Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mariánská hora

11. 4. 2009
Zdejší kostel je bezslohovou stavbou z roku 1875, jednolodní s apsidou a s o něco starší loretánskou kaplí z roku 1864 (s obrazem Panny Marie Mariazellské), vestavěnou dovnitř lodi. Byl postaven z lidových sbírek v místech, kde došlo k údajnému zázraku (zázračnému přežití), když se tu na kočího Antonína Keprtu převrhl povoz s mlýnskými kameny a kočí vyvázl bez nejmenšího zranění. Zde se také scházeli poutníci z širokého okolí a vydávali se odtud na dalekou cestu do štýrského Mariazellu.

Naproti kostelu je budova bývalého hostince, před ní stoly a lavičky, které lákají k odpočinku.

Hodnotná je i nedávno opravená křížová cesta z roku 1886, vroubená starými lipami. Zeměpisnou zajímavostí je, že přes návrší s křížovou cestou přechází hlavní evropské rozvodí. Vystupuje totiž na rozmezí "moří severních a jižních". První kaplička u kostela je na temeni skloněném do povodí Orlice, tedy v úmoří Severního moře, další čtyři kapličky stojí přímo na rozvodním hřbítku a zbývajících devět už sestupuje svahem skloněným do povodí Moravy v úmoří Černého moře.

Od křížové cesty nebo ze sousedního návrší U Kříže se otevírá pěkný pohled do okolí Lanškrouna se západními výběžky Zábřežské vrchoviny.

V přilehlých polích se nachází velké množství křemenných valounků. Tyto části totiž ležely v blízkosti pobřeží mladotřetihorního moře, do kterého tehdy ústila patrně mohutná řeka - předchůdkyně nynějších toků Orlice a Moravy. 

 

Náhledy fotografií ze složky Mariánská hora

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář