Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 3. 2009

PÍŠE ARNOLD

PÍŠE ARNOLD


Optimismus s kořeny v posilovně
Cvičení změní nejen vaše tělo, ale i váš pohled na život!

Když jsem bral činku do ruky úplně poprvé, byl jsem obyčejný patnáctiletý rakouský kluk, který se rázem do železa zamiloval. Oblíbil jsem si současně i bolest svalů, přestože jsem druhý den po tréninku naříkal: „Ach, ten hrudník a triceps mě dnes opravdu bolí!“ A to bylo jen krátce po té, kdy jsem ještě vůbec nevěděl, co to triceps vlastně je. Pro mě představuje adaptace na životní styl ve znamení sportovní námahy krásný pocit zadostiučinění, o který se s vámi rád podělím.
Jistě znáte ten pocit nedočkavosti, kdy se už hodinu či dvě před zahájením cvičení moc těšíte na posilovnu, promítáte si v mysli průběh tréninku a slibujete si, jak tvrdě a efektivně si dnes zatrénujete. A po tréninku se naplno těšíte z osvobozujícího pocitu ve sprše, kdy prožíváte uspokojení z dobře odvedené práce. A pak se pyšníte nabušenými svaly, když odcházíte po ulici z fitnescentra. Uvědomujete si, jak jedinečným zdrojem pocitů sebedůvěry bodybuilding vlastně je.
Tyto pozitivní hodnoty, které jsem si díky kulturistice osvojil, mi velmi dobře sloužily také během mé filmové i politické kariéry.
Když jsem natáčel, mnohokrát jsem slyšel, jak někteří herci brblají, když se naše práce protáhla hluboko do noci: „Už takovou roli nikdy nevezmu. Hned volám svému manažerovi! Co mi to jen dojednal?“ Když jsem to slyšel, říkal jsem si: „Co ti proboha vadí? Jsi mladý a zdravý. Nosí ti sem ty nejlepší pochoutky a máš svého osobního asistenta. Nejsi na vojně. Nejsi osamělý rodič, který se obětuje pro vydělávání peněz na obživu svých potomků. Vůbec nemáš na co si stěžovat, spíš právě naopak!“
Když jsem vedl svoji kampaň ma funkci guvernéra, říkali mi moji poradci, že je nemožné, abych dodržel a plnil všechny povinnosti, které jsem si sám naložil. Ale já jsem jim namítal: „Opravdu si myslíte, že je toho tolik? To byste měli vidět, jak vypadají těžké supersérie během tréninku zad v posilovně!“
Kampaně pro mě nikdy nebyly tak vyčerpávající. Činky mě totiž naučily, že když toho chcete hodně dosáhnout, musíte naplno dřít a ozbrojit se pevnou vůlí. A když už jste na této nelehké cestě, musíte být na 100 % pozitivně naladěni, jinak svého cíle nedosáhnete. A tak ve věku, kdy se pro mnohé stává pesimismus životní filosofií, zůstávám nadále optimistou při všech krocích mého života, a to včetně sportu – jak jinak.
Vydavatelé magazínu MUSCLE&FITNESS se mnou tento přístup sdílejí. Společně považujeme bodybuilding za pozitivní aktivitu, u které se vyplatí vydržet. Stále denně dostávám spousty dopisů z celého světa, které považuji za důkaz smysluplnosti takového úsilí. Dávají mi jasný mandát, abych se stále ubíral týmž směrem.
Jsem proto hrdý, že nadále spolupracuji s MUSCLE&FITNESS, světovým titulem číslo jedna a vlajkovou lodí médií věnujících se tvarování těla, získávání kondice a zdravému životnímu stylu. Můžete věřit tomuto časopisu, když ve svém širokém okruhu čtenářů na konkrétních příkladech propaguje kromě samotného tréninku i jeho pozitivní sílu, která dokáže změnit nejenom vnějšek, ale i vnitro člověka. Jsem si jist, že se pod takové tvrzení můžete podepsat i vy!

Text ARNOLD SCHWARZENEGGER, 7násobný vítěz Mr. Olympia

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář