřejší může přidat chilli). Pozvolna vaříme, dokud se část tekutiny neodpaří.
Na bešaml si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Metlou šleháme dohladka a povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Necháme mírně zchladnout a vmícháme strouhaný parmazán a žloutek. Ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Zapékací pekáčem vymažeme olejem a vrstvíme:
1) plátky grilovaného lilku (cukety - nebo obojí)
2) masová směs
3) plátky lilku
4) přelijeme polovinou množství bešamelové omáčky
5) poklademe asi 3 pláty lasagní
6) masová směs
7) plátky lilku
8) konečnou vrstvu tvoří druhá polovina množství bešamelové omáčky
Zapékáme v předem vyhřáté troubě na 180 - 200°C asi 30 min. dozlatova. Podáváme s rozinkovou rýží a vařenou mrkví.
1/2 kg mletého masa, 400 g oloupaných rajčat nebo plechovka sekaných rajčat, 1 velká cibule, 1 lilek (můžete použít i cuketu), asi 3 pláty polouvařených lasagní, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky sušené bazalky, 1 lžička bylinkové kořenící směsi (třeba koření na pizzu), sůl, pepř ********** BEŠAMELOVÁ OMÁČKA: 75 g másla, 75 g hladké mouky, 570 ml mléka, 1 žloutek, 20 g strouhaného parmazánu, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř
Nejprve si lilek nakrájíme na slabá kolečka, posolíme a necháme vypotit. Omyjeme, osušíme, potřeme olejem a v troubě grilujeme po obou stranách dozlatova.
Rozpálíme si pánev wok a přidáme mleté maso. Krátce orestujeme a přidáme nahrubo posekanou cibuli. Po chvíli vmícháme oloupaná rajčata, skořici, bazalku, bylinkovou kořenící směs a ochutíme solí a pepřem (kdo má rád ostřejší může přidat chilli). Pozvolna vaříme, dokud se část tekutiny neodpaří.
Na bešaml si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Metlou šleháme dohladka a povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Necháme mírně zchladnout a vmícháme strouhaný parmazán a žloutek. Ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Zapékací pekáčem vymažeme olejem a vrstvíme:
1) plátky grilovaného lilku (cukety - nebo obojí)
2) masová směs
3) plátky lilku
4) přelijeme polovinou množství bešamelové omáčky
5) poklademe asi 3 pláty lasagní
6) masová směs
7) plátky lilku
8) konečnou vrstvu tvoří druhá polovina množství bešamelové omáčky
Zapékáme v předem vyhřáté troubě na 180 - 200°C asi 30 min. dozlatova. Podáváme s rozinkovou rýží a vařenou mrkví.
Zapečené špagety s mletým masem
balíček špaget, 300g mletého masa, cibule, milánská směs na špagety od OTMY, strouhaný sýr, kukuřice, paprika.
Uvaříme si balíček špaget. Mezitím dáme do hrnce na trošku oleje zesklovatět cibulku, přidáme mleté maso, které rozsekáme vařečkou na malé kousíčky, ochutíme solí, pepřem, přidáme nakrájenou papriku a restujeme až je maso hotové. Poté přidáme milánskou směs, kukuřici z plechu a ohřejeme.
Hotovou směs smícháme s uvařenými špagetami, přendáme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě na cca 10 minut.
balíček špaget, 300g mletého masa, cibule, milánská směs na špagety od OTMY, strouhaný sýr, kukuřice, paprika.
Uvaříme si balíček špaget. Mezitím dáme do hrnce na trošku oleje zesklovatět cibulku, přidáme mleté maso, které rozsekáme vařečkou na malé kousíčky, ochutíme solí, pepřem, přidáme nakrájenou papriku a restujeme až je maso hotové. Poté přidáme milánskou směs, kukuřici z plechu a ohřejeme.
Hotovou směs smícháme s uvařenými špagetami, přendáme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě na cca 10 minut.
Jednoduché a levné zapečené špagety
špagety, mleté maso, sůl, cibule, kečup, bazalka, oregáno, sýr, olej
Nejprve si uvařím špagety. Na oleji si spěním cibuli, poté přidám mleté maso, osolím a osmahnu. Jakmile je maso hotové, přidám k masu kečup, bazalku a oregáno a ještě chvíli povařím. Jakmile je omáčka hotová, nasypu k ní do hrnce uvařené špagety a pořádně promíchám. Celou směsku pak přendám do zapékací mísy, posypu sýrem a nechám zapéct v troubě, stačí 10 min na 200 st. Je to nejjednodušší recept na zapečené špagety, který znám a chutná báječně!
špagety, mleté maso, sůl, cibule, kečup, bazalka, oregáno, sýr, olej
Nejprve si uvařím špagety. Na oleji si spěním cibuli, poté přidám mleté maso, osolím a osmahnu. Jakmile je maso hotové, přidám k masu kečup, bazalku a oregáno a ještě chvíli povařím. Jakmile je omáčka hotová, nasypu k ní do hrnce uvařené špagety a pořádně promíchám. Celou směsku pak přendám do zapékací mísy, posypu sýrem a nechám zapéct v troubě, stačí 10 min na 200 st. Je to nejjednodušší recept na zapečené špagety, který znám a chutná báječně!
KOLOŠVÁRSKÉ ZELÍ (PODLE SISY SKLOVSKÉ)
1200 g kyselého zelí, 200 g rýže (po uvaření zdvojnásobí objem), 2 větší nožičky domácí klobásy, 500 g vepřového masa (já dávám jaké mám), 2 cibule, sůl, mletý černý pepř, 2 až 3 lžičky vegety, 500 g zakysané smetany
1.VŠE se připravuje v troubě zakryté zapékací míse ze skla nebo keramiky.Do ní stavíme jednotlivá patra.Podle tohoto postupu se zelí říká také "POSCHOĎOVÁ SPECIALITA".
2.UMLETÉ maso smícháme s dozlatova osmahnutou cibulkou,doměkka uvařenou.Slitou a dobře okaponou rýží,solí,pepřem a vegetou podle vlastní chuti.Když máme směs připravenou,začneme budovat.Přízemí je kyselé zelí.První patro -tím je myšlena vrstva masové směsi.Druhé patro-zase představuje zelí.Třetí patro-jak jinak,než krájená domácí klobáska.Čtvrté patro zanamené,že už vše polijeme zakysanou smetanou.Postup opakujeme tak dlouho,dokud není mísa plná.Pak ji zakryjeme a v předem vyhřáté troubě svrchu i zespoda zapékáme 30-40 minut.
1200 g kyselého zelí, 200 g rýže (po uvaření zdvojnásobí objem), 2 větší nožičky domácí klobásy, 500 g vepřového masa (já dávám jaké mám), 2 cibule, sůl, mletý černý pepř, 2 až 3 lžičky vegety, 500 g zakysané smetany
1.VŠE se připravuje v troubě zakryté zapékací míse ze skla nebo keramiky.Do ní stavíme jednotlivá patra.Podle tohoto postupu se zelí říká také "POSCHOĎOVÁ SPECIALITA".
2.UMLETÉ maso smícháme s dozlatova osmahnutou cibulkou,doměkka uvařenou.Slitou a dobře okaponou rýží,solí,pepřem a vegetou podle vlastní chuti.Když máme směs připravenou,začneme budovat.Přízemí je kyselé zelí.První patro -tím je myšlena vrstva masové směsi.Druhé patro-zase představuje zelí.Třetí patro-jak jinak,než krájená domácí klobáska.Čtvrté patro zanamené,že už vše polijeme zakysanou smetanou.Postup opakujeme tak dlouho,dokud není mísa plná.Pak ji zakryjeme a v předem vyhřáté troubě svrchu i zespoda zapékáme 30-40 minut.
Zapečený segedinský guláš
1 kg mletého masa, 6 vařených brambor, 3 zelené papriky, kmín, pórek, cibule, zelí, tvrdý sýr
Do papiňáku dáme nakrájenou cibuli, mleté maso, nakrájené papriky, na kostičky nakrájené vařené brambory, kmín, nakrájený pórek, kys. zelí a zalijeme trošku vodou. Dáme vařit asi tak 1/4 h od doby, kdy hrnec začne syčet. Pak vše přendáme do pekáčku, zasypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct asi tak na 20 min až půl hodinky a je hotovo.
Tenhle recept jsem si včera přečetla v časopise, není můj, ale moc mě zaujal, tak jsem ho hned dneska vyzkoušela a je to výborné, i když jsem tomu ze začátku moc nevěřila. Tak když to zkusíte, tak snad Vám bude chutnat.
1 kg mletého masa, 6 vařených brambor, 3 zelené papriky, kmín, pórek, cibule, zelí, tvrdý sýr
Do papiňáku dáme nakrájenou cibuli, mleté maso, nakrájené papriky, na kostičky nakrájené vařené brambory, kmín, nakrájený pórek, kys. zelí a zalijeme trošku vodou. Dáme vařit asi tak 1/4 h od doby, kdy hrnec začne syčet. Pak vše přendáme do pekáčku, zasypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct asi tak na 20 min až půl hodinky a je hotovo.
Tenhle recept jsem si včera přečetla v časopise, není můj, ale moc mě zaujal, tak jsem ho hned dneska vyzkoušela a je to výborné, i když jsem tomu ze začátku moc nevěřila. Tak když to zkusíte, tak snad Vám bude chutnat.
Pštrosí vejce se slaninou
mletémaso 1 česnek, 1 cibule, pepř, sůl, majoránka, mletý kmín, červená paprika, 1 vejce, trošku strouhanky, slanina, uvařené vejce, okurka.
Mleté maso dáme do mísy, přidáme PEPŘ pepř, sůl, majoránka, mletý kmín, červená paprika a na jemné kostičky nakrájenou cibuli utřenou s česnekem. Pořádně promícháme, přidáme vejce a strouhanku...aby vznikla tuhá hmota.
Uděláme si plasku do dlaně a na prostředek vložíme ½ vařeného vejce a kus okurky...zamotáme do kuličky a uhladíme rukama namočenýma ve vodě...
Vložíme do pekáčku, podlijeme troškou vody, dáme péct....ke konci pečení přidáme na plátky nakrájenou slaninu...
Podáváme s čímkoli - nejlépe s brkaší
mletémaso 1 česnek, 1 cibule, pepř, sůl, majoránka, mletý kmín, červená paprika, 1 vejce, trošku strouhanky, slanina, uvařené vejce, okurka.
Mleté maso dáme do mísy, přidáme PEPŘ pepř, sůl, majoránka, mletý kmín, červená paprika a na jemné kostičky nakrájenou cibuli utřenou s česnekem. Pořádně promícháme, přidáme vejce a strouhanku...aby vznikla tuhá hmota.
Uděláme si plasku do dlaně a na prostředek vložíme ½ vařeného vejce a kus okurky...zamotáme do kuličky a uhladíme rukama namočenýma ve vodě...
Vložíme do pekáčku, podlijeme troškou vody, dáme péct....ke konci pečení přidáme na plátky nakrájenou slaninu...
Podáváme s čímkoli - nejlépe s brkaší
PIKANTNÍ ŘEZY Z MLETÉHO MASA
800g mlet.masa, 2 rohlíky, trošička mléka nebo vody na jejich namočení, 3 červené papriky na kostičky, 2 cibule, 3 rajčata na ozdobení, sůl, pepř, česnek, grilovací koření , česnek, pokud to budeme vařit pro dospěláky, můžeme přidat chili. bazalka, strouhaný sýr, zelená petrželka,
mleté maso s cibulí nakrájenou na kostičky, necháme asi 24hodin naložené v grilovacím koření, česneku a chili . Po tom co se masíčko uleží , přidáme do něj rohlíky namočené ve vodě(mléce) pepř, sul dle potřeby ! , nakrájené červené papriky, bazalku....pokud si nejsme jisti slanosti , tak z této směsi zkusíme v kastrolku usmažit karbenátek, aby jsme se ujistili, že to je správně okořeněné. Někdo to chutná sirové, na to já moc nejsem, takže já jsem spíše pro ten karbanátek.
Masovou směs rovnoměrně vyklopíme na velký plech, který je vytřený sádlem a vysypán strouhankou, na masíčko naskládáme rajčata nakrájená na plátky, a dáme péct !! těsně před dokončením na rajčata dáme trochu nastrouhaného sýra...
Nakrájíme na větší čtverce nebo kosočtverce, aby to vypadalo zajímavě a ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme třeba s pečivem nebo s jakoukoli přílohou.
800g mlet.masa, 2 rohlíky, trošička mléka nebo vody na jejich namočení, 3 červené papriky na kostičky, 2 cibule, 3 rajčata na ozdobení, sůl, pepř, česnek, grilovací koření , česnek, pokud to budeme vařit pro dospěláky, můžeme přidat chili. bazalka, strouhaný sýr, zelená petrželka,
mleté maso s cibulí nakrájenou na kostičky, necháme asi 24hodin naložené v grilovacím koření, česneku a chili . Po tom co se masíčko uleží , přidáme do něj rohlíky namočené ve vodě(mléce) pepř, sul dle potřeby ! , nakrájené červené papriky, bazalku....pokud si nejsme jisti slanosti , tak z této směsi zkusíme v kastrolku usmažit karbenátek, aby jsme se ujistili, že to je správně okořeněné. Někdo to chutná sirové, na to já moc nejsem, takže já jsem spíše pro ten karbanátek.
Masovou směs rovnoměrně vyklopíme na velký plech, který je vytřený sádlem a vysypán strouhankou, na masíčko naskládáme rajčata nakrájená na plátky, a dáme péct !! těsně před dokončením na rajčata dáme trochu nastrouhaného sýra...
Nakrájíme na větší čtverce nebo kosočtverce, aby to vypadalo zajímavě a ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme třeba s pečivem nebo s jakoukoli přílohou.
1/2kg mletého masa,1 cibule smažená,1 houska,sůl,kmín,pepř,1pol.lžíce hořčice,trochu Worcestru,lžička solamylu ten dávám proto,že maso dobře drží konzistenci, strouhanka 1 - 2 vajíčka.Maso si naložím den dopředu.
Z masa si uděláme placičku a do středu dáme pásky sýru Apetita a stočíme.Uděláme takové šulky.Obalíme ve strouhance a opečeme.
Z masa si uděláme placičku a do středu dáme pásky sýru Apetita a stočíme.Uděláme takové šulky.Obalíme ve strouhance a opečeme.
500g mletého masa, cibulka, 3 vajíčka, 2 lilky,hladká mouka, 8 brambor, mléko, vývar z masoxu,sůl,pepř,skořice, oregano
Lilky osolíme a necháme na tácku "vyplakat", obalíme v hl. mouce a orestujeme krátce na pánvičce. Dále na cibulce orestujeme maso, osolíme, opepříme,přidáme skořici a dusíme cca 20min. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Povaříme mléko s vývarem z masoxu a poté sundáme z plamenu a vmícháme 3 celá vejce, osolíme.
Do vymazané mísy rozložíme brambory, osolíme a zasypeme oreganem, na to dáme lilky, zalijeme masem. Opět klademe brambory (osolíme, oregano), na to lilek, na to dáme maso.....opakujeme....
Konečná vrstva je lilek. Poté zalijeme povařeným mlékem s vývarem a vejci..Můžeme zasypat sýrem a pečeme cca 40minut.
Pro změnu můžeme do masa při restování přidat kečup.
Mleté maso schované v bramboráku.
1kg brambor,1kg masa mletého ,2 vejce ,česnek,pepř sul,majoránka,kmín,mouka,. tuk.na vymazaní zapekací mísy.
Brambory nastrouháme na hrubo slijeme vodu a ochutíme jak na klasický braborák,Vymažeme zapekací mísu a dáme polovinu bramborového těsta dáme ochucené mleté maso a dáme další vrstvu brambor. na povrchu potřeme sádlem -nebo olejem a pečeme do zlatova v troubě mužeme podle potřeby potírat . na talíři jsem to potřela kečupem je to velmi zajímavé pro milovníky bramborovích placek
1kg brambor,1kg masa mletého ,2 vejce ,česnek,pepř sul,majoránka,kmín,mouka,. tuk.na vymazaní zapekací mísy.
Brambory nastrouháme na hrubo slijeme vodu a ochutíme jak na klasický braborák,Vymažeme zapekací mísu a dáme polovinu bramborového těsta dáme ochucené mleté maso a dáme další vrstvu brambor. na povrchu potřeme sádlem -nebo olejem a pečeme do zlatova v troubě mužeme podle potřeby potírat . na talíři jsem to potřela kečupem je to velmi zajímavé pro milovníky bramborovích placek
Karbanátky znivou +houbová omáčka!!!
Karbanátky:
1/2kg mletého
2 lžičky kari
1 pol.lžíce hořčice
1pol.lžíce krémské hořčice
1lžička malá -podravky
2 stoužky česneku,osolit dle chuti!!!
Niva 15 dkg-nahrubo nastrouhat
strouhanka,hladká mouka
Houbová omáčka:
směs hub 200g(mražené nebo čerstvé)
zelené fazolky 200g
1 smetana na vaření
hladká mouka na zahuštění
1 polévková lžíce octa,sůl dle chuti
Karbanátky :
Všechny suroviny smícháme dohromady uděláme karbanátky ,které pokládáme na pekáč,který nejdříve polijeme malou vrstvou oleje..dáme do trouby pečeme asi při 200c.upečeme z obou stran ,když sou skoro hotové posypeme nahrubo postrouhanou Nivou!!!vypneme troubu a necháme jen rozpustit sýr ..
Houbová omáčka:
Dáme do hrnce houby ,fazolky a dusíme téměř do měkka..podlijeme tak 300dcl vody ,aby bylo trošku omáčky ,když jsou houby a fazolky skoro měkké zalijeme smetanou roskvrdlanou asi se 2lžícemi hladké mouky tím omáčku zahustíme, když jí vypneme po povaření alespoň ještě 10min. tak přidáme 1 polévkovou lžíci octa!!
Jako přílohu podáváme brambory ...
Karbanátky:
1/2kg mletého
2 lžičky kari
1 pol.lžíce hořčice
1pol.lžíce krémské hořčice
1lžička malá -podravky
2 stoužky česneku,osolit dle chuti!!!
Niva 15 dkg-nahrubo nastrouhat
strouhanka,hladká mouka
Houbová omáčka:
směs hub 200g(mražené nebo čerstvé)
zelené fazolky 200g
1 smetana na vaření
hladká mouka na zahuštění
1 polévková lžíce octa,sůl dle chuti
Karbanátky :
Všechny suroviny smícháme dohromady uděláme karbanátky ,které pokládáme na pekáč,který nejdříve polijeme malou vrstvou oleje..dáme do trouby pečeme asi při 200c.upečeme z obou stran ,když sou skoro hotové posypeme nahrubo postrouhanou Nivou!!!vypneme troubu a necháme jen rozpustit sýr ..
Houbová omáčka:
Dáme do hrnce houby ,fazolky a dusíme téměř do měkka..podlijeme tak 300dcl vody ,aby bylo trošku omáčky ,když jsou houby a fazolky skoro měkké zalijeme smetanou roskvrdlanou asi se 2lžícemi hladké mouky tím omáčku zahustíme, když jí vypneme po povaření alespoň ještě 10min. tak přidáme 1 polévkovou lžíci octa!!
Jako přílohu podáváme brambory ...
Rychlé rizoto
250 g mletého masa, 2 hrnky rýže, zelenina s hráškem
Mleté maso osmahneme, osolíme, opepříme a přendáme do pekáčku, přisypeme rýži a zeleninu. Zalijeme 4 hrnky studené vody a znovu osolíme. Pekáček zakryjeme a dáme péct do trouby. Až se vypeče voda, je rizoto hotové.
250 g mletého masa, 2 hrnky rýže, zelenina s hráškem
Mleté maso osmahneme, osolíme, opepříme a přendáme do pekáčku, přisypeme rýži a zeleninu. Zalijeme 4 hrnky studené vody a znovu osolíme. Pekáček zakryjeme a dáme péct do trouby. Až se vypeče voda, je rizoto hotové.
KEBAB
masová směs:500g mletého hovězího masa,1 velká cibule,1čl mleté sladké papriky,1čl kari koření,špetka soli,1pl oleje,voda na podlití
zeleninová směs:4 rajská jablíčka,1/2 malého čínského zelí,1/2 salátové okurky,1 cibule,špetka soli
zálivka:1 bílý jogurt,1čl plnotučné hořčice,1čl sojové omáčky,1čl worcesterové omáčky,špetka soli,špetka mletého pepře,špetka moučkového cukru
arabský chléb(je v nabídce většiny supermarketů) anebo příloha kdo si co dá
ZELENINOVÁ SMĚS:všechnu zeleninu očistíme,omyjeme a co nejjemněji nakrájíme(cibuli na kolečka).Osolíme,důkladně promneme a necháme asi 20 minut rozležet.
ZÁLIVKA:do jogurtu vmícháme všechny uvedené směsi a zálivku necháme asi 20 minut odležet v chladničce
MASOVÁ SMĚS:na oleji osmahneme jemně nasekanou cibuli,přidáme rozdrobené maso,sůl,papriku a kari koření.Krátce osmahneme do hněda,maličko podlijeme vodou a krátce podusíme.Arabský chléb nahřejeme asi tak minutku v mikrovlnce,naplocho rozkrojíme a vzniklou kapsu naplníme.Celý vnitřek vymažeme zálivkou,na ni rozložíme maso a pokryjeme vrstvou zeleniny a zakapeme zálivkou.
masová směs:500g mletého hovězího masa,1 velká cibule,1čl mleté sladké papriky,1čl kari koření,špetka soli,1pl oleje,voda na podlití
zeleninová směs:4 rajská jablíčka,1/2 malého čínského zelí,1/2 salátové okurky,1 cibule,špetka soli
zálivka:1 bílý jogurt,1čl plnotučné hořčice,1čl sojové omáčky,1čl worcesterové omáčky,špetka soli,špetka mletého pepře,špetka moučkového cukru
arabský chléb(je v nabídce většiny supermarketů) anebo příloha kdo si co dá
ZELENINOVÁ SMĚS:všechnu zeleninu očistíme,omyjeme a co nejjemněji nakrájíme(cibuli na kolečka).Osolíme,důkladně promneme a necháme asi 20 minut rozležet.
ZÁLIVKA:do jogurtu vmícháme všechny uvedené směsi a zálivku necháme asi 20 minut odležet v chladničce
MASOVÁ SMĚS:na oleji osmahneme jemně nasekanou cibuli,přidáme rozdrobené maso,sůl,papriku a kari koření.Krátce osmahneme do hněda,maličko podlijeme vodou a krátce podusíme.Arabský chléb nahřejeme asi tak minutku v mikrovlnce,naplocho rozkrojíme a vzniklou kapsu naplníme.Celý vnitřek vymažeme zálivkou,na ni rozložíme maso a pokryjeme vrstvou zeleniny a zakapeme zálivkou.
Čínská pánev s mletým masem
250 g (Basmati) rýze
2 stredne velké mrkve
1 konzerva (ca. 200 g) sojových klícku
1 konzerva (ca. 200 g) bambusových výhonku
1 svazek jarní cibulky
1 zlutý paprikový lusk
500 g mletého masa, smes veprového a hovezího
3 PL sojové omácky
sul
pepr
sladká cili omácka
Příprava:
Rýzi uvarte podle návodu.
Maso polejte sojovou omáckou a nechte stát 30 minut. Mrkev nakrájejte na drobné hranolky, cibulku na kolecka a paprikový lusk na mensí kousky. Bambusové výhonky a sojové klícky propláchnete vodou a nechte odkapat.
Ve woku nebo v hluboké pánvi opékejte maso az se rozpadne na drobné kousky a vyjmete je. Do woku dejte zeleninu a opékejte az je mekká ale stále "al dente". Pridejte cili omácku podle chuti a za stálého míchání varte jeste jednu minutu.
250 g (Basmati) rýze
2 stredne velké mrkve
1 konzerva (ca. 200 g) sojových klícku
1 konzerva (ca. 200 g) bambusových výhonku
1 svazek jarní cibulky
1 zlutý paprikový lusk
500 g mletého masa, smes veprového a hovezího
3 PL sojové omácky
sul
pepr
sladká cili omácka
Příprava:
Rýzi uvarte podle návodu.
Maso polejte sojovou omáckou a nechte stát 30 minut. Mrkev nakrájejte na drobné hranolky, cibulku na kolecka a paprikový lusk na mensí kousky. Bambusové výhonky a sojové klícky propláchnete vodou a nechte odkapat.
Ve woku nebo v hluboké pánvi opékejte maso az se rozpadne na drobné kousky a vyjmete je. Do woku dejte zeleninu a opékejte az je mekká ale stále "al dente". Pridejte cili omácku podle chuti a za stálého míchání varte jeste jednu minutu.
ZAPEČENÝ KVĚTÁK S MLETÝM MASEM A BRAMBOREM
1 Střední květák ( mirně povařit ), 1-2 kg brambor, 50 dkg mletého masa, 4 papriky, 3 cibule, česnek, sůl, pepř, majoránka, ostrý kečeup nebo chilli koření, 6-8 vajec, 30 dkg nastrouhané cihly
3 cibule nakrájíme,osmažíme dozlatova jako na guláš.Přidáme utřený česnek podle chuti,papriky a dáme mleté maso dusit.Osolíme,opepříme,trochu kečupu nebo chilli,též podle chuti.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.Květák scedíme,trochu ho rozmačkáme.
Pekáč mírně vymažeme olejem a poklademe na dno brambory,květák,mleté maso,trochu majoránky,opakujeme vrstvy tak dlouho,až je pekáč plný.
Dáme zapéct,až je to zlatavé rozšleháme 6-8 vajec s 30 dkg nastrouhané cihly,polejeme a dopečeme.
Je lepší dělat z menšího množství,nám se to pak nevešlo do zapékací mísy.
1 Střední květák ( mirně povařit ), 1-2 kg brambor, 50 dkg mletého masa, 4 papriky, 3 cibule, česnek, sůl, pepř, majoránka, ostrý kečeup nebo chilli koření, 6-8 vajec, 30 dkg nastrouhané cihly
3 cibule nakrájíme,osmažíme dozlatova jako na guláš.Přidáme utřený česnek podle chuti,papriky a dáme mleté maso dusit.Osolíme,opepříme,trochu kečupu nebo chilli,též podle chuti.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.Květák scedíme,trochu ho rozmačkáme.
Pekáč mírně vymažeme olejem a poklademe na dno brambory,květák,mleté maso,trochu majoránky,opakujeme vrstvy tak dlouho,až je pekáč plný.
Dáme zapéct,až je to zlatavé rozšleháme 6-8 vajec s 30 dkg nastrouhané cihly,polejeme a dopečeme.
Je lepší dělat z menšího množství,nám se to pak nevešlo do zapékací mísy.
Bramborový guláš s mletým masem - mňamka.
300g mletého vepř.masa,2cibule,asi půl kila brambor,sušená červená paprika(půl balíčku,kdo chce tmavší guláš může dát cely sáček)česnek.sůl,pepř.majoránka
Na rozpáleném oleji osmažíme na jemno nakrájené cibule dotmava,přisypeme červenou papriku a mleté maso,osolíme,opepříme a nalisujeme česnek.Na prudko osmažíme a při tomto oddělujeme maso od sebe aby vznikla kaše.zalijeme asi půl litem vody a 20min.dusíme.Nakrájíme brambory na kostky a vsypeme do podušeného masa i s trochou majoránky,vaříme do změknutí brambor.Zahustíme tmavou sušenou jíškou.Množství vody si udržujeme tak,aby nám nevznikla Gulášová polévka!!! Ale i ta je tímto postupem skvěláááááááá.Pro ještě ostř.chut přidávám česnek úplně na konec.Máme ho rádi a je zdravý.Přeji Vám
300g mletého vepř.masa,2cibule,asi půl kila brambor,sušená červená paprika(půl balíčku,kdo chce tmavší guláš může dát cely sáček)česnek.sůl,pepř.majoránka
Na rozpáleném oleji osmažíme na jemno nakrájené cibule dotmava,přisypeme červenou papriku a mleté maso,osolíme,opepříme a nalisujeme česnek.Na prudko osmažíme a při tomto oddělujeme maso od sebe aby vznikla kaše.zalijeme asi půl litem vody a 20min.dusíme.Nakrájíme brambory na kostky a vsypeme do podušeného masa i s trochou majoránky,vaříme do změknutí brambor.Zahustíme tmavou sušenou jíškou.Množství vody si udržujeme tak,aby nám nevznikla Gulášová polévka!!! Ale i ta je tímto postupem skvěláááááááá.Pro ještě ostř.chut přidávám česnek úplně na konec.Máme ho rádi a je zdravý.Přeji Vám
Švedské kuličky IKEA
Kuličky: 400g mletého masa (hovězího/vepřového), 1 lžíce solamylu, 4 lžíce strouhanky ,1 lžíce hl. mouky, 1,5dl mléka nebo vody, sůl, 1 vejce , mletý pepř, 1 malá cibule, olej na smažení. Omáčka: 1 bujonová kostka, 1 lžíčka moučného másla (máslo smicháné s hl. moukou) 1 dl mléka nebo vody, 2-3 lžíce smetany.
Smichejte strouhanku, škrob a mléko nebo vodu. Nechte odstát alespon 10 minut. Přidejte maso, pepř, sůl, a promíchejte. Přidejte vajíčko a nadrobno nakrájenou cibuli. Rukama vytvarujte směs do kuliček. Kuličky smažte na oleji do zlatova , občas potřásejte pánví , aby se kuličky dobře osmažily ze všech stran. Ve výpeku který zbyl v pánvi rozmíchejte moučné máslo, zalijte vodou, přidejte rozdrobený bujon, povařte 3-5 minut a nakonec zjemněte smetanou.Kuličky na talíři pak poléváme omáčkou. Podávejte s vařenými brambory a naloženými brusinkami.
Kuličky: 400g mletého masa (hovězího/vepřového), 1 lžíce solamylu, 4 lžíce strouhanky ,1 lžíce hl. mouky, 1,5dl mléka nebo vody, sůl, 1 vejce , mletý pepř, 1 malá cibule, olej na smažení. Omáčka: 1 bujonová kostka, 1 lžíčka moučného másla (máslo smicháné s hl. moukou) 1 dl mléka nebo vody, 2-3 lžíce smetany.
Smichejte strouhanku, škrob a mléko nebo vodu. Nechte odstát alespon 10 minut. Přidejte maso, pepř, sůl, a promíchejte. Přidejte vajíčko a nadrobno nakrájenou cibuli. Rukama vytvarujte směs do kuliček. Kuličky smažte na oleji do zlatova , občas potřásejte pánví , aby se kuličky dobře osmažily ze všech stran. Ve výpeku který zbyl v pánvi rozmíchejte moučné máslo, zalijte vodou, přidejte rozdrobený bujon, povařte 3-5 minut a nakonec zjemněte smetanou.Kuličky na talíři pak poléváme omáčkou. Podávejte s vařenými brambory a naloženými brusinkami.
RYCHLÉ LASSANGE
PRO 4 OSOBY
1 balíček lístkového těsta
500g mletého masa ( je jedno jekého, klidně směs)
10dkg krájeného eidamu ( může být ale i jakýkoliv jiný plátkový sýr)
1 vejce
lžička koření od Vitany -steak chilli a šípek
sůl
trocha oleje na vytření misky
Vymažeme zapékací misku. Lístkové těsto nakrájíme na tři díly, které pak rozválíme. Mleté maso smícháme se s vejem, solí a kořením. Postupně do zapékací misky prokládáme násedujíc:
na dno rozválený plát těsta, na něj polovinu mletého masa, na směs pak příjde plátkový sýr, postup poté opakujeme ještě jednou.
Necháme zapéct v troubě při 180°C zhruba na 30minut.
PRO 4 OSOBY
1 balíček lístkového těsta
500g mletého masa ( je jedno jekého, klidně směs)
10dkg krájeného eidamu ( může být ale i jakýkoliv jiný plátkový sýr)
1 vejce
lžička koření od Vitany -steak chilli a šípek
sůl
trocha oleje na vytření misky
Vymažeme zapékací misku. Lístkové těsto nakrájíme na tři díly, které pak rozválíme. Mleté maso smícháme se s vejem, solí a kořením. Postupně do zapékací misky prokládáme násedujíc:
na dno rozválený plát těsta, na něj polovinu mletého masa, na směs pak příjde plátkový sýr, postup poté opakujeme ještě jednou.
Necháme zapéct v troubě při 180°C zhruba na 30minut.
Rizolety
Koupené bramborové těsto v prášku,nebo doma udělané.
Mleté maso, cibule,česnek sůl,pepř,drcený kmín,trochu mlet.papriky,popřípadě pažitka,nebo zelená petrželka.2 vejce,strouhanka.
Také můžeme udělat náplň ze zbytků pečeného masa salámu ,sýru a osmažené cibulky.
Na pánvi,osmahneme cibuli,přidáme mleté maso,okořeníme a do měkka opečeme.
Rozválíme si těsto na kulaté placičky ,naplníme vychládlou směsí a zarolujeme,jako palačinku.Obalíme v rozšlehaných vejcích a ve strouhance.-Smažíme jako řízek.
Koupené bramborové těsto v prášku,nebo doma udělané.
Mleté maso, cibule,česnek sůl,pepř,drcený kmín,trochu mlet.papriky,popřípadě pažitka,nebo zelená petrželka.2 vejce,strouhanka.
Také můžeme udělat náplň ze zbytků pečeného masa salámu ,sýru a osmažené cibulky.
Na pánvi,osmahneme cibuli,přidáme mleté maso,okořeníme a do měkka opečeme.
Rozválíme si těsto na kulaté placičky ,naplníme vychládlou směsí a zarolujeme,jako palačinku.Obalíme v rozšlehaných vejcích a ve strouhance.-Smažíme jako řízek.
Pikantní pánev s mletým masem
Pro 4 osoby:
750g brambor
2 PL másla nebo oleje
1lžičky soli,1/2 lžičky pepře
2 cibule
1 sladkokyselá okurka
100g anglické
1 PL plnotučné hořčice
1/8 l smetany
250g mletého masa
2 lžičky sekané petrželky
1. Brambory nakrájet na 1 cm velké kostičky. Zahřát tuk při střední teplotě, dát brambory, osolit, opepřit. Přikryté nechat změknout, občas obrátit.
2. Cibuli oloupat, nakrájet, také okurku a slaninu. Smetanu a hořčici rozkvedlat.
3. Slaninu na druhé pánvi opéct, přidat mleté maso, nechat 5minut zhnědnout a dvěma vidličkami roztrhat. Přidat cibuli a opékat další 2minuty.
4. Mleté maso, okurku a smetanu přimíchat k bramborám. Osolit, opepřit a posypat petrželkou.
Jen POZOR toho tuku dávám minimálně, mleté maso ještě tuk pustí.
Pro 4 osoby:
750g brambor
2 PL másla nebo oleje
1lžičky soli,1/2 lžičky pepře
2 cibule
1 sladkokyselá okurka
100g anglické
1 PL plnotučné hořčice
1/8 l smetany
250g mletého masa
2 lžičky sekané petrželky
1. Brambory nakrájet na 1 cm velké kostičky. Zahřát tuk při střední teplotě, dát brambory, osolit, opepřit. Přikryté nechat změknout, občas obrátit.
2. Cibuli oloupat, nakrájet, také okurku a slaninu. Smetanu a hořčici rozkvedlat.
3. Slaninu na druhé pánvi opéct, přidat mleté maso, nechat 5minut zhnědnout a dvěma vidličkami roztrhat. Přidat cibuli a opékat další 2minuty.
4. Mleté maso, okurku a smetanu přimíchat k bramborám. Osolit, opepřit a posypat petrželkou.
Jen POZOR toho tuku dávám minimálně, mleté maso ještě tuk pustí.
Těstoviny zapečené s mletým masem a fazolemi
sádlo(olej),cibule,mleté maso,mletá paprika,kari,sůl,pepř,česnek,vegeta,muškátový oříšek(kdo co rád),konzerva červených fazolí,rajčatový protlak(kečup),smetana,tvrdý sýr,těstoviny
Nejprve si na trošce sádla(může být i olej)zpěním cibuli(1-2).
Poté přidám mleté maso,chvíli nechám restovat.
Pak přidám koření,kdo co rád.Já dávám mletou sl.papriku,vegetu,kari,muškátový oříšek,sůl,pepř,česnek.
Restujeme asi 20min(nesmí to být tvrdé a spálené!)
Poté přidám konzervu červených fazolí i s nálevem a rajčatový protlak(nebo kečup).
Chvilku povaříme(10-15min).
V osolené vodě si uvaříme těstoviny.
Pak si do máslem vymazaného pekáče(zapékané mísy) dám uvařené scezené těstoviny a k nim přidám maso s fazolemi.Vše důkladně promícháme a zalijeme smetanou.
Navrch nastrouhám sýr.
Dáme zapéct asi 20min na 160C.
sádlo(olej),cibule,mleté maso,mletá paprika,kari,sůl,pepř,česnek,vegeta,muškátový oříšek(kdo co rád),konzerva červených fazolí,rajčatový protlak(kečup),smetana,tvrdý sýr,těstoviny
Nejprve si na trošce sádla(může být i olej)zpěním cibuli(1-2).
Poté přidám mleté maso,chvíli nechám restovat.
Pak přidám koření,kdo co rád.Já dávám mletou sl.papriku,vegetu,kari,muškátový oříšek,sůl,pepř,česnek.
Restujeme asi 20min(nesmí to být tvrdé a spálené!)
Poté přidám konzervu červených fazolí i s nálevem a rajčatový protlak(nebo kečup).
Chvilku povaříme(10-15min).
V osolené vodě si uvaříme těstoviny.
Pak si do máslem vymazaného pekáče(zapékané mísy) dám uvařené scezené těstoviny a k nim přidám maso s fazolemi.Vše důkladně promícháme a zalijeme smetanou.
Navrch nastrouhám sýr.
Dáme zapéct asi 20min na 160C.
Musaka - velmi jednoduché a rychlé
mleté maso ( cca 0,5 kg půl na půl), 1 lilek, 5 rajčat, česnek. cibule, petrželka, olej
Lilky nakrájíme na zhruba 0,5 cm silné plátky, oslíme a necháme vyplakat - potom přebytečnou vodu vyždímeme, mezitím si orestujeme cibuli s česnekem, spaříme si a oloupeme 4 rajčata, nakrájíme na kostky a půlku z těchto rajčat dáme na pánev a orestujeme, po chvilce přidáme ml. maso, osolíme a chvíli podusíme, pak si vymažeme zapékací mísu, poklademe lilky, na ně dáme ml. maso, zbytek pokrájených rajčat, pokryjeme lilkem a navrch dáme pokrájené rajče na plátky a posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou. Je to vynikající třeba jen s pečivem - teplé i studené nebo já dělám s kuskusem.
mleté maso ( cca 0,5 kg půl na půl), 1 lilek, 5 rajčat, česnek. cibule, petrželka, olej
Lilky nakrájíme na zhruba 0,5 cm silné plátky, oslíme a necháme vyplakat - potom přebytečnou vodu vyždímeme, mezitím si orestujeme cibuli s česnekem, spaříme si a oloupeme 4 rajčata, nakrájíme na kostky a půlku z těchto rajčat dáme na pánev a orestujeme, po chvilce přidáme ml. maso, osolíme a chvíli podusíme, pak si vymažeme zapékací mísu, poklademe lilky, na ně dáme ml. maso, zbytek pokrájených rajčat, pokryjeme lilkem a navrch dáme pokrájené rajče na plátky a posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou. Je to vynikající třeba jen s pečivem - teplé i studené nebo já dělám s kuskusem.
