Na některá jídla pozor!
10 jídel, která vás dokážou zabít
Jídlo nás udržuje naživu, ale také se jím postupně zabíjíme, pokud se stravujeme nezdravě. Pak ale existuje 10 jídel, která obsahují jed v přímé podobě. Zjistěte, která to jsou. A neutěšujte se, že jde jen o exotické lahůdky, jako smrtelně nebezpečná ryba fubu nebo korejská chobotnice. Jedovaté mohou být i ty potraviny, které běžně jíme! Řekli byste to třeba do brambor? Přesto je tomu tak, a zabít vás mohou i mandle, rajčata nebo kešu.
Chilli papričky
Všechny tyhle pálivé plody obsahují kapsaicin, který nejen pálí, ale také pomáhá spalovat tuky a nastartovat metabolismus. jde jen o jeho množství: Konzumace čistého kapsaicinu způsobuje okamžitou smrt - je to jako vypít láhev kyseliny. Druh Naga Jolokia neboli Duch se tomu téměř blíží. Je 200x pálivější než obvyklé chilli papriky. Dokáže popálit a zničit chuťové buňky i dýchací cesty.
Brambory
Syrové brambory, obzvlášť ty nazelenalé, obsahují glykoalkaloid. Tento jed ve vyšším množství způsobuje slabost, zmatenost, bezvědomí a případy občas končí smrtí.
Chobotnice
Korejská pochoutka sannakji dává představě o čerstvém jídle nový rozměr. Chobotnici se useknou chapadla, a ještě "živá" a kroutící se podávají se sezamovým olejem. Nebezpečí spočívá v přísavkách, kterými se zachytí v krku. Mohou vás tak zadusit, pokud je důkladně nerozžvýkáte.
Muškátový oříšek
Koření se obvykle dávkuje po špetkách - a ne bez důvodu. Obsahuje totiž aromatické látky a účinné silice, které mohou ve větším množství škodit. Nenápadné nebezpečí představuje muškátový oříšek. Při velké konzumaci způsobuje halucinace nebo dokonce psychózu, při níž se popisuje velké rozrušení a dokonce pocit ohrožení na životě, který může končit tragicky.
Rajčata
Jsou dobrá a zdravá, ale syrová a nedozrálá obsahují nebezpečné glykoalkoloidy, které způsobují bolesti hlavy, žaludku, dýchací potíže, dušnost a ztrátu citu. Podobné látky najdeme i v lilku, který byl dlouho považován za nejedlý a jedovatý.
Hořké mandle a pecky
Každá hořká mandle obsahuje 4-9 mg kyanidu, který je smrtelným jedem, pokud neprojde správnou tepelnou úpravou. V USA je proto prodej v syrovém stavu zakázaný. Podobně jedovaté jsou pecky z mnoha druhů ovoce - včetně jablek. Ještě nedávno se u nás používaly pecky z meruněk jako náhrada mandlí například do vánočního cukroví. Pečením se sice jed odstraní, ale přesto jejich konzumace zůstává nebezpečná.
Rebarbora
Obsahuje kyselinu šťavelovou, která muže ve vyšších dávkách zabít. Kyselina šťavelová a její soli šťavelany (oxaláty) se ukládají v buňkách jako odpadové produkty. Příznaky otravy se objevují i při nižších dávkách. Může se projevovat zvracením, průjmem, vysokou horečkou a křečovitými bolestmi břicha. Lidé s ledvinovými potížemi nebo s problémy s močovým měchýřem, by ji proto měli jíst jen opatrně, a ti, kdo mají ledviny poškozené a/nebo se jim tvoří ledvinové kameny by ji neměli jíst raději vůbec. Obsahuje je také špenát, kopřivy, nezralé ovoce nebo angrešt.
Ryba fubu
O této legendární japonské lahůdce určitě někdy slyšel i ten, kdo ji nemá šanci ochutnat. Na talíři vypadá nenápadně, ale její játra, svaly, vaječníky a kůže jsou plné jedu zvaného tetrodotoxin. Je 1200x nebezpečnější než kyanid. Zabije vás do šesti hodin od konzumace. Proto ji i v Japonsku smí připravit speciálně vyškolení kuchaři až po tříletém tréninku.
Durian
Toto lahodné, ale smradlavé ovoce láká při cestách za exotikou k ochutnání. Obsahuje však jed, který v kombinaci s alkoholem může způsobit smrt. Kvůli zápachu je v mnoha zemích Asie, odkud pochází, zakázané s durianem cestovat veřejnou dopravou nebo si ho přinést do hotelu.
Kešu oříšky
Obsahují urushiol, stejnou látku, jako najdeme v jedovatém břečťanu Dělníci na plantážích s kešu často trpí otravou, ale my nejspíš tolik těchto drahých oříšků nesníme, aby nám mohly ublížit. Jinak ale způsobuje poleptání podobně jako kyselina jak v trávící soustavě, tak v dýchací trubici.