Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čaje

6. 10. 2015

Dlouho jsem přemýšlela, o vytvoření nové rubriky. Samozřejmě by to mělo být něco so je mi velice blízké. Rozhodla jsem se udělat rubriku o čajích. Jelikož jsem „čajař“, tak to pro mě nebude moc veliký problém.:)

 

Začala bych nejdříve trochu obecně, kde kupovat a podle čeho vybírat.

 

Kupuji si jak čaje v pytlíčkách, tak i sypané. Sypané jsou samozřejmě lepší. Moje rady k nákupu čajů vždy rozdělím do několika bodů.

 

 

Sypané čaje

 

1. Dobré čaje mají v obchodu Oxalis, ale já osobně tam už moc nechodím kvůli vysokým cenám. U mě ve městě jsem našla obchůdek, kde prodávají stejné čaje jako v Oxalisu, dále i kávu a vína. Zkuste se podívat i u sebe ve městě, zda nenaleznete třeba i zapadlý obchůdek. Ceny Vás jistě překvapí.

 

2. Představa o ceně. Občas si kupuji čaj pod názvem Meruňkový dort. V Oxalisu koupím 50 g za 59Kč, a v tom mém oblíbeném krámku tento čaj stojí 35 Kč. Myslím, že je to celkem veliký rozdíl. Samozřejmě pokud je ve Vašem městě pouze Oxalis, určitě do něj zajděte, chuť čaje je totiž stejná.

 

3. Jak vybrat dobrý čaj? U mě to vždy bylo podle čichu, co mi voní to mi chutná. To je moje heslo. = Řiďte se čichem. Pokud čaj nevoní, nekupovat.

 

4. Čaje jsou rozdělené do několika kategorií. Já vypíšu ty, se kterými jsem se již setkala.

  • Zelené čaje
  • Černé čaje
  • Bílé čaje
  • Ovocné čaje
  • Bylinkové čaje
  • Čaje Rooibos

Tyto čaje já znám a i jsem je vyzkoušela.

 

5. Jak čaj vařit, kolik dávat čaje a kolik vody?

To je jednoduchá otázka. Dřív jsem se řídila podle návodu na pytlíčku. Pro začátek je to vyhovující. Ale časem zjistíte, že máte třeba rádi silnější, nebo naopak slabší čaje a podle toho vystihnete, kolik lžiček vám vyhovuje.

 

6. Já mám ráda skoro všechny druhy čajů, a myslím, že celkově pro mě platí, že u ovocných čajů se lžiček dává víc, než u zelených, černých, atd.

 

7. Sypané čaje by se neměly při louhování uzavírat do příliš stísněného prostoru. Chuť potom není taková, jaká by měla být. Já čaje dělám do konvice, a po vylouhování liju do hrnečku přes sítko nebo mám na čaj speciální konvičku již se sítkem, které je dostatečně veliké.

 

Obyčejné čaje v pytlíčku

 

U obyčejných čajů platí vlastně stejná pravidla. Je třeba si dávat pozor z čeho je čaj tvořen, jestli tam nejsou například jen zbytky čajů, příliš barviva nebo kyseliny citrónové, atd. Ale já na tohle nekoukám, protože by každý druhý čaj neuspěl. Řídím se podle chuti, ale stejně mi mě vnitřní já říká, že sypané čaje jsou lepší (je to opravdu list či květ čaje).

 

To bude obecně k čajům všechno a nyní se pustím do recenzí jednotlivých vyzkoušených čajů. Články naleznete zde…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář