Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 11. 2019

2019 Knihovníci kronikáři v archivu Třeboň

V úterý 5. listopadu se jihočeští knihovníci kronikáři sešli na semináři ve Státním oblastním achivu Třeboň. Na realizaci spolupracovalo hned několik institucí a spolků.
Markéta Hrdličková: Dějiny a vývoj augustiniánského kláštera v Třeboni
Po přivítání účastníků semináře ředitelem archivu PhDr. Václavem Ramešem následoval příspevek Markéty Hrdličkové, který představil dějiny a vývoj augustiniánského kláštera v Třeboni, současného sídla centrály Státního oblastního archivu v Třeboni. Referát doprovodila prezentace archiválií, zejména map a plánů, ze sbírek archivu dokumentující historický vývoj místa spjatého s nejstaršími dějinami Třeboně. Poté se účastníci semináře odebrali na exkurzi po areálu třeboňského archivu. Komentovaná prohlídka je zavedla do nově rekonstruovaných depotních prostor, včetně kaple sv. Vincence a budoucích výstavních sálů. Tradičně velkou odezvu měla prohlídka depozitářů historického archivu v prostorách třeboňského zámku. Následovala přednáška Jiřího Cukra na téma: Kronikář - archviář - badatel. Praktické zkušenosti s vedením, ukládáním a využíváním obecních kronik. Přednáška představila možnosti a tipy, jak prakticky vylepšit obsah ročních kronikářských zápisů, aby se zvýšila jejich výpovědní hodnota pro budoucnost. Věnovala se také grafické a vizuální podobě zápisů, přílohám nebo možné prezentaci kronikářské práce a kronik. Laděna Plucarová pokračovala příspěvkem: Zpřístupňování a využívání kronik uložených v archivu v praxi. Příspěvek objasnil, jakými cestami se kroniky dostávají do archivu, jak jsou evidovány, zpracovány a opatřeny popisem, který se současně stane i metadatovým souborem k digitalizaci těchto knih. Zpřístupnění pak existuje dvojí-v badatelnách příslušných archivů nebo online v Digiarchivu SOA Třeboň.  Využití kronikářských zápisů nebo příloh je skutečně široké a různorodé. Účastníci byli seznámeni s podmínkami použití (souhlasy nebo smlouvy  vydávané archivem), s poskytováním kvalitních snímků, s citační normou. Následoval dikusní panel v prostorách konzervátorských a restaurátorských ateliérů s Alenou Kajanovou, Martinou Pechovou a Janem Lebedou na téma: Péče o fyzický stav kronik. Účastníci semináře navštívili nově vybudované konzervátorsko-restaurátorské pracoviště SOA v Třeboni. Seznámili se s uspořádáním a vybavením ateliérů a prací restaurátorů. Měli možnost poznat jednotlivé druhy archiválií, které se na pracovišti restaurují (mapy, plány, aktový materiál, pergamenové listiny, pečetě) a také materiál používaný k restaurování a konzervování (japonský papír, ruční papír, lepenky, lepidla). Dále jim byly představeny pomůcky, pomocí nichž mohou sami provádět menší opravy a očistu kronik (pásky Filmoplast, latexové houby). V knihařském ateliéru obdrželi ukázku a výklad o restaurování knižních vazeb. Posledním vstupem semináře byla návštěva digitalizačního pracoviště a fotoateliéru s výkladem odborného pracovníka.

Seminář se velmi líbil, poděkování patří organizátorům i těm, kteří ho podpořili, tedy Státnímu oblastním archivu, Jihočeskému muzeu, jihočeskému SKIPu, Spolku pro obnovu venkova, Svazu měst a obcí Jihočeského kraje.