Jdi na obsah Jdi na menu
 


135 let oslavil Sbor dobrovolných hasičů Havlovice, jednotka si nadělila Gladiátora

Několik desetiletí, tři století a dvě tisíciletí - před 135 lety byl v Havlovicích na Trutnovsku založen Sbor dobrovolných hasičů a od té doby chrání majetek i životy (nejen) obyvatel obce. Na začátku září se proto konala malá oslava před havlovickou hasičskou stanicí. Byla to navíc příležitost konečně oficiálně převzít novou čtyřkolku. 

 
article preview

Zástupci královéhradeckého kraje, starosta obce Havlovice, hasičské sbory okolních obcí i veřejnost přišli v sobotu 4. září 2020 poblahopřát Sboru dobrovolných hasičů v Havlovicích  k půlkulatému výročí. Z úst starosty SDH Jaroslava Jansy zaznělo krátké shrnutí bohaté historie sboru včetně vyzdvižení důležitých dat i událostí. Jako symbolický dárek starosta sboru převzal stuhu hejtmana z rukou radního Královéhradeckého kraje Pavla Hečka. 

 

Sobotní akce byla také příležitostí oficiálně uvítat posilu vozového parku. Klíče od nové čtyřkolky Gladiator X1000 V-Twin EPS převzal velitel výjezdové jednotky Martin Dvořáček z rukou  1. náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka (brig.gen.v.v.), radního Královéhradeckého kraje Pavla Hečka a starosty obce Havlovice Pavla Dvořáčka. 

 

S financováním nové techniky za necelých 300 tisíc korun pomohl Královéhradecký kraj (130 000 korun) a obec Havlovice (70 000 korun). Zbytek částky doplatil sbor z vlastních rezerv. Nový stroj pomůže (nejen) v nepřístupném terénu.


 

Čtyřkolka Gladiator X1000 V-Twin EPS 

Terénní čtyřkolku Gladiator X1000 V-Tvin EPS dodala firma Potok.cz

Čtyřkolka bude sloužit nejen pro záchranu osob, ale také např. pro dopravu materiálu na místo požáru v náročnějším terénu, vyhledávání osob nebo pro transport pacienta. K tomuto účelu bude do konce roku pořízen přívěsný vozík - speciálně upravený právě pro transport pacienta. 

Součástí nového vozu je i elektrický naviják. Vpředu a vzadu je čtyřkolka osazena pracovními LED světly, instalována jsou i výstražná světla červenomodré barvy a reproduktor se sirénou. V přední části je umístěn plechový a v zadní plastový uzavíratelný box. K čtyřkolce byla také pořízena dvojice přileb v reflexní barvě.

Poděkování patří všem, kteří se podíleli na shánění finančních prostředků, Mgr. Martinu Červíčkovi brig.gen.v.v. za pomoc při získání nemalé sumy z rozpočtu Královéhradeckého kraje, obci Havlovice a firmě Rtyně.net, která finančně podpořila nákup.

 

Technická data čtyřkolky

Délka: 2310mm

Šířka: 1250 mm 

Výška: 1420mm 

Rozvor: 1480mm 

Suchá hmotnost: 430kg 

Převodovka: automatická CVT - variátor CV Tech / převody P/R/N/H/L (parkovací/zpětný chod/neutrál/rychle vpřed/terénní redukce) / uzamykatelný přední diferenciál / automatický zadní samosvorný diferenciál Eaton (100% svornost)

Náhon kol: kardanovými hřídeli 4x4 pohon, odpojitelný 

Brzdy: kotoučové hydraulické

Odpružení: přední - nezávislé, seřiditelné odpružení / dvojitá ocelová A-ramena, zadní - nezávislé, seřiditelné odpružení / vlečená ocelová ramena, tlumiče: nové plně stavitelné nitrogenové tlumiče 

Motor: 4-taktní, 8-ventilový dvouválec, SOHC

Výkon motoru (offroad): 85k (63,4 kw)/7800 ot. 

Točivý moment (offroad): 79 Nm/5500 ot./min 

Objem motoru: 963 cm3.

 
 

Náhledy fotografií ze složky Oslavy 130 let

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Facebook



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30