Jdi na obsah Jdi na menu
 


PYRÓZA (pálení žáhy)

Zpětný návrat kyselého obsahu žaludku do jícnu vyvolává nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí. Jde o příznak nemoci nazývané refluxní choroba jícnu - pálení žáhy.

Může vzniknout nahodile např. po dietní chybě. Pokud se opakuje často a dlouho sliznice jícnu se snadno poškodí a mohou vzniknout i vřídky. Tyto potíže trápí takřka polovinu těhotných žen, některé i denně. Podle statistik tímto příznakem trpí 10-30% obyvatel.
K příznakům pálení žáhy se také může přidat výrazné slinění, pocity cizího tělesa v krku, obtížné a bolestivé polykání.
Léčba je medikamentózní, případně operační, ale hlavně zahrnuje režimová opatření.
Základ tvoří úprava stravování, snížené množství stravy, častější malé porce, nepolehávat po jídle, nejíst v noci, vyloučit potraviny a nápoje, které snižují tlak dolního jícnového svěrače a vyvolávají pálení žáhy (káva, tuky, alkohol, koncentrované džusy, česnek). Dále je vhodné zvýšit část lůžka, na které leží hlava.
Je třeba si uvědomit, že pálení žáhy je následek nějaké špatné situace člověka. Musí ji odstranit. Neučiní-li tak, začne brát medikamenty, které sice na nějakou dobu příznaky zmírní nebo zdánlivě odstraní, ale může také dojít ke komplikacím, které je pak nutno řešit chirurgicky.