Super špagetová rychlovka :
1 balíček špaget, 600 g mletého masa, 1 kečup ve skleničce ( střední velikost ) 5 rajčat, 3 cibule, 6 stroužků česneku, 1 plechovka kukuřice, olivy, bazalka, sůl, pepř, koření na mleté maso, 1 šlehačka nebo smetana, olej na smažení.
Špagety uvaříme a sceděné je dáme do pekáčku. K nim přidáme nakrájenou, osmaženou cibuli. Na pánvičce osmažíme mleté maso s česnekem a veškerým kořením. Po deseti minutách přidáme kečup, kukuřici, olivy a rozmixovaná rajčata (můžeme použít i konzervovaná). Hotovou směs dáme do pekáčku ke špagetám, přidáme ještě šlehačku a vše řádně promícháme. Dáme péct na 25-35minut. Pro labužníky doporučuji ještě posypat strouhaným sýrem či parmezánem. Dobrou chuť :o)
1 balíček špaget, 600 g mletého masa, 1 kečup ve skleničce ( střední velikost ) 5 rajčat, 3 cibule, 6 stroužků česneku, 1 plechovka kukuřice, olivy, bazalka, sůl, pepř, koření na mleté maso, 1 šlehačka nebo smetana, olej na smažení.
Špagety uvaříme a sceděné je dáme do pekáčku. K nim přidáme nakrájenou, osmaženou cibuli. Na pánvičce osmažíme mleté maso s česnekem a veškerým kořením. Po deseti minutách přidáme kečup, kukuřici, olivy a rozmixovaná rajčata (můžeme použít i konzervovaná). Hotovou směs dáme do pekáčku ke špagetám, přidáme ještě šlehačku a vše řádně promícháme. Dáme péct na 25-35minut. Pro labužníky doporučuji ještě posypat strouhaným sýrem či parmezánem. Dobrou chuť :o)
Plněné papriky s nivou
papriky, 0,5kg mletého masa, 10 dkg NIVY, 10 dkg anglické slaniny, 2 cibule, sůl, pepř,
Papriky si rozpůlíme, vyjmeme vnitřky a omyjeme. V míse smícháme mleté maso s Nivou, pepřem a dle chuti solí (pozor, Niva je slaná dost, takže opravdu záleží na vaší individuální chuti - já už třeba vůbec nedosolila), a směsí naplníme poloviny paprik. Do zapékací misky si dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, na ni naskládáme "lodičky" paprik, které zakryjeme plátkem slaniny, podlijeme vodou (žádný tuk nepřidáváme) a pečeme v rozehřáté troubě cca 45 min (ale každá známe svou troubu nejlépe...). Jako příloha se nejvíce hodí brambory a zeleninový salát.
papriky, 0,5kg mletého masa, 10 dkg NIVY, 10 dkg anglické slaniny, 2 cibule, sůl, pepř,
Papriky si rozpůlíme, vyjmeme vnitřky a omyjeme. V míse smícháme mleté maso s Nivou, pepřem a dle chuti solí (pozor, Niva je slaná dost, takže opravdu záleží na vaší individuální chuti - já už třeba vůbec nedosolila), a směsí naplníme poloviny paprik. Do zapékací misky si dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, na ni naskládáme "lodičky" paprik, které zakryjeme plátkem slaniny, podlijeme vodou (žádný tuk nepřidáváme) a pečeme v rozehřáté troubě cca 45 min (ale každá známe svou troubu nejlépe...). Jako příloha se nejvíce hodí brambory a zeleninový salát.
Jednoduchá sekaná
1 kg vepřového masa z plecka, 3 lžíce Vegety, 2,5 dl šlehačky, 1 bílek. Maso umeleme, promícháme s Vegetou a šlehačkou. Tvarujeme šišku, dáme na pekáč, potřeme bílkem a upečeme.
Špeková sekaná
1 kg vepřového masa, 2 paprikové klobásy, 1 cibule, 1 palice česneku, 2 vejce, 300 g slaniny, 1 rohlík namočený v mléce, trocha strouhanky, pepř, sůl. Maso pomeleme s klobásou, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na plátky. Vše dobře propracujeme s ostatními surovinami a vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu. Tvarujeme šišky sekané, posypeme sezamovým semínkem a upečeme.
Chlebíčková sekaná
400 g mletého masa, 100 g prorostlé slaniny, 1/8 litru mléka, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 párky, 4 lžíce sekané petrželky, pepř, sůl. Maso smícháme s mlékem, vejci, moukou, petrželkou. Osolíme, opepříme, vmícháme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou slaninu. Vymazanou a strouhankou vysypanou chlebíčkovou formu naplníme ochuceným masem, do středu vmáčkneme 4 natvrdo uvařená vejce, povrch uhladíme. Pečeme v horké troubě při teplotě 90 °C.
Prokládaná fašírka
Mleté maso smícháme s vejcem, osolíme, opepříme, ochutíme provensálským kořením, zahustíme podle potřeby strouhankou. Vypracované těsto rozetřeme na vymazaný alobal, poklademe po celé délce proužky nakrájeného syrového vepřového masa a posypeme 2 nakrájenými cibulkami a feferonkou orestovanými na oleji. Zabalíme do alobalu a upečeme.
Pochoutková sekaná
400 g mletého masa, 200 g strouhaného sýra (Ementál), 150 g šunkového salámu (nakrájeného na kostičky), 1/2 lžičky sardelové pasty, 2 lžíce másla, 3 stroužky utřeného česneku, pepř, sůl. Maso osolíme, opepříme, sardelovou pastu utřeme s máslem do pěny a dobře promícháme s ostatními surovinami. Vytvarujeme šišku, zabalíme do alobalu a necháme přes noc v chladničce. Druhý den pečeme na tuku s nakrájenou cibulí. Podléváme vodou, když cibule zezlátne, přidáme Masox, občas přeléváme vypečenou šťávou a upečeme. Sekanou můžeme také upéct v alobalu na sucho. Podáváme s bramborovou kaší, saláty.
