Jdi na obsah Jdi na menu
 


                      http://www.exposay.com/celebrity-photos/richard-griffiths-harry-potter-and-the-order-of-the-phoenix-london-movie-premiere-arrivals-v71HVt.jpg

Povolání: Herec
Věk: 62
Datum narození: 31. 07. 1947
Místo narození: Thornaby-on-Tees, Cleveland, England, UK
Znamení: Lev

 

Richard Griffiths se narodil 31. července 1947 ve městě Thornbaby-on-Tees v Anglii. Jeho otec pracoval jako ocelářský dělník a jeho matka jako úřednice v supermarketu. Dostalo se mu katolické výchovy. Jelikož jeho rodiče byli neslyšící, naučil se v ranném věku znakovou řeč, aby s nimi mohl lépe komunikovat. Ve svém dětství se pokusil mnohokrát utéci z domova. Ze školy odešel už ve svých 15 letech a chvíli pracoval jako poslíček, ale jeho šéf ho nakonec přesvědčil, aby se vrátil zpět do školy. Po návratu do školy se rozhodl navštěvovat dramatickou třídu na Stockton & Billingham College. Poté pokračoval ve svém vzdělání v dramatickém odvětví na Manchester Polytechnic School of Drama (nynější název této školy je Manchester Metropolitan University School of Theatre).

Po dokončení studia Griffiths získal práci v rádiu BBC. Zároveň však pracoval v malých divadlech, občas hrál a občas zastával funkci manažera. Svou reputaci si tehdy vystavěl jako shakespearovský herec, zahrál si totiž policistu v Komedii plné omylů a Falstaffa ve Veselých paničkách Windsorských, a také roli krále v Jindřichovi VIII. Nakonec se usadil v Manchesteru a začal dostávat své první velké hlavní role v divadle. To mělo za následek, že si ho všimla televizní produkce, a tak začal dostávat role v televizi. Jeho první televizní role přišla v roce 1974 v jedné z epizod seriálu CROWN COURT. O rok později už se však objevuje ve svém prvním filmu TO BY SE ZVĚROLÉKAŘI STÁT NEMĚLO. V roce 1976 postihl Richarda Griffithse zármutek nad ztrátou blízkých, protože v tomto roce mu zemřeli oba rodiče.

Do roku 1980 se potom objevil ještě v několika málo seriálech a televizních filmech. Rok 1980 je však pro Griffithse důležitý hlavně po osobní stránce. V tomto roce se totiž oženil s Heather Gibson, jejichž manželství trvá dosud. Od tohoto roku se také objevil v několika zajímavých filmech, jako jsou SUPERMAN 2 (1980), RAGTIME, OHNIVÉ VOZY či FRANCOUZOVA MILENKA (vše 1981). Objevil se také ve velmi ceněném oscarovém snímku GÁNDHÍ (1982). V roce 1982 získal jednu z hlavních rolí ve čtyřdílné sérii televizní stanice BBC s názvem BIRD OF PREY. K této sérii se pak vrátil ve stejné roli o dva roky později, série se jmenovala BIRD OF PREY 2 a byla taktéž čtyřdílná. Od této doby se stal více vyhledávaným hercem a vytvořil mnoho rolí, za zmínku určitě stojí snímky SOUKROMÁ SLAVNOST (1984), BLÁZNIVÁ APOKALYPSA (1986) či WITHNAIL & I (1987). Jeho asi největší seriálovou rolí je policista Henry Crabbe, kterého ztvárnil v seriálu PIE IN THE SKY. Tento seriál se točil od roku 1994, má celkem 5 sérií a Richard Griffiths se objevil ve všech 40 dílech. Není divu, vždyť tato role byla vytvořena přímo pro něho.

Ve filmu a televizi poté vytvořil ještě další role, ale jeho největší úspěchy přišly až po roce 2000. Richard Griffiths patří mezi herce, kteří už od začátku patří do maratónu nazvaného Harry Potter. Získal roli Vernona Dursleyho, strýčka Harryho Pottera, u nějž tento malý čaroděj bydlí. Richard Griffiths se dosud objevil zatím ve čtyřech filmech z pěti. Chyběl pouze ve čtvrtém dílu série, protože kniha byla moc dlouhá a muselo se zkracovat, a tak se na Dursleyovi nedostalo. Griffithse to tehdy dost zklamalo a pokoušel se přesvědčit autorku, aby jemu a jeho filmové manželce, kterou hraje Fiona Shaw, připsala do filmu alespoň jednu scénu. Ta mu však nevyhověla, a Richard Griffiths se tak objevil znovu až v pátém díle. Jak to bude s jeho postavou dále zatím není jasné. Šestý díl se momentálně točí a předběžně to vypadá, že Griffiths se v něm neobjeví, a o sedmém dílu se zatím skoro nic neví. Ale i tak Harry Potter zajistil Griffithsovi pozornost a slávu po celém světě.

Griffiths však zazářil i v divadle. V roce 2004 se ujal role učitele Hectora ve hře Alana Bennetta s názvem The History Boys. A v této roli nadchnul diváky i kritiky, a to jak v Londýně, tak i na Broadwayi ve Spojených státech, kam se hra po obrovském úspěchu přesunula. Tato role mu vynesla celkem pět divadelních cen. Za svůj výkon se tak stal držitelem Laurence Olivier Award, Drama Desk Award, Outer Critics Circle Award, Tony Awards a Evening Standard Theather Award. Není proto divu, že po takovém velkém úspěchu byla tato hra zfilmována a Richard Griffiths si svou roli zopakoval i na filmovém plátně. Film má totožný název jako divadelní hra (THE HISTORY BOYS) a premiéru měl v říjnu 2006. Český distributor tento film uvedl na DVD pod názvem ŠPRTI. Za tento snímek si Griffiths vysloužil i několik nominací na filmové ceny. Avšak ani cenu BAFTA, ani Chlotrudis Award, ani Cenu londýnských kritiků nezískal. Zároveň toto není jediná zajímavá divadelní role Richarda Griffithse. V současnosti exceluje v londýnském Gielgud Theatre v divadelní hře od Petera Shaffera s názvem Equus, kde hraje po boku Daniela Radcliffa, se kterým se již setkal právě v Harry Potterovi.

Zatím posledním Griffithsovým dokončeným snímkem je televizní film BALLET SHOES z roku 2007. V současnosti Richard Griffiths pracuje na animovaném filmu JACKBOOTS ON WHITEHALL, kde dabuje postavu Hermanna Goeringa, a dále pracuje na snímku BEDTIME STORIES, kde hlavní roli hraje Adam Sandler. Samozřejmě se i nadále věnuje také hraní v divadle, v létě se navíc hra Equus přesouvá do Spojených států na prkna Broadwaye a Richard Griffiths u toho samozřejmě bude. Každopádně je jisté, že rejstřík rolí tohoto herce je velmi bohatý a uvidíme, v jakých rolích nás ještě zaujme a překvapí.
 

Filmografie

Jako herec
2010 - Harry Potter a Relikvie smrti:část 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I) role: Vernon Dursley
2008 - Pohádky na dobrou noc (Bedtime Stories)
2008 - Harry Potter a Princ dvojí krve (Harry Potter and the Half-Blood Prince)
2008 - Jackboots on Whitehall
2007 - Baletní střevíčky (Ballet Shoes) role: Great Uncle Matthew
2007 - Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix) role: Uncle Vernon Dursley
2006 - The History Boys role: Hector
2006 - Venuše (Venus) role: Donald
2005 - Making of 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy' role: Jeltz
2005 - Opa! role: Tierrney
2005 - Princes in the Tower role: Thomas More
2005 - Stopařův průvodce po Galaxii (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) role: Jeltz
2004 - Care of Magical Creatures role: Uncle Vernon Dursley
2004 - Creating the Vision role: Vernon Dursley
2004 - Harry Potter a vězeň z Azkabanu (Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban) role: Uncle Vernon
2004 - Krása na scéně (Stage Beauty) role: Sir Charles Sedley
2003 - The Brides in the Bath role: Sir Edward Marshall-Hall
2002 - Harry Potter a Tajemná komnata (Harry Potter and The Chamber of Secrets) role: Uncle Vernon Dursley
2002 - Jeffrey Archer: The Truth role: Willie Whitelaw
2001 - Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) role: Uncle Vernon Dursley
2000 - Vatel role: Dr. Bourdelot
1999 - Ospalá díra (Sleepy Hollow) role: Magistrate Philipse
1998 - In the Red role: Geoffrey Crichton-Potter
1998 - Ted & Ralph role: Landowner at Party
1998 - The Canterbury Tales role: Saturn
1995 - Funny Bones role: Jim Minty
1994 - Hlídat Tess (Guarding Tess) role: Frederick
1992 - Blame It on the Bellboy role: Maurice Horton
1992 - Mr. Wakefield's Crusade role: Porter
1992 - The World of Peter Rabbit and Friends role: pan Alderman Ptolomy Tortoise & Sir Isaac Newton / ...
1991 - Král Ralph (King Ralph) role: Duncan Phipps
1991 - Bláznivá střela 2 1/2 - Vůně strachu (Naked Gun 2 1/2: The Smell of Fear, The) role: Dr. Albert S. Meinheimer / Earl Hacker
1990 - El C.I.D. role: Weatherby
1987 - "Inspector Morse" role: Canon Humphrey Appleton
1987 - Casanova role: Cardinal
1987 - Withnail & I role: Monty
1986 - Boon role: Sidney Garbutt
1986 - Shanghai Surprise role: Willie Tuttle
1984 - A Private Function role: Henry Allardyce the Accountant
1984 - Příběh Tarzana, pána opic (Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes) role: kapitán Billings
1983 - Gorky Park role: Anton
1983 - The Cleopatras role: Pot Belly
1982 - Bird of Prey role: Henry Jay
1982 - Nemocnice Britannia (Britannia Hospital) role: Cheerful Bernie
1982 - Gándhí (Gandhi) role: Collins
1982 - The Merry Wives of Windsor role: Sir John Falstaff
1982 - The World Cup: A Captain's Tale role: Sidney Barron
1982 - Whoops Apocalypse role: Premier Dubienkin
1981 - "Bergerac" role: Jean-Pierre
1981 - Ohnivé vozy (Chariots of Fire) role: Head Porter - Caius College
1981 - Francouzova milenka (French Lieutenant's Woman, The) role: Sir Tom
1981 - Ragtime role: Delmas Assistant #1
1980 - Breaking Glass role: Studio Engineer
1980 - Superman 2 (Superman II) role: Terrorist #3
1979 - "Minder" role: Derek Farrow
1979 - Afternoon Off role: Mr, Turnbull
1978 - The Comedy of Errors role: důstojník
1976 - When the Boat Comes In role: P.C. Price
1975 - "The Sweeney" role: Ronnie Harries
1975 - The Five Minute Films role: Window cleaner
1972 - "Crown Court" role: Interpreter
1968 - The Expert role: Ripley
1967 - "ITV Playhouse" role: Board member / ...

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář