Jdi na obsah Jdi na menu

Ivo Hrachovec

English / Deutsch

Patří mezi přední operní pěvce v oboru lyrický bas. Je obdařen mimořádnou schopností pro ztvárnění jevištních postav. Je také vyhledávaným interpretem pro oratorní a koncertní díla, a také písňový repertoár.

Je laureátem několika mezinárodních soutěží: 1997 — Trnava, Karlovy Vary, 1995 — Enna (Sicílie), Karlovy Vary, 1994 — Lecce (Itálie), Trnava, Karlovy Vary. 2011 Catholica - Itálie.

Ivo Hrachovec (1968). Rodák z Nového Jičína na Moravě. Nejprve se vyučil jako hutník operátor pro tváření kovů na Nové huti v Ostravě. Pak studoval operní zpěv u doc. Drahomíry Míčkové a klarinet u Petra Bohuše na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Dále pokračoval ve studiu operního zpěvu na Fakultě hudebního umění Ostravské univerzity. V roce 1993 absolvoval letní studijní pobyty v italské Sieně u maestra Carla Bergonziho. V roce 2006 studoval mistrovský kurz u Margret Hönig v Německu. 

Jeho operní debut byla role Doktora v ostravské inscenaci Verdiho Traviatty v roce 1992. Dále pak v roce 1994 Varlam v inscenaci Borise Godunova M.P. Musorgského na scéně SO Praha a v roce 1998 role Marse v opeře Castor et Polux J. B. Lullyho v ND Praha. Od roku 2003 má v Praze stálé angažmá. Mezi jeho nejlepší role patří Vodník v Dvořákově Rusalce, Sarastro a Sprecher v Mozartově Kouzelné flétně, Colline v Pucciniho Bohémě, Basilio v Rossiniho Lazebníku sevilském, Sparafucille ve Verdiho Rigolettovi, Raimondo v Donizettiho Lucii z Lammermooru, Geronio v Rossiniho Turkovi v Itálii. Antonio ve Figarově svatbě, Alidoro v Rossiniho Popelce, Kostelník v Pucciniho Tosce, Wirth v Zemlinského opeře Šaty dělají člověka. Stále víc se věnuje staré hudbě v rámci festivalů v Českém Krumlově, Valticích či Nových Hradech. V těchto projektech zpívá především komické postavy barokních oper. 

Věnuje se také koncertní tvorbě, např. Mozart Requiem, Dvořákovo Requiem a Stabat Mater, Haendlův Mesiáš. Velmi rád zpívá také písně. Natočil CD s Biblickými písněmi A.Dvořáka, a výběr z Moravské lid. poezie a Ukvalské lid.poezie L.Janáčka.  Album duchovních písní a spirituálů - Večerní zvony a v loňském roce studiovou nahrávku Jak tiše večer přichází s jazzovým kvintetem. Některé projekty nezapomenutelný hlasem provázel Alfréd Strejček.