Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 11. 2009

Vitaminy ve výživě psa

Správná výživa psa je nezbytně důležitá z hlediska dalšího růstu a vývoje štěněte v kvalitního, zdravého dospělého psa. Strava psa by měla být vyvážená, plnohodnotná, zastoupená bílkovinami živočišného i rostlinného původu, tuky, cukry, vitaminy a minerály, měla by být přizpůsobena věku a pracovnímu zatížení psa, v období březosti či kojení štěňat. Zdrojem živočišných bílkovin je převážně maso (nejlépe hovězí a drůbeží), mléko, mléčné výrobky (sýry, tvaroh a syrové vejce). Zdrojem rostlinných bílkovin je zelenina (mrkev, kedlubny, celer), ovesné vločky. Nelze opomenout i kompletní granulovaná krmiva ve výživě psa s vyváženými jednotlivými složkami stravy, která jsou expedována podle jednotlivých věkových kategorií, pracovního zatížení psa, pro březí a kojící feny. Nezbytnou součástí výživy psa jsou vitaminy a minerální látky, které jsou součástí dodávané stravy, nicméně je lze dodat i ve formě syntetické (minerální a vitaminové preparáty).

VITAMINY – DEFINICE ZÁKLADNÍCH POJMŮ

Vitaminy jsou obecně definovány jako organické složky potravy nezbytné pro život, zdraví a růst a nejsou zdrojem energie.

Provitaminy jsou látky, které nemají biologickou aktivitu vitaminů, nicméně organismus je schopen z nich dané vitaminy vyrobit.

Projevy nedostatku či nadbytku vitamínů, základní pojmy
Avitaminóza je obecně úplný nedostatek vitaminů s rozvojem karenčních příznaků. Absolutní primární avitaminóza je úplný nedostatek vitaminů v důsledku jejich nedostatečného přívodu potravou.

Absolutní sekundární avitaminóza je úplný nedostatek vitaminů v důsledku neschopnosti organismu vitaminy využít.

Hypovitaminóza je obecně neúplná či dočasná karence vitaminů.

Relativní hypovitaminóza vzniká v důsledku zvýšené potřeby organismu při jinak dostatečném přívodu a využitelnosti vitaminů. Hypervitaminóza je obecně nadbytečný přísun vitaminů.

Dělení vitaminů

Vitaminy jsou rozděleny do dvou základních skupin:
vitaminy rozpustné v tucích, tzv. lipofilní (A, D, E, K)
vitaminy rozpustné ve vodě, tzv. hydrofilní (C, skupina B komplexu atd.).

Vitaminy rozpustné v tucích, lipofilní , potřebují pro svou resorpci v gastrointestinálním aparátu neporušenou resorpci tuků a obvykle vytvářejí v organismu zásoby (depa).) Při dlouhodobém nadměrném podávání bývají toxičtější. Vitaminy rozpustné ve vodě, hydrofilní, nejsou tak náročné na resorpci v gastrointestinálním aparátu a většinou se v organismu neukládají, jsou vylučovány z organismu močí. Při dlouhodobém nadměrném podávání bývají obvykle méně toxičtější.

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ POTŘEBU VITAMINŮ

Jde zejména o věk, pohlaví a fyziologický stav, vlivy zevního prostředí, stupeň a intenzitu látkové výměny a složení potravy.

Věk: mladší věkové kategorie v období růstu a jejich dalšího vývoje jsou citlivější, vnímavější na nedostatek vitaminů.

Pohlaví a fyziologický stav: zvýšené nároky na dostatek vitaminů a minerálů v období březosti a laktace.

Vlivy zevního prostředí: ekologická zátěž, fyzická, ale i psychická zátěž psa.
Stupeň a intenzita látkové výměny: při stoupající úrovni metabolismu stoupá i potřeba vitaminů.

Složení stravy: jednotlivé komponenty stravy zvyšují nároky na příjem vitaminů (zvýšený příjem cukru obvykle vyžaduje i zvýšený příjem vitaminu B1, zvýšený příjem vápníku vyžaduje i zvýšený příjem vitaminu D, nadměrný příjem soli vyžaduje i zvýšený příjem vitaminu C atd.).

Bazální potřeba vitaminů pro dospělého psa (Leibetseder, 1979)
Vitaminy Denní potřeba na kg živé hmotnosti
A 110,0 IU
D 11,0 IU
E 1,1 mg
K 33,0 μg
B1 22,0 μg
B2 48,0 μg
B6 22,0 μg
B12 0,5 μg
biotin 2,2 μg
kys. listová 4,0 μg
niacin 250,0 μg
kys. pantothenová 220,0 μg
cholin 26,0 mg

VITAMINY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH, LIPOFILNÍ

Vitamin A (retinol, axeroftol)

Nejdůležitějším je vitamin A1, retinol, se 100% biologickou účinností. Organismus je schopen si jej vyrobit z provitaminů, tzv. karotenoidů (beta-karoten).
Zdroj: zdroje živočišného původu – rybí tuk, útroby, zejména pak játra, vaječný žloutek, mléko, máslo, zdroje rostlinného původu – mrkev, jablka, zelená zelenina.
Projevy hypovitaminózy až avitaminózy A: bledost a suchost sliznic a kůže, šupení kůže, hnisavé kožní afekce, suchá a lomivá srst, záněty očních víček, záněty spojivek, suché oko (xeroftalmie) s následným osycháním rohovky, vznikem drobných erozí až vředu rohovky, katary sliznic, průjmy, recidivující respirační infekty, pomalé hojení ran. Z celkových projevů poruchy tělesného růstu a vývoje, poruchy vývoje zubů, snížená celková odolnost organismu proti infekcím. Projevy hypervitaminózy A: popisována je porucha vývoje kostí spojená s gingivitidou. a vypadáváním zubů (Burger, 1988).