Sekaná v bránici
1 kg mletého bůčku, 2-3 vejce, 1 jemně nakrájená cibule, 4 stroužky prolisovaného česneku, 4 lžíce smetany, Vegeta, špetka strouhaného muškátového oříšku, majoránka, pepř, sůl. Vše promícháme, pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou. Rozprostřeme na bránici, poklademe natvrdo vařenými vejci (nebo klobáskami). Zavineme, dáme do pekáčku, podlijeme vodou a pomalu pečeme. Podáváme s bramborovou kaší, kyselou okurkou nebo po studenu s chlebem, hořčicí a křenem.
Karbanátky z pečeného masa
Stejné množství pečeného masa smícháme se stejným množstvím vařených brambor. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme na tuku zpěněnou cibulku, zahustíme houskou namočenou v mléce. Vše spojíme vejcem, tvarujeme karbanátky a smažíme po obou stranách.
Pivní noky s mletého masa
500 g mletého masa, 200 g strouhaného sýra Niva, nakrájená čerstvá bazalka, pepř, sůl. Maso osolíme, opepříme, smícháme se sýrem a bazalkou. Ze směsi pomocí 2 lžic tvarujeme noky, které namáčíme v pivním těstíčku z vejce, hladké mouky, piva, trochy Solamylu, pepře a soli. Smažíme v rozpáleném oleji.
Sekaný biftek na roštu
200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 200 g anglické slaniny, 1 vejce, 1 lžíce strouhanky, pepř, sůl. Maso umeleme, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vejce, strouhanku, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme, tvarujeme placičky, potřeme olejem a na grilu po obou stranách opékáme.
Cuketové soudečky
1 velká cuketa, 1/4 kg mletého masa, cibule, 3-4 stroužky česneku, sůl, oregano, mletý pepř, olej
Z omyté cukety odkrojíme konce a nakrájíme ji na špalíky dlouhé 3-4 cm. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi 1 cm dužniny. Tyto soudečky naskládáme na pekáč potřený olejem. Na pánvi na troše oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme. Po chvíli přidáme na drobno posekanou vykrájenou dužninu z cukety, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, okořeníme a za občasného míchání dusíme než se odpaří větší část vody kterou pustila cuketa. Touto směsí naplníme prázdné soudečky na pekáči a dáme do vyhřáté trouby zapéct asi na 20 minut. Před koncem pečení je možné na každý položit hromádku nastrouhaného sýra. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Křenová sekaná se sýrem
500g mletého masa, 150g nakrájené slaniny, 250g strouhaného sýra, 70g strouhaného křenu, 2 lžíce hladké mouky, 2 housky namočené v mléce, 2 vejce, mletý pepř, nasekaná nať petrželky, sůl
Maso promícháme s nakrájenou slaninou, vejci, vymačkanými houskami a sýrem. Přidáme hladkou mouku, křen, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a promícháme. Ze směsi vytvarujeme šišku, položíme do pekáče s rozpuštěným tukem a 1 cibulí nakrájenou na čtvrtky. Sekanou potřeme bílkem, trošku podlejeme vodou a pečeme asi 45 minut.
Masové koule v sýrové omáčce
500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule
100 g nivy, 100 g tvrdého sýra, 250 ml smetany na vaření, 100 ml mléka
sádlo na vymazání pekáče
100 g nivy, 100 g tvrdého sýra, 250 ml smetany na vaření, 100 ml mléka
sádlo na vymazání pekáče
V míse smícháme maso s drobně pokrájenou cibulí, vejci, moukou, solí a kořením. Tvoříme koule a skládáme je do pekáče vymazaného sádlem. Trochu podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C. Zatím smícháme smetanu, mléko a oba postrouhané sýry. Touto směsí zalijeme doměkka upečené koule (asi za 20 - 25 minut po vložení do trouby) a ještě necháme zapéct asi 15 minut. Podáváme s vařenými bramborami nebo těstovinami.
Masové taštičky
těsto: 500 g hladké mouky, 500 g hery, 200 g zakysané smetany
náplň: 500 g mletého masa, 2 cibule, 2 mrkve, malá plechovka vakuované kukuřice, sůl, pepř, oregano, 1 malá plechovka rajského protlaku, trochu strouhanky, trochu oleje
strouhaný sýr na posypání
náplň: 500 g mletého masa, 2 cibule, 2 mrkve, malá plechovka vakuované kukuřice, sůl, pepř, oregano, 1 malá plechovka rajského protlaku, trochu strouhanky, trochu oleje
strouhaný sýr na posypání
Na vál nasypeme mouku, doprostřed vyhloubíme důlek a do něj vyklopíme smetanu. Kolem důlku rozmístíme nasekaný změklý tuk. Rukama vypracujeme hladké měkké těsto a necháme ho v chladu dvě hodiny odpočinout.
Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou cibuli do zesklovatění a přidáme maso. Za stálého míchání osmahneme dohněda. Osolíme, opepříme, okořeníme, přidáme na kousky pokrájenou mrkev a protlak, promícháme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Sundáme pokličku a za občasného promíchání necháme vydusit všechnu vodu. Odstavíme z plotny, vmícháme okapanou kukuřici a je-li třeba, zahustíme trochou strouhanky. Podle potřeby dochutíme solí případně oblíbeným kořením. Necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na poloviny. Každou půlku vyválíme a velký obdélník a rozkrájíme na menší obdélníky. Na jednu polovinu každého obdélníčku položíme hromádku náplně a druhou polovinou zakryjeme. Okraje zmáčkneme a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Taštičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 210°C. Pečeme asi 15 minut do zezlátnutí. Podáváme teplé s čerstvou zeleninou nebo salát
Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou cibuli do zesklovatění a přidáme maso. Za stálého míchání osmahneme dohněda. Osolíme, opepříme, okořeníme, přidáme na kousky pokrájenou mrkev a protlak, promícháme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Sundáme pokličku a za občasného promíchání necháme vydusit všechnu vodu. Odstavíme z plotny, vmícháme okapanou kukuřici a je-li třeba, zahustíme trochou strouhanky. Podle potřeby dochutíme solí případně oblíbeným kořením. Necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na poloviny. Každou půlku vyválíme a velký obdélník a rozkrájíme na menší obdélníky. Na jednu polovinu každého obdélníčku položíme hromádku náplně a druhou polovinou zakryjeme. Okraje zmáčkneme a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Taštičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 210°C. Pečeme asi 15 minut do zezlátnutí. Podáváme teplé s čerstvou zeleninou nebo salát