Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úprava PC zdroje pro napájení nabíječky

Obrazek

Potřebné součástky : PC zdroj AT, 2 x rezistor (odpor) 3,9 ohmů/8W (nebo co nejbližší hodnoty), 2 x zdířky

Pokud potřebujeme k napájení spínaný (stabilizovaný) síťový zdroj s napětím 12 až 14 V a výkonu řádově desítek watů, je vhodným řešením úprava bloku zdroje ze staršího PC AT. Relativně výkonný, lehký a hlavně velmi levný (cca 200 Kč) zdroj je použitelný pro napájení nabíječky nebo prostě pro domácí dílnu.

Vyzkoušel jsem dle návodu Ing. M.Černého (Praktická elektronika 9/2003) tu nejjednodušší úpravu - přidání vhodné zátěže na výstup +5V. Zdroj je možno upravit i o něco náročnější metodou a sice zpětnou vazbou větvě +12V a také ještě dalšími možnostmi (viz odkazy dole).

Zdroj bez zátěže se nedoporučuje spouštět neboť dle autora : "Konstrukce PC zdroje nutně vyžaduje, aby jeho výstup +5V (případně i +12V) byl zatížený alespoň minimálním proudem. U některých zdrojů se minimální proud uvádí přímo na štítku a je dosti velký - např. 7A z větve +5V a 2A z +12V. Podle zkušeností většinou stačí ke spolehlivé činnosti řídicích obvodů odběr podstatně menší, zpravidla 0,1 až 0,3A jen z výstupu +5V. Zdroj spuštěný bez zátěže nespíná pravidelně, nestabilizuje a jeho výstupní napětí může ve špičkách podstatně překročit jmenovité hodnoty, až se poškodí nebo zničí řídící obvody". Jiní modeláři však tvrdí, že základní zátěž je realizována přímo ve zdroji vybíjecími odpory cca 100R a je možno tedy zdroj spouštět bez další zátěže. Pro různorodost PC zdrojů, bych však rozhodně následující úpravu doporučil.

Opravdu jednoduchou úpravu lze provést připojením dvou výkonových rezistorů 3,9 ohmů (nebo nejbližší této hodnotě), minimálně 8W, paralelně k sobě na větev +5V (jeden černý a jeden červený vodič). Oba rezistory jsou připevněny ke šroubkům ventilátoru. Výstup 12V vezmeme z trojice černých (-) a žlutých (+) vodičů vyvedenými na zdířky přišroubované ke kousku sololitu, např. zezadu zdroje do míst, kde zbyly výřezy po vodičích. Ostatní zbylé vodiče s konektory možno odstranit. Namísto zásuvky síťového napájení monitoru umístíme vypínač (zapojení dle obrázku).

971a.jpg



Dle typů PC zdrojů dostaneme úpravou zdroj napětí 12-14V se zatížitelností 0-7A (i více).

Pozor při práci s el. proudem !!!

Podrobný popis různých variant úprav PC zdroje od Ing.M.Černého (PE 9/03, 10/03) :
str.1 str.2 str.3 str.4 str.5 str.6

Od téhož autora naskenovány stránky, které vyšly v RC revue : RCR 3/2003 RCR 4/2003


Další zkušenosti jiných modelářů :

martar@volny.cz

Posílám vám dva tipy na použití počítače, nebo počítačového zdroje jako zdroje pro nabíječku accu a řezačku polystyrenu.
Zdroj v PC je typu ATX 250W, napájí mechaniky CD, DVD-ROMy čtyřdrátovým konektorem typu MOLEX. Červený a černý drát je 5 voltů, černý a žlutý je 12 voltů. Žlutý plus a černý mínus mám vyvedený na banánky na skříň PC.Toto napětí je vhodné pro kanthalový drát průměr 0,85mm, délka 93cm z Ges prodejny 1m -20KC,a dává tu správnou teplotu pro řezání polystyrenu. Proud je 4,6A. Používám také tento zdroj pro nabíječku char-20. Pohánění elektromotorů tímto zdrojem bude PC vypínat.



Další tipy napájecích zdrojů

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Problem s nabijenim autobaterie

(Edgar, 7. 11. 2013 0:19)

To Šimon: Zrejme je uz neskoro na odpoved, urcite si to uz vyriesil, ale mozno pomoze viacerym. Cierny treba spojit s hnedym a modry s bielym. Ale tym padom dostaneme zapnuty zdroj vzdy ak je v sieti, co nemusi vyhovovat, ja som dal na tie 4 vodice lampickovy vypinac do 2.5A. Takze este raz CIERNY + HNEDY a BIELY + MODRY.

(Samozrejme spajat odpojene od siete :D)

Problem s nabijenim autobaterie

(jack, 19. 10. 2009 9:06)

Zdravim. Po pripojeni upraveneho PC zdroje k autobaterii se ve zdroji roztoci ventilator napajeny autobaterii ( jeste pred zapnutim zroje do site)a tim padem nedojde k odberu proudu ze zdroje. Na prazdno je ve zdroji 14,49V a pri zatizeni zarovkou 100W H4 11,8V / 9.2A. V pohode to tak vydrzi v zatezi hodinu a vic. Zdroj AT 200W jsem upravil jednoduchym zpusobem, jen se zatizenym 5V pres 3,9 Ohm odporem. Potreboval bych poradit jak to donutit nabijet autobaterie. Diky linux@centrum.cz

Re: Problem s nabijenim autobaterie

(Šimon, 7. 8. 2012 23:44)

Ja by som sa chcel opýtať ž ako spojiť báble od vypinača.su tam 4 Hnedy modry biely čierny