Podzimnístředně velké celery rozkrájíme na dvoucentimetrové kostky.Do kastrůlku, nejlépe litinového, dáme rozpustit máslo, dokterého vsypemenakrájený celer, přidáme cukr, sůl a zakapemešťávou z citrónu. Nepodlévámevodou a dusíme na velmi mírnémohni do měkka. Cukr trošku karamelizuje, takžeceler zhědne,ale pozor! Nepřipálit!
Je to výborná příloha kpečenémumasu.
Špagety na cibuli
200 g špaget, 30 g másla, 20 g olivovéhooleje z prvního lisování, 0.2sklenky suchého bílého vína,200 g cibule, 1.2 lžíce parmezánu nebo gruyéru sůl,mletýpepř
Cibule oloupeme a celé je povaříme2-3 minuty. Necháme je okapat,oschnout a nakrájíme na tenkákolečka. V pánvi osmahneme na oleji cibuli namírném ohni.Když cibule začnou dostávat nazlátlou barvu, přidáme víno,trochusoli a špetku pepře. Když se víno odpaří, stáhnemepánev z ohně a ponechámestranou.
Těstovinu dámevařit do vydatného množství vřící vody, slaběosolené,a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správněuvařena(„al dente“), necháme ji okapat a vložíme do hlubokémísy. Přidáme máslo,pokrájené na kousíčky, a strouhanýsýr. Rychle to promícháme. Pak vlijemeosmahnutou cibuli aznovu promícháme. Posypeme čerstvě umletým pepřem a podávámehorké.
Vařené brambory,vařený celer a jablka nakrájíme na tenké nudličky.Přidámena nudličky nakrájenou šunku a kyselé okurky, na plátky nakrájenébanánya kousíčky ananasu. Vše spojíme majonézou, do kteréjsme přimíchali podle chutisůl, cukr a trochu citrónovéšťávy.
Je to jemný salát pro slavnostnípříležitosti.
Sedmihradské vrstvené zelí
1/3kg kysaného zelí, 6.6 dkg rýže, 1.3 vejce, 1/3 kg vepřovékýty, 10dkg klobásy, 0.167 l smetany, 3.3 dkg slaniny
Kyselézelí uvaříme nebo podusíme na rozpáleném sádle do měkkase špetkoucukru. Rýži dusíme zalitou vývarem z masa (mnohopřívrženců má i zalití mlékem)a smícháme s vepřovýmmasem, rozkrájeným na docela malé kousky. Uvaříme vejcenatvrdo,oloupáme je a rozkrájíme na kolečka. Když máme vše hotové,vymažemesádlem ohnivzdornou mísu, poklademe vrstvou zelí,na to několik koleček vajec,proužky uzené slaniny nakrájenéasi na 2-3 cm dlouhé a 1/2 cm silné proužky, nakolečka nakrájenouuzenou klobásu, na menší kostky nakrájené a jako perkeltpřipravenélibové vepřové maso (maso má být dušeno na sádle s cibulí,nikolivpečené) a hojně vše pokropíme smetanou. Smetana musíbýt bezvadná, prvotřídní.Klobása může být čerstvánebo pečená, uzená nebo vařená, podle chuti a zvyku.Chuťuzeniny je však velmi důležitá. Přidáme-li proto klobásučerstvou,neuzenou, budeme muset pro chuť přidat alespoň kousekuzeného bůčku. Pak dámevrstvu dušené rýže, na ni takévejce, slaninu, klobásu, vepřové maso a smetanu.Pak znovuzelí a postupujeme tak dále, až se nádoba naplní. Navrchu mábýt zelí,hojně pokropené smetanou. Dáme do trouby a hodněpropečeme. Navrch položímečerstvě pečené vepřové klobásy(mnozí si je přejí, ale nemusí být) a podáváme.Celkovádoba přípravy je 1,5 až 1 a 3/4 hodiny. Je důležité, aby jednotlivévrstvy byly slabé a abychom rovnoměrně rozožili všechny přípravy.Solímeopatrně, protože část materiálu je již solená.