Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční zvyky v Číně

21. 12. 2009

 

Vánoční zvyky v Číně

 

 

Čínský Nový rok je svátek, kterým se oslavuje příchod nového lunárního roku. Proti českým Vánocům je opožděný zhruba o měsíc. Stejně jako o Vánocích je důležité, aby se u večeře sešla celá rodina. Lidé si sice nedávají  mezi sebou dárky, ale obdarovávají děti. Ty dostávají červené obálky s penězi. Na obálkách je blahopřejná symbolika podle toho, v jakém znamení rok je.

I ozdobení stromečku má v Číně paralelu. V předvečer svátků se na dveře musí vylepit symbol Nového roku. Vylepují se také bůžci bohatství, to jsou dvě děti – chlapeček a holčička. Na dveře se ještě dává červený papír se znakem pro štěstí. Musí se ale pověsit vzhůru nohama, protože čínsky zní slovo „otočit“ stejně jako „přijít“. To znamená, že když člověk řekne: „otočené štěstí“, znamená to i: „štěstí přichází.“

Praktická čínská pověra, kterou by jistě ocenil i nejeden Evropan, říká, že do konce roku musí člověk uhradit všechny své dluhy….

Číňané na Vánoce osvětlují své domy papírovými lampiony, které v menších verzích věší i na stromečky (vedle papírových řetězů a ozdůbek). Podobně jako v Americe rozvěšují čínské děti po domě ponožky a očekávají příchod Santa Clause, kterému říkají Dun Che Lao Ren - Vánoční stařec.

V Číně a i v některých dalších východoasijských zemích začíná nový lunární rok koncem ledna nebo v únoru.

                                                  

                                                                                              Vypracovala : Hana Novotná 1.A

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář