Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentářem snadno a rychle - kurz devátý: Kterak lacino zvětšovati sbírku

5. 2. 2010


Vás třeba napadne, že kradením. To jste ovšem začátečníci a měli byste se stydět. Vlézt někomu do skleníku, strčit kytku do tašky a utéci přes plot - no fuj! To je pod úroveň! Ovšem dá se třeba odlomit si odnůžku, nebo si hrábnout do misky se semenáčky, ale nese to nevyvážené riziko. Poradím vám věcí daleko bezpečnější.
Celkem snadno zvětšíte sbírku, když se přihlásíte za pomocníka při organizování výstav. Když výstava končí a rozvážejí se rostliny do sbírek, není nic snazšího než si nějakou tu přepravku prvotřídních rostlin odvézt domů. Má to ovšem své slabiny, nějakou dobu se pak nemůžete rostlinami pochlubit a někteří sprosťáci nelení a jsou ochotni prohledávati sbírky v okruhu několika kilometrů. Hamouni!
Výborná, bezpečná a dokonale propracovaná metoda na zvětšení sbírky je škemrání. Začněte s pochlebováním, pokračujete vzdycháním a když je majitel nedůvtipný, tak si o kytku čestně a rovnou řekněte. Snažte se učinit tak pokud možno před velkou skupinou návštěvníků. Většinou uspějete, protože je ošklivé býti v očích lidí lakomcem a nepodarovat přítele. Proboha, vždyť jde jen o kytku! Nestyďte se u neoblomných nabídnout i vysokou peněžní sumu! Slušňák ji nepřijme (ovšem musí tam být ti lidé). Nátlak lze stupňovat například pláčem, ba viděl jsem dokonce vymáhání bílého gruzona pro umírajícího manžela. Škemrání velice doporučuji, protože je k tomu třeba jen jedno jediné: mít ve skříni mezi šatstvem na ramínku připravenou hroší kůži a umět ji nosit.
Elegantní metodou je vypůjčování si rostlin. Pravíte: „Mám doma gymnokalycium se stejně nádhernými ostny. Pujč mi svoje na sprášení." A to je vše. Vypůjčenou rostlinu si klidně a na trvalo zařaďte do sbírky. Za dvě sezóny váš přítel zapomene a třetí sezónu mu prodáte semenáče. Čímž jste čestně vyrovnáni.
Dá se také šikovně měnit. Ale musíte si najít nezkušeného hejla. Za rostlinu, kterou chcete získat nesmíte ovšem nabídnout žádného chcípáčka. Ale dobře se dá podstrčit rostlina s nedávno odešlými kořeny, nebo prostě vyměníte rostlinu jen podle jména, nějakou varietu, formu či import. Na import vám skočí i ti zkušenější. Vy získáte kvalitní kytku a oni? No když jsou pitomí, tak ať se poučí, vždyť vy jim vlastně pomáháte a také je vychováváte.
Dobrý fígl vám poradím se semeny. „Hele, já ti vyseju tvoje semena a pak půjdeme půl na půl". A jelikož semena někdy špatně vzcházejí, což všichni vědí, uděláš prostě různě velké půlky. Chápete, jak dál?
Když jsme u těch semen, tak vám dám domácí úkol. Řekněme, že se domluvíte se svými přáteli, že právě ty objednáš všechna semena na svoji adresu, oni je jen zaplatí. Otázka zní: Kterak na základě této objednávky rozšíříš vlastní sbírku?
Vidíte, přátelé, že při trošce šikovnosti není třeba při rozšiřování sbírky podstupovat rizika spojená se sprostým kradením, že lze zůstat čestným a bezúhonným údem naší sukulentářské společnosti a přece si pomoci.
H+R

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Přesně tak to občas vypadá.

(Anaj, 4. 2. 2011 18:49)

Velice trefné.Pobavilo mě to.

Pěkné,

(M. Kubík, 25. 1. 2011 16:38)

ale já bych všem dopuručil přece jenom zakořeňování odnoží :-)

pozůstalost

(Miro, 17. 3. 2010 11:46)

Na vlastní "kůži" jsem zažil ještě jed způsob. Pseudokaktusář vyhledával ve svém okolí starší kaktusáře a zjišťoval jejich zdravotní stav. V okamžiku, jak našel někoho v nemocnici, tak šel na návštěvu, kde promlouval s ležícím pacošem ....."Pamatujete jak jsem u Vás viděl.....těch by bylo škoda ..... budu se Vám o to starat když jste v nemocnici ......" a čeká, jak dopadne pacoš, jednou dvakrát zajde na návštěvu s kusem dortu a promlouvá k pacošovi, jak špatně to letos roste, že tam je něco co stále hnije,....nepokračuji. Postupně ale ze skleníku odnáší rostlinky po rostlince, a rodina je ráda, že se o to stará, když už máme toho maroda. No nastane doba kdy se marod uzdraví a odejde z nemocnice a nebo jenom odejde jinam. Pokud vznikne pozůstalost, najednou to nějak hnije a těch škůdců. Pokud se pacoš vrátil domu, je rád, že něco přežilo. Před roky jsem ležel v nemocnici a už jsem se dva týdny nikde neukázal a tak jsem i já měl návštěvu. Pokus nevyšel, protože jsem ležel jenom z polánamou haksnou a bylo jasné, že týden dva a vracím se. Právě tehdy jsem si vzpomenul na to co mě jednou vyprávěl nad skleničkou moku jeden starší přítel, na "výlovce kaktusů". Když znovu po návratu ze špitálu vstoupil do svého království a zjistil, "co všechno uhnilo", skoro se tam vrátil.
Poučení jednoduché, své přátele máte když jste zdrávi tak bacha na ty nové v nemocnici.

dobry, zabavny, poucny...

(rudy krajca, 6. 2. 2010 22:46)

Tak zase po case clanek, kerej je fakt dobrej a asi si ho prectu jeste jednou a zkusim popremyslet, jestli jsou jeste nejake dalsi zpusoby, jak lacino nabyt kviti, Svetu mír, Rudy Ká