Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní konference Spiny Perspectives v Praze

28. 6. 2009

 

Úhly pohledu. Překlad anglického názvu akce podle mého přesně vystihoval hlavní myšlenku této mezinárodní konference. PohledObrazek zaměstnance inspektorátu životního prostředí, pohled ochránce přírody, pohled zástupce botanických zahrad, pohled amatérského pěstitele sukulentních rostlin, v tomto případě hlavně kaktusových. Protože řada z vás – pěstitelů sukulentů - více či méně kaktusů ve sbírce má (já nejsem výjimkou), možná by vás mohl zajímat průběh dvoudenní debaty na půdě Vysoké školy zemědělské v Praze – Suchdole ve dnech 17.- 18.6. tohoto roku. Mnohostrannost názorů slibovala jména zúčastněných - Martin Terry (Přístup k ochraně kaktusů v USA), Marlon Machado z Brazílie (Odtěžené Coleocephalocereusy – destrukce prostředí těžbou kamene), Manuel Sotomayor (Mexické kaktusy Obrazek– ohrožení a činnost člověka), David Ferguson z USA (Ohrožené kaktusy amerického Čtyřmezí), Anton Hofer ze Švýcarska (Sukulentní rostliny a faktory ohrožení), za Českou republiku přednášel Jaroslav Záhora (téma Destrukce xerofytních společenstev),  Josef Bušek (Proměny lokalit – 25 let pozorování) a Jaroslav Šnicer (Centra biodiverzity), který byl zároveň hlavním organizátorem akce a vlastně i tím, kdo přišel s myšlenkou uspořádání podobné konference. Přednášky velice kultivovaně uváděl Libor Kunte.

 Druhý den bylo celé dopoledne a část odpoledne věnováno názorům zástupců našich státních institucí: MŽP, Agentury Obrazekochrany přírody a krajiny, Unie BZ (Petr Hanzelka), Katedry biologických disciplín Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (její vedoucí Josef Rajchard) i přednášejících ze světa: (Roy Mottram – Ochrana a CITES v Británii, Andrea Cattabriga z Itálie) a téma bylo jasné – CITES. Kdo o problematice celosvětové ochrany rostlin alespoň něco tuší, se s tímto pro někoho zaklínadlem určitě už někdy potkal. Všechny pozitivně překvapila zástupkyně České inspekce ŽP – Mgr.Pavla Říhová, která jasně a srozumitelně definovala úlohu inspektorátu, práva a povinnosti inspektorů i kontrolovaných objektů. Před obědem se všichni účastníci konference Obrazeksešli u „kulatého stolu“, kde se posluchači z publika mohli ptát všech přednášejících. Už jen tato možnost byla unikátní a velmi přínosná. Padly zde velmi zajímavé, občas i emotivní dotazy. Po obědě se odpovídalo na dotazy u kulatého stolu a následovalo několik zbylých přednášek. V závěru došlo i na představení  zúčastněných organizací, tedy i Sekce pěstitelů sukulentů. Krátce jsme uvedli cíle nově zvoleného výboru, v čem chceme pokračovat po vzoru starého vedení a co chceme změnit. Nakonec i naše sdružení může přispět svojí činností k udržení čistého botanického materiálu, který už v republice je a k hledání nejvhodnějších postupů při jeho dalším pěstování.Obrazek

Pokud vím, debata pokračovala dál až do večerních hodin, druhý den zahraniční účastníci podnikli výpravu do plzeňských sbírek a páteční odpoledne se sobotou patřilo volnému programu, prohlídkám dvou pražských výstav, krátkým přednáškám a debatám, to už však vím jen z doslechu.

Když mi Jarda Šnicer vloni na podzim prozradil myšlenku uspořádání této mezinárodní konference, příliš jsem nevěřila, že se něco podobného povede. Povedlo, a to v doslovném významu tohoto slova, nejen díky Jardovi, ale i jeho spoluorganizátorům z řad pracovníků BZ v Tróji a z řad přátel - pěstitelů kaktusových rostlin. Přestože program této konference byl velmi náročný, některé přednášky se ukázaly Obrazekbýt velmi poučné a přínosné. Dali se zde potkat odborníci, jejichž jména jsem do této doby znala jen z literatury, bylo možné zde hovořit s lidmi, znalými problémů kolem citesové problematiky, tedy oříšku, který neradi rozlouskáváme, ale občas nám nic jiného nezbyde, pokud se chceme vyvarovat budoucích problémů. Myslím si, že se v nejbližší době těžko najde někdo, kdo by našel odvahu znovu zorganizovat něco podobného. O to víc jsem ráda, že jsem se mohla podobné akce zúčastnit. Měla bych ještě uvést oficiální stránky akce: www.spiny-perspectives.eu.

Radka MatulováObrazek

 

Fotografie:

1. Zahájení konference

2. Debaty o přestávkách, v popředí Jaroslav Šnicer

3. Josef Bušek (uprostřed)

4. Posluchači v sále

5. Kulatý stůl s přednášejícími

6. Pavla Říhová a CITES

7. Otázky z publika

8. Zde to celé probíhaloObrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Technology and AI news

(Technology_nzet, 1. 8. 2023 18:53)

Opportunities and Risks of Artificial Intelligence