Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 8. 2014

2014 Nová Včelnice

 

MALÉ PODZIMNÍ SETKÁNÍ
 
od pátku 5. září do soboty 6. září 2014

               V letošním roce začalo Malé podzimní setkání knihovníků v Nové Včelnici v městské knihovně slavnostním přivítáním, při kterém předsedkyně regionálního výboru Ivana Troupová předala starostovi města Ing. Karlu Dvořákovi Librosaura, jihočeské knihovnické ocenění příznivcům knihoven. Zaznělo také poděkování dvěma dobrovolnicím, které vydatně pomáhají místní knihovnici: Aleně Kotkové a Marii Štanglové. Z velešínské knihovny byl přivezen prapor jihočeského SKIPu, který zůstane v Nové Včelnici po celý rok. Na krásné zahradě jsme plnili soutěžní úkoly, které pro nás připravily se svou paní učitelkou místní děti - pro toto prosluněné odpoledne proměněné v pohádkové bytosti. Vyzkoušely nejen naše znalosti, ale i šikovnost a smysl pro humor. Před večeří v hotelu Jelen jsme ještě vylezli na věž barokního kostela Nanebevzetí Panny Marie - až mezi zvony. Procházku po městě doplňoval zajímavý výklad o historii i současnosti obce, při němž jsme se např. dozvěděli, že se zde narodili herci Rudolf Hrušínský a Luděk Munzar nebo že založení Nového Etynku se váže k sošce Panny Marie v kostele. Nová Včelnice vznikla totiž sloučením obcí Včelnice a Nový Etynk. Večer nás paní knihovnice a matrikářka v jedné osobě, paní Marie Davidová, seznámila s činností knihovny. Následná diskuse, která se odehrávala nad úžasným pohoštěním doneseným z knihovny, se ostatně také točila kolem knihoven, knihovníků, čtenářů a knih.

            S Novou Včelnicí jsme se rozloučili druhý den na nádraží úzkokolejky, která nás dovezla do Jindřichova Hradce. Pospíchali jsme do Domu gobelínů, který sídlí v budově bývalého zámeckého pivovaru. Navazuje na více než stoletou tradici existence gobelínových dílen ve městě. Prohlédli jsme si expozici věnovanou Marii Teinitzerové a dějinám tkalcovství v J. Hradci, seznámili jsme se s technologií ručního tkaní na horizontálním i vertikálním stavu. Ty nejodvážnější z nás si tkaní i zkusily. Užasli jsme nad zručností a trpělivostí restaurátorky gobelínů. Restaurování historických gobelínů je součástí dílny už od 60. let 20. století. Kromě toho zde pořádají kurzy tkaní pro dospělé i pro děti. Na výstavě jsme obdivovaly textilní miniatury výtvarnice a restaurátorky Petry Kolínové. Neméně zajímavá byla návštěva rodinné likérky HILL´s. Dědeček dnešního majitele Radomil Hill patřil k nejlepším likérníkům v Čechách a jeho dílem je i známý jindřichohradecký rum s plachetnicí. I dnes se zde při výrobě likérů dbá na dodržování tradičních receptur a na používání kvalitních surovin.
            Po výborném obědě v Pizzerii Padrino jsme chvátali za slibovaným překvapením, kterým byl emotivní zážitek z unikátní produkce, jejímiž aktéry byly voda, světlo a hudba. Kombinaci světelných efektů a obrazců tvořených kapkami padající vody doprovázenou hudbou jsme zhlédli v pasáži Centrum sv. Florián. Mgr. Věra Kubátová z knihovny Fakulty managementu VŠE nás provedla historickou částí Jindřichova Hradce. Ze všech památek, o kterých nám poutavě vyprávěla, se zmíním alespoň o Langerově domě na náměstí Míru. Dva pozdně gotické domy tu byly spojené při renesanční přestavbě budovy, kterou ozdobila arkádová pavlač, arkýř a sgrafita s výjevy ze Starého zákona. Mezi jeho majiteli byla i vdova po Jáchymu z Hradce Anna z Rožmberka. Dnes zde můžete navštívit galerii, konají se tu koncerty a divadelní představení. Zastavili jsme se i u empírové budovy Landfrasovy tiskárny, odkud více než sto let vycházely knížky lidového čtení, modlitební knihy i regionální noviny. Paní Kubátová nás potěšila pozdravy od vedoucí fakultní knihovny paní Pavly Přibylové a paní Anny Brabcové, která pracovala v městské knihovně. Vycházka prosluněným městem byla nádhernou tečkou za 21. Malým podzimním setkáním knihovníků. Při překračování patnáctého poledníku si mnozí jistě přáli, aby nás čekalo ještě mnoho tak krásných akcí.
            Akce se konala za podpory Ministerstva kultury ČR. Fotografie najdete na adrese: http://lida27.rajce.idnes.cz/MPS_Vcelnice/
 

Náhledy fotografií ze složky 2014 Nová Včelnice

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář