Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barevná typologie

15. 12. 2011

 Podle barvy pleti a očí se rozlišují čtyři základní typy: jarní, letní, podzimní a zimní. Ty nám nám tvoří nejjednodušší a spolehlivé vodítko při volbě barev líčení, oblečení a samozřejmě i účesu.


Jarní typ:

Pokud patříte do jarního typu, máte modré nebo zelené oči, světlou nebo lehce broskvovou pleť a v létě se vám objevují pihy. Velice nevhodné je proto volit příliš tmavé odstíny, tomuto typu sluší přirozenost. Skvělou volbou jsou odstíny ve škále od nazlátlé až do měděna.

Letní typ:

Máte bledou, až lehce narůžovělou pleť, vaše oči jsou modré, zelené, případně čokoládově hnědé? Jste žena letního typu.Vaše barvy jsou jakékoliv odstíny blond či světle hnědé a nemusíte se bát jakékoli kombinace těchto barev. Budete v nich vypadat skvěle! Vyvarujte se ale odstínů měděných až červených. Ty vám mohou spíše ublížit. Vyvarujte se vyšisované blond barvě.

Podzimní typ:

Má pleť lehce růžovou nebo s olivovými nádechy, modré, zelené či hnědé oči. Přirozená barva vlasů je světle hnědá a stejně jako jarního typu se i u podzimního objevují pihy. Třeba na nose. Narozdíl od jara, jsou ale barvy podzimu vždy teplé. Proto vám, pokud patříte do podzimního typu, budou nejlépe slušet tóny zlatavé a měděnézrzavé a hnědé s červenými tóny. Modrooká kráska se zářivě měděnými vlasy bude určitě nepřehlédnutelná:) Tento typ žen by se však měl vyhnout tmavé barvě a studeným odstínům.

Chcete zkusit černou? Doplňte ji o červený melír.

Zimní typ:

Máte-li velice světlou pleť, působící chladně, tmavé vlasy a oči, patříte do zimního typu. Těmto ženám sluší studené odstíny, mohou volit barvy s nádechy mahagonu nebo hořké tmavé čokolády. Pokud chcete zvolit blond odstíny, tak doporučujeme zachovat vždy tmavý podklad (například v melíru), aby barva a celkový dojem působil přirozeně.

Toto typologické rozdělení samozřejmě nepředstavuje pravidla, která není možné překročit. Může však být neocenitelnou pomůckou pro ty, které tápou.
Samozřejmě je důležité nosit to, v čem se člověk cítí dobře ;)