Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva u Františka Veselého

29. 7. 2009

 

Obrazek

 

 

 

 

Obrazek

 

Pravděpodobně to také znáte. Čas od času není špatné podívat se do nějaké cizí sbírky. Určitě ne proto, abychom záviděli kytky, které nemáme a marně po nich toužíme, ale hlavně proto, abychom se podívali, co je kde nového a načerpali nové informace ohledně pěstování. ObrazekMy jsme si protentokrát vybrali sbírku v rozpuku, v které neustále přibývají zajímavé rostliny, určené na další generativní množení.

U Fandy Veselého jsme byli už několikrát, takže jsme dobře věděli, jaké kytky zde objevíme. Hlavními objekty jeho zájmu jsou rostliny čeledi Aizoaceae (hlavně drobné, kompaktní rody např. Titanopsis, Lithops, Aloinopsis, Faucaria, Pleiospilos, Conophytum atd.), Apocynaceae (přesněji řečeno dřívější čeledi Asclepiadaceae) – hlavně zajímavé druhy Obrazekrodů Huernia, Duvalia, Stapelia, Piaranthus a také vzácnějších rodů např.Rhytidocaulon, Caralluma, Echidnopsis. Dále jsou to čeledi Crassulaceae (Crassula, Tylecodon, Adromischus, Echeveria, Graptopetalum atd.), Aloaceae (Haworthia, menší druhy rodu Aloe), euforbie, anakampserosy atd.(vše se nedá vyjmenovat). Všechny „mesemb“ pěstuje přes léto na venkovním zastřešeném parapetu, tak aby rostliny měly dostatek čerstvého vzduchu, na který jsou zvyklé z přírody. Ostatní sbírkové rostliny má v úhledném „skleníku“, ve kterém je také zimuje.               

Obrazek

 

 

Budiž Fandovi přičteno ke cti, že kytky nejen vzorně pěstuje, ale i množí, a to hlavně vyséváním semen vlastních i nakoupených. Protože si pro nové lokalitní rostliny neváhá dojet i do vzdálenějších zahraničních pěstíren, má dostatek zajímavých rostlin na produkci kvalitních semen a tím i následného potomstva.

 

Obrazek

 

Obrazek

 

 

 

 

Na Fandu bych mohla také prozradit, že ho docela baví experimentovat s různými typy substrátů. Zkouší míchat rozdílné poměry všech složek tak, aby co nejlépe vyhovovaly rostlinám, které pěstuje. Pokud tedy potřebujeme poradit s nákupem například pemzy, máme možnost obrátit se právě na Fandu, který je vždy v obraze a rád nám dá doporučení. ObrazekUž jsme ho dokonce přemlouvali k sepsání nějakého článku na toto téma, takže uvidíme, zda by v budoucnu něco podobného realizoval. Kromě toho také výborně fotí, což jste možná (pokud ji pozorně prohlížíte) zaregistrovali ve fotogalerii SPS.

Ač je Fanda mladý věkem, zkušeností se sukulentními rostlinami má už na rozdávání. Patří mezi nastupující, dalo by se říci i dravou novou generaci pěstitelů, pro kterou je už samozřejmostí a také životní nezbytností znalost anglického jazyka a práce s internetem. Je to určitě výhoda, kterou dříve ne každý dostal a je fajn, že právě Fanda této výhody využívá v komunikaci se zahraničními pěstiteli a v zdokonalování svých znalostí. ObrazekMyslím, že už té chvály bylo dost a stačilo to k tomu, abych vám Fandu Veselého co nejlépe představila. Můžu si být téměř jistá, že díky tomu nezpychne a dál ho budeme potkávat nejen na republikových akcích, ale i v jeho rozvíjející se sukulentní sbírce.

  

Radka MatulováObrazek

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie: 1. + 11. František Veselý
  2. Polykarbonátovník
  3. - 7. Pěstované rostliny
  8. Police se "stapelkami"
  9. + 10. Venkovní parapet

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Skvělé, ale zlepšit zpracování !

(M.Kubík, 21. 2. 2012 19:40)

Hergot proč takové pěkné kolekce nepoctíte většími obrázky ? Stačilo by dát fotky 600x400 to sem myslím vleze.
To z toho venkovního parapetu je určitě super a pár řádně ostrých detailů by jistě uvítali všichni.

--- Kytky kytky kytky !

zive kameny

(josska, 2. 3. 2010 16:43)

Zkoušel jsem několik lithopsů nechat napospas počasí a zjistil jsem, že to opravdu pro ně není to pravé. Uhnilo jich sice jen pár, ale některé popraskaly, dost jich prožrali slimáci a ten nepoškozený zbytek byl až nepřirozeně nacucaný vodou a narostlý hodně do délky. Takže závěr jsem si udělal - venku ano, ale jedině pod průhledným krytem.

zive kameny

(david soucek, 2. 3. 2010 13:32)

dobry den jemi 11 let a zajmam se o zive kameny mam dotaz jestli muzu lithops pestovat venku a pri kolika stupnich bych je mel dat ven dekuji za odpoved

Díky

(Romča a spol., 1. 8. 2009 18:58)

moc za info, myslím, že už to vyčucháme ;o) když si nebudu vědět rady, tak písnu mail.

Lokalita

(Radka, 31. 7. 2009 21:09)

Zdravím do Brna,
dodržuju zásadu neuvádět místo sbírky, přeci jen najdou se i lidé hyenovití, kteří by podobnou lokalizaci mohli zneužít. Vám pochopitelně v mailu ráda prozradím, kde Fanda sbírku má. Kdo ho bude chtít v dobrém kontaktovat, ať si najde jeho stránky a kontakt na něj(webová adresa je v odkazech na ZL).Mějte se fajn.
Radka

Super

(Romča a spol., 30. 7. 2009 22:41)

Moc krásná sbírka, mě samozřejmě zaujaly fotky mesembovitých...Akorát chybí v článku jedna podstatná informace, odkud Fanda je, teda pokud to není tajné. Myslím, že návštěva v jeho sbírce fakt stojí za to.
Radko díky za krásný článek ;o)

krása

(Radek, 30. 7. 2009 18:11)

Jedním slovem krása přál bych si víc takových pěkných článků a moc velká pochvala pěstiteli a doufám že se vám ho podařilo přemluvit k sepsání pár rad dík za takové články R