Vitamin D (kalciferol, antirachitický vitamin)

Přirozený vitamin D je identický s vitaminem D3 (cholekalciferol), který se může v organismu vyrábět z provitaminu D tzv. fotolýzou v kůži účinkem UV záření. Existuje i vitamin D2 (ergokalciferol), který je rostlinného původu a vzniká vlivem UV záření z prekurzoru ergosterolu.

Zdroj: vaječný žloutek, máslo, játra z mořských ryb.

Projevy hypervitaminózy až avitaminózy D: projevy demineralizace kostí s následnou ztrátou jejich mechanické odolnosti. U mladých věkových kategorií hovoříme o rachitidě (křivici) a u starších věkových kategorií o osteomalácii (lomivce) a osteoporóze (řídnutí kostí). Vedle skeletu jsou demineralizací výrazně postiženy zuby. Projevy rachitidy: růžencovitý hrudník, šavlovité tibie, únavnost, svalové bolesti končetin, zvýšená kazivost zubů, psychické změny – apatie, ale i předrážděnost. Projevy osteomalácie: deformace pánve, hrudníku, vbočená či vybočená kolena, četný výskyt subperiostálních zlomenin.
Projevy hypervitaminózy D: kalcifikace měkkých tkání, plic, ledvin a žaludku, deformace zubů a čelistí, enormně vysoký příjem vitaminu D může být i příčinou smrti (Burger, 1988)

Vitamin E (tokoferol)

Nejaktivnější formou vitaminu E je alfa-tokoferol. Působí jako antioxidant a podílí se na udržování stability buněčných membrán. Jeho účinek je úzce spojen s mikroprvkem selenem.

Zdroj: olej z obilních klíčků, pšeničné klíčky, sója, kukuřice.

Projevy hypovitaminózy až avitaminózy E: kožní projevy, pomalé hojení ran, chudokrevnost s projevy anemického syndromu, poruchy metabolismu svalů (dystrofie kosterního svalstva), bolesti svalů a kloubů, poruchy pohlavního cyklu, neplodnost, opakované potrácení plodů. Z celkových projevů snížená odolnost organismu vůči infekci a snížené využití vitaminu A.

Vitamin K (menadiol, menadion, fytomenadion)

Jde o vitamin K1. Zdrojem jsou zejména zelené části rostlin, vitamin K2 syntetizovaný střevní mikroflórou a vitaminy K3, K4 jsou látky syntetické povahy.

Zdroj: zelené části rostlin – špenát, hlávkové zelí, slunečnicová jádra, semena sóji, mrkev, brambory, vaječný bílek, rybí tuk, hovězí játra, v menší míře bílá masa (drůbež).
Projevy hypovitaminózy až avitaminózy K: zvýšená krvácivost (vitamin K je nezbytný pro syntézu koagulačních faktorů krve v játrech), tj. zevní krvácení, krvácení do gastrointestinálního traktu, krvácení do mozku atd.

Projevy hypervitaminózy K: vysoký přísun vitaminu K může být příčinou chudokrevnosti, nejeví se být obzvláště toxickým.

VITAMINY ROZPUSTNÉ VE VODĚ, HYDROFILNÍ

Vitamin B1 (thiamin, aneurin)

Pro svůj vliv na nervový systém je také označován jako “duševní vitamin”. Jeho účinek je zejména v metabolismu glycidů a lipidů.

Zdroj: pivovarské kvasnice, obilná zrna, luštěniny, sója, včelí med, vepřové maso, vejce, mléko.

Jevy hypovitaminózy až avitaminózy B1: Proprimárně porucha metabolismu glycidů a tuků s projevy periferní neuropatie – svalová únava, křeče, parestézie, atrofie až degenerace svalstva, bolesti svalů a kloubů, nechutenství, celková slabost, alterace psychického stavu – předrážděnost, ale i apatie, somnolence, letargie.

Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin nutný pro správnou funkci nervové soustavy a mozku, účastní se krvetvorby a ovlivňuje metabolismus kožních adnex (chlupy, drápy...).

Zdroj: syrovátka, droždí, obilní klíčky, ovesné vločky, zelenina, luštěniny, sušené mléko, útroby, zejména játra, vejce.

Projevy hypovitaminózy až avitaminózy B2: kožní projevy – dermatitidy, vypadávání srsti, drobné ragády na bukální sliznici, psychické změny – apatie, předrážděnost, parestézie končetin, počínající zákal čočky, hypoplázie varlat a vaječníků. Z celkových projevů zejména poruchy růstu.

Vitamin B6 (pyridoxin)

Vitamin podílející se na regulaci tělesných tekutin, působí proti epileptickým záchvatům.
Zdroj: kvasnice, sója, neloupaná rýže, obilné klíčky, obiloviny, útroby – játra, kuřecí maso, mléko, vejce.

Projevy hypovitaminózy až avitaminózy B6: periferní neuritidy, svalové křeče, poruchy krvetvorby – anémie, poruchy CNS, vyšší riziko infekce, kožní poruchy – dermatitida vypadáváním srsti, psychické změny, váhový úbytek.

Vitamin B12 (kyanokobalamin)

Vitamin podílející se na krvetvorbě, činnosti nervového systému, činnosti jater, ovlivňuje metabolismus glycidů a lipidů, je nezbytným pro optimální průběh reprodukčních funkcí, příznivě ovlivňuje růst mláďat.

Zdroj: hovězí, drůbeží a vepřové maso, útroby, vejce, mléko, mléčné výrobky, sója, kvasnice, med.

Projevy hypovitaminózy a avitaminózy B12: apatie, slabost v končetinách, snížené reflexy, poruchy krvetvorby – chudokrevnost, degenerativní změny nervového systému se ztrátou koordinace pohybů, poruchy pohlavního cyklu.

Vitamin C (kyselina askorbová)

Vitamin C zasahuje do řady fyziologických funkcí buněk včetně imunoreakcí, krvetvorby a psychických pochodů, celkově posiluje organismus po různých onemocněních, působí příznivě na průběh infekčního onemocnění stimuluje tvorbu protilátek, zlepšuje hojení ran.

Zdroj: mléko, útroby, brambory, zelí, špenát, květák.

Projevy hypovitaminózy až avitaminózy C: krvácení z dásní, sekundární infekce, ztráta zubů, projevy hypertrofické osteodystrofie, lumbální dysplázie, poruchy krvetvorby – anémie, skorbut, nechutenství, žaludeční a střevní katary, psychické změny.

Vitamin PP (vitamin B3, niacin, kyselina nikotinová, pelagře předcházející faktor)

Vitamin nezbytný pro tvorbu pohlavních hormonů, kortikosteroidů, inzulinu a hormonů štítné žlázy, pro metabolismus proteinů a glycidů. Vyskytuje se ve dvou základních formách, kyselina nikotinová a nikotinamid.

Zdroj: mléko, máslo, vejce, útroby, maso, obiloviny, sója.

Projevy hypovitaminózy až avitaminózy PP: záněty dutiny ústní s ulceracemi a foetor ex ore. (zápach z dutiny ústní), poruchy trávení, celková slabost, revmatické bolesti, možná manifestace psychických změn, poruchy růstu, černý jazyk.

Vitamin B5 (kyselina pantothenová)

Vitamin s protistresovými účinky, zvyšující odolnost proti infekčním onemocněním, podporující hojení ran a jizev, je podstatou koenzymu A.

Zdroj: otruby, droždí, syrové pšeničné klíčky, sója, slunečnicová semena, maso, mléko, vejce, útroby.

Projevy hypovitaminózy až avitaminózy B5: nechutenství, únava, infekce dýchacích cest, kožní poruchy s vypadáváním srsti, poruchy růstu, steatóza jater (tuková degenerace jater).

Vitamin B11 (kyselina listová, folacin)

Vitamin B11 ovlivňuje krvetvorbu červených krvinek, tvorbu protilátek, důležitý je pro rozvoj centrální nervové soustavy.

Zdroj: zelená zelenina, obilné slupky, brambory, mrkev, řepa, ledviny, játra.

Projevy hypovitaminózy až avitaminózy B11: poruchy krvetvorby – anémie a leukopénie, nechutenství, zvracení, průjmovitá stolice, kožní poruchy s vypadáváním srsti.

Vitamin H (biotin)

Vitamin ovlivňující metabolismus glycidů, mastných kyselin a proteinů, metabolismus kůže a kožních adnex. Je syntetizován střevní mikroflórou.

Projevy deficitu biotinu: kožní poruchy s vypadáváním srsti. Jednou z příčin projevů deficitu biotinu je nadměrný přísun vaječného bílku, obsahující termolabilní bílkovinu, avidin, který s biotinem vytváří stabilní a biologicky inaktivní komplex. Avidin rovněž neutralizuje biotin v potravě.

Cholin

Cholin je nepostradatelnou součástí metabolických procesů, je součástí fosfolipidů, je prekurzorem acetylcholinu (neuromediátoru působícího na centrálních synapsích, synapsích vegetativního systému a na neuromuskulární ploténce), ovlivňuje využití mastných kyselin v játrech, má vztah k reprodukci a životaschopnosti mláďat. Projevy deficitu cholinu: celková slabost, poruchy růstu, steatóza jater (tuková degenerace jater).

MUDr. Ladislav Slováček