Jdi na obsah Jdi na menu
 

Deníček vrhu B

Od narození až po odjezd do nových rodin

 

5.8.2017 se v naší CHS narodilo celkem 5 štěňátek ze spojení 

 Edon CWN Annwfn        x      Ety Kutcher-Chan

Rakouský šampion a junioršampion              CAC, res. CAC, res. CACIB

PLL  LOA, SCA clear, BAER neg.       LOA, SCA, PLL clear, BAER neg. 

 DOV neg., PL 0/0                                               DOV neg., PL 0/0

lovecky využívaný                              lovecké, záchranářské, sportovní                                                               zk., pes canisterapeut

img_0200.jpgedon-p20e.jpg.pagespeed.ce.thcdw5a5ua.jpg

 

 

♦♦♦♦♦

6. a 7. června 2017 jsme si vyrazili na krytí do Dolního Rakouska Tatínek CWN Annwfn Edon je krásný a moc milý pejsek lovecky využívaný, se zdravotními testy, zkouškami i výstavními tituly. Když všechno klapne, kolem 6.-7. srpna bychom mohli očekávat nadílku. Předpokládáme hezká štěňátka s dobrými pracovními vlohami zejména  pro myslivost, ale nejen pro ni, taky na agilitním, sportovním, záchranářském nebo tanečním  kolbišti se naše štěnda neztratí.

5.srpna 2017    se narodilo celkem 6 štěňat, img_4153.jpgkonečný počet je ale 5.  Porod  si Ketka připravovala skoro celý den, ale nakonec probíhal rychle a vcelku bezproblémově - během 2,5 hodiny Kety přivedla na svět postupně 3 fenky a 2 pejsky, hezky vyrovnané, s váhami img_4145.jpgod 210 do 240g. Pak se trošku prospala, a po 2hodinovém odpočinku se s mou výraznou dopomocí  narodil ještě 3. pejsek - 300 gramový mastodontík, bohužel už se ho nepodařilo oživit. Zbylá štěňata se ovšem mají čile k světu, vydatně pijí a Kety je srdnatě hlídá - pokouší se žrát všechno čtyřnohé i přes dveře. No nic, za pár dní ji to přejde. Taky žere, jak zjednaná, jen nechce moc pít, protože by se musela zvedat od štěňátek. Snažím se jí vodu zakomponovat do jídla - polévka z konzervy, naředěné mléko... 

8.8,     Štěňátka utěšeně rostou a mají se k světu. Máma Kety je opět velmi dobrá matka, i přes nedostatečnou mléčnost (trošku jsme museli přikrmit). Stále se snaží povraždit všechno čtyřnohé, co prochází kolem dveří, ale venku už se chová normálně a je celkem v klidu. Štěniši už mají i fotky na rajčeti. 

12.8.   Štěnda oslavila týden a už mají téměř všichni dvojnásobek své porodní váhy. Kety se stále vzorně stará. Má školkový pitný režim - 5x denně naběhnu s miskou vody zakamuflované do mléka, tvarohu, jogurtu, konzervy nebo granulek, aby co nejvíc pila. Zatím štěňata prospívají dobře.   

19.8.    Miminkům jsou 2 týdny, jsou, jak buřtíci, jejich váha se pohybuje kolem 700g.  Kety už má ponorku a chce se občas účastnit společenského života (zejména blbnutí s míčkem a štěkání na kolemjdoucí venku) , takže když štěňátka spí, chodí si hrát s námi do obýváku nebo se mnou na zahradu - ven se jí ještě nechce.  Také byla štěníškům přidělena jména. Vymýšlel Vítek a já trochu korigovala, jinak by na pejsky majitelé rozhodně nemohli volat jejich jmény, neb některá byla nevyslovitelná. Pejsci jsou tricolorní Ballin, bicolorní Brenn. Fenečky - bílá Bianca (jak jinak?), bicolorní  Beretta a tricolorní s tečkou na hlavě je Borgia. 

Taky mají svoje týdenní album na rajčeti

26.8.   Pejsci oslavili 3. týden, už začínají baštit masíčko, piškotky s tvarohem a podobné dobrůtky, k tomu samozřejmě mlíčko od mamky. Zaznamenali jsme také první pokusy o hru. Kety už je ochotna chodit na krátké procházky a užívá si s námi společenský život - přestala žrát Shelbinku i Eevee, takže může k nim do obýváku. Na štěňátka se jí ale ještě koukat nesmějí, nebo jen z dálky.  Štěňátka dostala své první  odčervení.  Na rajčeti mají své týdenní album.

29.8.     Štěňátka skvěle prospívají a už mají své portréty na rajčeti

1.9.     Také 4. týden štěňátka prožila šťastně. Začínají řádit, takže je bereme do obýváku, aby měla víc podnětů. Pod bedlivým dohledem Ketynky si tu hrají. Kety k nim bez odporu překvapivě pouští i Shelbinku, ta už si ale potrpí na klid, takže štěňata jen zlehka opečovává, ale moc si s nimi zatím nehraje.  Album ze 4. týdne  

8.9.     Pejsky jsme začali brátimg_9547.jpg pravidelně ven, protože obývák už začíná být malý. Rvačky jsou zdánlivě velmi úporné, ale štěnda mají brzdu a když náhodou ne, postará se o pořádek maminka - chviličku je nechá bojovat a pak mezi ně vletí a rvačku rázně ukončí. Taky se už viděli s Eevee, která ovšem neví, jestli s s tím malých strakatým nadělením má hrát, nebo před ním zdrhat. Proběhlo další odčervení, příští týden je čeká čipování. Opět mají týdenní album na rajčeti

 15.9.     Štěníšci chodí už ven img_9613.jpgkaždý den a objevili novou zábavu - Eevee. Naštěstí je nadšení oboustranné, Eevee si s miminy vydrží dlouho a něžně hrát, a když spinkají, čeká si před ohrádkou, až se prcci vzbudí, aby mohli společně pokračovat v hrátkách. Pejsky jsem po jedné takové divoké hře očipovala (ani nestihli zaregistrovat, že se něco děje, a spali dál) už mají také zaregistrované pasy. 

22.9.   Štěňátkům je 7 týdnů, začínají být čím dál akčnější. Byli potřetí odčerveni a nakonec také naočkováni, což zvládli bravurně. Hlavně holčičky ani nepíply, zatímco kluci trošku protestovali. Také už u nás byly nějaké návštěvy. Moc mě baví vidět, jak se pejsci můžou uvrtět, když přijde někdo nový, stejně jako Kety, která vítá každou návštěvu a pyšně své potomky předvádí.  

25.9.     Dnes absolvovali štěníšci BAER test na vrozenou hluchotu. Výsledek byl dost nečekaný - Ballin, nejtmavší pejsek s největším množstvím pigmentu pravděpodobně špatně slyší na levé ucho. Nikterak ho to neomezuje, jen už nebude vhodný do chovu. Je mi to trošku líto, protože je to nádherné a povahově moc prima štěně, ale zase díky vyšetření pravděpodobně získal senzační rodinku, kde bude do sytosti řádit. Ostatní jsou všichni oboustranně slyšící. 
 
29.9.     Dnes odjíždí do nového domova Brenn. Bude dělat parťáka mladým manželům v Černé Hoře u Blanska. Cvičit bude v Brně, v Psí škole Cituška, kde se mu dostane dobrého vychování a pánečkům cenných rad. Bude s paničkou běhat a možná dojde i na poctivý canicross. Tak Brenníčku, ať se ti v nové rodině líbí a moc nezlob, ať tě nepřijedou vrátit, protože jsou moooc hodní. 
 
30.9.    Dnes jsme se rozloučili s Ballinkem, který bude dělat radost paní doktorce a jejímu manželovi v Praze, bude s ní trošku běhat a možná bude také canicrossařem. Odpoledne přijela okouknout Borginku slečna ze severu Čech, která tragicky přišla o svého předešlého pejska. Po 3 vteřinách bylo víceméně rozhodnuto a Ginuška s ní odjela k Ústí. Taktéž bude canicrossařkou a trekařkou, možná spolu zkusí i agility. 
 
2.10.     Dnes odjela do svého domova také Bianca. U své paničky se bude jmenovat Lucka a bude řádit se dvěma rozpustilými kluky. Chtějí se věnovat agility, tak se na ně moc těším, až se potkáme  na cvičáku. A už nám zbyla jen Berettka, kterou si snad budem muset nechat, ačkoli je pro štěně naprosto nevhodná doba. Je překrásná, moc šikovná a milá, takže se asi stane součástí naší smečky, pokud si o ni neřekne někdo výjimečný. 

24.10.    Berettka má nakonec také nový domov, protože okolnosti nám vůbec nepřejí a nemohli bychom jí věnovat tolik času a péče, kolik by zasloužila. Bude bydlet u Chomutova s celkem 7 dalšími pejsky a bude z ní agilitní hvězda, neb k tomu má všechny předpoklady. Zůstává ovšem ve spolumajitelství, takže se od ní dočkáme i štěňátek (pokud jí vyrostou zuby a tak). Berettko, nezapomeň na své teriéří vychování, ať si pánečci nemyslí, že to mají zadarmocheeky