Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolní Čermná

11. 4. 2009
Dolní Čermná se nachází v podhůří Orlických hor (v Podorlické pahorkatině) v okrese Ústí nad Orlicí. Leží v nadmořské výšce 394 m. Má asi 1350 obyvatel, kteří žijí ve 426 rodinných domcích a 11 bytových domech. K Čermné také náleží obec Jakubovice. Obcí o rozloze 6,35 km2 protéká potok Čermenka a jsou zde dva rybníky - 10-ti hektarový Čermenský rybník (asi 150 000 m3 vody, založili ho okolo r. 1450 majitelé lanškrounsko-lanšperského panství Kostkové z Postupic; hráz je asi 100 m dlouhá, v nejširším místě 10 m široká a 5 m vysoká) a menší nazývaný Peichlák.
Čermná každoročně pořádá Čermenské folklorní slavnosti, kterých se účastní i soubory ze zahraničí, např. ze Slovinska nebo Řecka.
Nachází se zde pila, truhlářství, sauna, minigolf, fit centrum, tenisové kurty, fotbalové hřiště a kemp.
Dominantu obce tvoří raně barokní kostel sv. Jiří z let 1687-1690, který vznikl přestavbou starší svatyně, z níž se dochovala renesanční věž. Před kostelem stojí kaple sv. Barbory a socha Panny Marie Bolestné. Fara z 18. st. je empírová. Základní škola je pojmenována po významnem čermenském rodákovi Vincenci Junkovi.
Nedaleko Čermné se nacházejí dvě poutní místa. Prvním je Mariánská hora s kostelem a křížovou cestou a druhým místem je kopec Hůrka s pramenem léčivé vody. Dříve tam stála gotická tvrz a bývalo Adamovo jezero. 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář