Jdi na obsah Jdi na menu
 


Článek do regionálního tisku - téma facebook

29. 10. 2012

Je v dnešní době člověk bez facebooku vůbec člověk?

Moje téma je celkem jasné. Na tento novodobý fenomén má jistě každý člověk jiný názor, ale zamyslíme se nad tím, zda je opravdu správné, aby i malé děti seděly před počítačem.

            Facebook není nebezpečný, pokud se to s ním nepřehání. Položme si tedy otázku, kdy jsem si založil/a Facebook? U mě je to celkem jasné. Založila jsem si ho už jako menší holka, kdy ještě nebyl známý. Používat jsem ho začala až kolem 15 let, kdy jsem stejně chodila ven s kamarády, a dokonce jsme i jsme hráli oblíbené hry jako například schovku. V dnešní době by člověk bez Facebooku v 15 letech mezi mladými lidmi neuspěl. Nebyl by in, nikdo by ho neměl rád, a dokonce by ho i považovali ostatní za nevyspělého jedince. Jinými slovy žádná schovka. Je tohle správné? Každé dítě třeba netouží po tom, mít Facebook. Zkrátka dnes je již normální, že i 12 leté děti mají Facebook. Já v těchto letech běhala venku, hrála si s panenkami a o počítači nebo o telefonu jsem ani neslyšela. Svůj první telefon jsem dostala až v 7. třídě, kdy mi bylo 13 let. Jenže telefon uměl akorát volat a psát, dnes již oblíbené SMS, žádný facebook. Svůj první notebook bez internetu, podotýkám bez internetu, jsem dostala také v 13 letech. Byla to v té době, absolutní novinka, ale pro mě to byl můj první počítač, který jsem kdy měla. Rozhodně jsem na něm neseděla každý den. Ani mi to nevadilo a díky mé mamince jsem ani nechtěla. Maminka si se mnou raději hrála, učila se a třeba i chodila na procházky. Dnes rodiče raději posadí dítě před počítač, ať si hraje, jen aby měli klid. Není to správné. Dítě si zvykne koukat do monitoru a nebude rozvíjet myšlení, komunikaci s ostatními dětmi a hlavně se nebude hýbat, což se mu v dospělosti může nehezky vrátit. Myslíte si, že by se rodiče měli věnovat svým dětem, tak jako mně má maminka? Já myslím, že ano a ti co si myslí že ne, měli by se zamyslet nad tím, co  jejich dítě v jednom kuse dělá na počítači. Spousta těchto rodičů ani nemá potuchy, co dítě dělá. Děti jsou malé a neuvědomují si nebezpečí, které na internetu může čekat a povinnosti, které mají. Rodič by je měl informovat o nebezpečí internetu a měl by je vést k řádnému plnění svých povinností. Nejdříve práce a až potom zábava.

Myslím si tedy, že dítě, které si založí Facebookový profil až v 15 letech, nebude rozhodně o nic ošizeno. Naopak si prodlouží, jedno tak krásné období života, dětství.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář