Výzkumu se zúčastnilo 36 518 lidí z celého světa, kteří před vyplněním předloženého dotazníku měli podle svého vkusu ohodnotit i 104 různých hudebních stylů.

Posluchači jazzu a klasiky jsou velmi kreativní lidé

"Vědci dlouhá desetiletí tvrdí, že fanoušci rocku a rapu mají rebelské sklony a že milovníci opery jsou bohatí a mají dobré vzdělání," uvedl North. Nyní je ale poprvé vědecky dokázán vztah mezi povahou člověka a jeho hudebními preferencemi. Výsledky publikované studie ukázaly, že posluchači jazzu a klasiky jsou obvykle velmi kreativní osobnosti s vyšší mírou sebeúcty. První však prý bývají více společenští, zatímco druzí jsou spíše nesmělí.

Vyznavači country jsou podle Northa pilní a nesmělí, fanoušci hip hopu zase otevření a společenští, kdežto milovníci nezávislé indie scény prý postrádají sebeúctu a nejsou ani příliš milí. Poslech soulu odhaluje, že tito lidé jsou tvůrčí, společenští, jemní, vyrovnaní a navíc i hrdí.

Hlasitá dunící hudba v autě odhaluje člověka s vyššími příjmy

Skotští vědci se také pokusili vysvětlit, proč se řidiči drahých sportovních automobilů rádi projíždějí ulicemi měst s hlasitou muzikou dunící ze špičkových stereosystémů jejich vozů. Ti, kteří s oblibou poslouchají hlasitou hudbu, prý obvykle patří k lidem s vyššími příjmy, zatímco uklidňující hudbě dávají přednost hůře placení lidé, vysvětlil North.