Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše Fotogalerie sukulentů

 

Naše Fotogalerie sukulentů

 
Většinu svých článků na tyto stránky jsem v poslední době ladil spíše pesimisticky. I proto bych rád jednou zahrál na veselejší strunku, i když mírně burcující výzvu si v závěru stejně neodpustím. O čem to bude, je zřejmé z názvu příspěvku - o naší fotogalerii.
Hodně lidí kolem kaktusů a sukulentů (a vlastně asi kolem všech domácky pěstovatelných kytek) si láme hlavu jak navzdory dnešní době a jejím problémům co nejlépe a nejúčinněji zpropagovat zrovna ten jejich (náš) koníček. Jisté je, že nejúčinnější reklama je ta nejvlezlejší (například televizní spot v nejnapínavějším okamžiku filmu) nebo nejdrzejší (různé nevyžádané maily či telefonáty s nabídkami). Možné ale je, že jde reklama dělat slušněji, potišeji, levněji, ale zároveň s dostatečnou účinností. Něco jako lidem připravit ochutnávku a počkat, až sami přijdou a ochutnají.
Líčím to zbytečně tajemně a básnicky, ale konkrétně mám na mysli zrovna galerii našich fotografií na našich stránkách. Podařilo se nám jako koníčkářskému sdružení nenápadně položit základ velmi pestré mozaiky námi pěstovaných sukulentů. Lidí, kterým se líbí pokojové rostliny s větší mírou odolnosti, tedy i sukulenty, je obecně obrovské množství a většina z nich hledá informace na internetu. Jedna z prvních hledaných informací může být, jak ta která kytka vypadá. Proto se hodně vyhledávají na internetu rostliny podle jmen - latinských, českých, různých obchodních pojmenování nebo třeba i podle laického popisu. Pokud se takový hledač prokliká až na naše stránky a do naší fotogalerie, může se takzvaně chytnout na vějičku a o sukulenty, potažmo i o naši Sekci pěstitelů sukulentů, se začít více zajímat. Každá povedená a lákavá fotka pěkného sukulentu z našich sbírek může tedy zafungovat stejně jako leták ve schránce nebo bilboard u silnice. Výhoda je v tom, že tím nikoho neobtěžujeme, nikomu nikam nelezeme a jenom se podělíme o své fotky. A ti aktivnější si nás mohou najít.
Trochu malé statistiky. Ke dnešnímu dni máme v naší fotogalerii kolem 390 fotek sukulentů, členěných podle čeledí a rodů do složek. Autorů fotografií je nyní 17, z toho 5 z nich je opravdu plodných (R. Matulová, J. Skála, R. Štarha, B. Bokotej a F. Veselý), zbylá dvanáctka (včetně mě) by se mohla trochu víc zaktivovat, nakonec opravdu každá fotka je přínos. Podle informace webmastera jsou sice v rezervě připraveny další fotky, ale je potřeba zapracovat na budoucnu. Je totiž právě ideální období pro focení, zrovna nyní jsou naše kytky ve formě a chtělo by to překonat výmluvy a něčím pěkným přispět. Nakonec je to pár okamžiků, jen to cvaknout a poslat.
Prošel jsem si dnes všechny fotky ve fotogalerii a udělal pár poznámek. Některé skupiny sukulentů jsou v ní zastoupeny očekávaně dobře - rody Aloe, Echeveria, Crassula, Adromischus a Lithops, jiné naprosto překvapivě málo nebo vůbec. Opravdu velmi málo jsou zastoupeny fotky kaudexů a pachykaulů, z rodů například je málo euphorbií, dorsténií, fíkusů, adénií, skoro žádné dřevinky atd.
Na závěr statistiky bych chtěl všem, kdo se této skládačky účastní, hodně poděkovat - hlavně těm pěti velkofotičům, ale i těm malým, jako jsem například já s pouhými 4 fotkami.
Už to nebudu natahovat. Pokud jste dočetli až sem, zapřemýšlejte, která vaše pěkná kytka ve fotogalerii chybí. Zkuste ji co nejdřív nafotit a poslat Pepíkovi Skálovi (sps.skala@seznam.cz). Uděláte nakonec radost všem - sobě, členům SPS i všem dalším milovníkům sukulentů, organizovaným i neorganizovaným. A uděláte nakonec tu nejsprávnější reklamu našemu koníčku i našemu sdružení. Díky a jdu fotit!
 

Pro SPS: Jirka Maule (sps.maule@seznam.cz)

 

 

ceropegia-haygarthii.jpg

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky A - C

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář