Jdi na obsah Jdi na menu
 

21.10.2014 Cvičení I. Segment

31. 10. 2014

Požáry výškových budov jsou někdy prezentovány jako noční můra hasičů. Řada filmů, ale i skutečných událostí, ukazovala hustý kouř a plameny šlehající z nejvyšších pater, které byly mimo dosah výškové techniky a kam se hasiči dostávali jen s vypětím všech sil. Evakuace většího počtu osob a problémy s dodávkou dostatečného množství hasiva do požárem zasažených podlaží, patřily k dalším faktorům, které tyto zásahy dělaly více než náročnými.

 

Panoramatu krajského města sice nedominují siluety mrakodrapů, ale i na jeho území se nachází množství výškových budov. Mimo budovy „21“ krajského úřadu jsou veřejnosti známy objekty bytových domů na sídlišti Jižní Svahy tzv. segmenty. V minulých letech v těchto třináctipodlažních objektech hasiči nejednou zasahovali. Od technických zásahů, asistencí policistům a zdravotníkům, až po menší požáry. Těmto atypickým objektům je věnována pozornost nejen ze strany požární prevence, ale i ze strany jednotek. Opakovaná cvičení mají za cíl připravit hasiče na řešení všech typů událostí včetně požárů.

 

Další z řady takových cvičení bylo provedeno v dnešních dopoledních hodinách v objektu 1. Segmentu. Námětem cvičení, kterého se zúčastnili profesionální hasiči centrální stanice Zlín, hasiči jednotky města Zlína z Prštného a hasiči jednotky dobrovolných hasičů Fryšták, byl požár strojovny výtahu na úrovni 13. podlaží.

 

Mimo záchrany technika, který zůstal ve výtahu uvězněn, evakuace osob, poskytnutí první pomoci a likvidace fiktivního požáru, bylo cílem cvičení prověřit i možnosti výškové techniky profesionálních hasičů pro případ skutečného zásahu. Proto na místě zasahovala i vysokozdvižná automobilní plošina AP 42 (maximální dosah 42m) BRONTO SKYLIFE na podvozku zn. Volvo. Jedná se o výškovou techniku s nejvyšším dosahem, kterou krajští hasiči disponují. Dnešní cvičení tak ukázalo jaké jsou reálné možnosti nasazení výškové techniky a s jakými problémy by se museli zasahující hasiči  při skutečném zásahu vyrovnávat.

 

Zdroj HZS Zlín

 

Náhledy fotografií ze složky 21.10.2014 Cvičení I. Segment