Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis z jednání ÚOK a výboru sboru posuzovatelů drůbeže

25. 8. 2009

Zápis č. 5/2009

ze společného jednání Ústřední odborné komise chovatelů drůbeže a výboru sboru posuzovatelů drůbeže, které se konalo dne 6. srpna 2009 v Praze.

 

Přítomni:    V. Brdička, M. Hertl, P. Hrubeš, Ing. R. Konrád, J. Král, I. Pavel, M. Procházka, A. Sedlák, E. Stejskalová, Ing. F. Šonka, L. Štolba, J. Vilhelm

Omluveni:   J. Andrš, J. Bayer, Ing.F. Tuláček

 

PROGRAM:   1. Úvod, kontrola usnesení z minulého jednání

                       2. CV mladé drůbeže v Lysé nad Labem a EV v Nitře

                       3. Příprava adeptů, nové směrnice pro výuku

                       4. Různé, diskuse, závěr

 

Ad 1)  Úvod, kontrola usnesení z minulého jednání

   V samotném úvodu blahopřáli účastníci jednání Ing. Františku Šonkovi, předsedovi Ústřední odborné komise chovatelů drůbeže a místopředsedovi Rady Plemenné knihy drůbeže k jeho významnému životnímu jubileu – 75. narozeninám.

   Projednával se bod usnesení č. 09/4/3/1 z minulého jednání, jež se týkal pozastavení platnosti organizačního řádu odbornosti chovatelů drůbeže. Znovu bylo zrekapitulováno, proč k tomuto kroku ÚOK CHD přistoupila. V dotyčném usnesení bylo slovo pozastavuje nahrazeno výstižnějším spojením – stahuje se z webových stránek ČSCH. Řád se bude upravovat a nově schvalovat na konferenci odbornosti dne 30. ledna 2010, aby korespondoval se Stanovami ČSCH. Miloslav Hertl, předseda revizní komise, informoval o stížnosti, která mu byla ohledně tohoto bodu jednání zaslána od Vladimíra Kopřivy. Revizní komise se stížností bude zabývat. Na příštím společném jednání ÚOK CHD a Rady PKD budou do usnesení zaneseny připomínky ke Stanovám ČSCH (termín pro odevzdání návrhů a připomínek je do 31. prosince 2009). Miloslav Hertl referoval o dalších kontrolách posuzovatelů drůbeže.

   Předseda výboru sboru posuzovatelů drůbeže Ivan Pavel přednesl návrh úpravy základní normy a posudečného. Návrh byl schválen, základní norma pro posuzování drůbeže je 60 kusů, odměna za posouzení do 60 kusů je 500 Kč. I nadále zůstává přepočet na normokusy. Úprava nabývá platnosti od 1. září 2009. Diskutováno bylo o účtování cestovného a placení silniční daně. Ing. Richard Konrád uvedl, že se připravují změny některých svazových předpisů.

   Václav Brdička, člen revizní komise, informoval o detailním rozboru dotací poskytovaných na české slepice a české husy. Vzhledem k nákladům na chov jedné české slepice a jedné české husy by bylo logické, aby dotace na českou slepici byla třetinová oproti dotaci na českou husu. Konkrétní návrh na výši dotace bude podán na příštím jednání (a posléze přednesen na rokování Rady genetických živočišných zdrojů.) Nadále trvá úkol, že Ing. Richard Konrád zpracuje návrh finančního řádu PKD.

USNESENÍ 09/5/1/1: V usnesení č. 09/4/3/1 se slovo pozastavuje nahrazuje výstižnějším „stahuje se z webových stránek ČSCH“. Platí tedy: Organizační řád odbornosti chovatelů drůbeže se stahuje z webových stránek ČSCH. Řád se bude upravovat a nově schvalovat na konferenci odbornosti dne 30. ledna 2010. (O tom, jestli mohou na konferenci hlasovat delegáti chovatelských klubů, budou nejprve hlasovat delegáti OO ČSCH. Na další konferenci se znovu o tomto nechá hlasovat.)

                      09/5/1/2:   Na příštím společném jednání ÚOK CHD a Rady PKD budou do  usnesení zaneseny připomínky ke Stanovám ČSCH.

                     09/5/1/3:   Byla schválena úprava základní normy pro posuzování drůbeže –  60 kusů a odměna za posouzení této normy 500 Kč. Přepočet na normokusy zůstává, změna nabývá platnosti od 1. září 2009.

                     09/5/1/4: Návrh na výši dotace na české slepice a české husy bude projednán na příštím jednání (poté bude návrh přenesen na rokování Rady genetických živočišných zdrojů).

                     09/5/1/5:  Nadále trvá úkol, že Ing. Richard Konrád zpracuje návrh finančního řádu PKD.

 

Ad 2)  Celostátní výstava mladé drůbeže v Lysé nad Labem a Evropská výstava v Nitře

   Na CV je přihlášeno cca 700 kusů drůbeže, pořadatelem je Výstaviště Lysá nad Labem. Jako vedoucí posuzovatelů drůbeže byl osloven Jiří Král, požadavek je na posuzovatele především ze Středočeského kraje a Prahy. Poté se jednalo o posuzovatelích, kteří budou na výstavu delegováni. Účastníci jednání odsouhlasili, aby se i napříště CV mladé drůbeže konala společně s CVMK. Pořadatelé CVMK 2010 budou požádáni, aby CV mladé drůbeže připravili.

   K Evropské výstavě podal informaci Slavibor Petržílka, generální sekretář ČSCH, který uvedl, že chovatelé mohou počítat s hromadným svozem zvířat (již o tom bylo v Chovateli referováno). Trasa kamionu bude upřesněna dle toho, kteří chovatelé (odkud) zvířata přihlásí. V zářijovém Chovateli bude zveřejněno upozornění, že svoz bude. Jednáno bylo o některých klubech, které by chtěly mít v Nitře svoji propagační expozici.

USNESENÍ 09/5/2/1:  ÚOK CHD bude i nadále podporovat pořádání CV mladé drůbeže společně s CVMK. Pořadatelé CVMK 2010 budou požádání, aby  se ujali i uspořádání CV mladé drůbeže.

 

Ad 3)  Příprava adeptů, nové „Směrnice pro výuku a výcvik adeptů na posuzovatele drůbeže“  

   Připomínkovány byly „Směrnice pro výuku a výcvik adeptů na posuzovatele drůbeže“, které přepracoval Miloslav Procházka, předseda komise pro výuku adeptů. Mimo jiné se upravilo, že adeptem se může stát člen ČSCH starší osmnácti let. Upravené směrnice byly schváleny, platí od 6. srpna 2009.

USNESENÍ 09/5/3/1: Byly schváleny upravené Směrnice pro výuku a výcvik adeptů na posuzovatele drůbeže, platí od 6. srpna 2009.

 

Ad 4)  Různé, diskuse, závěr

   Jednáno bylo o nákupním trhu drůbeže, který ve dnech 22. až 25. října 2009 pořádá ZO ČSCH Hodonín. Trh je prezentován jako celostátní, což je název neodpovídající a matoucí, jelikož se jedná o akci regionální.

     Hovořeno bylo o návrhu Václava Brdičky vyhlásit prostřednictvím DMS sbírku na chovatele postižené povodněmi. Podobná akce může být řešena na úrovní ÚV ČSCH, nikoliv na jednání ÚOK CHD. Bylo konstatováno, že nápad je to velmi dobrý. Jiří Král uvedl, že ZO ČSCH Kolín 1 také zvažuje pomoc některé chovatelské organizaci postižené povodněmi.

USNESENÍ 09/5/4/1: Nákupní trh drůbeže, konaný dne 22. až 25. října 2009 v Hodoníně není celostátníní, ale regionální. Název celostátní je neodpovídající  a matoucí.

 

Poté bylo jednání zakončeno.

                                                      Ing. František ŠONKA, v.r.

                                     předseda ÚOK CHD a místopředseda Rady PKD

 

Zapsala – Eliška Stejskalová

Kontrola zápisu – Ing. František Šonka, Josef Vilhelm