Jdi na obsah Jdi na menu
 

2023

Všem našim kamarádům, přátelům a příznivcům přejeme všechno nejlepší v Novém roce

img_1736--2-.jpg

A jaký byl uplynulý rok?

Místy krásný, místy smutný, ostatně jako každý.

heartV lednu oslavil náš externí Déčkový vrh své 2. narozeniny. Všichni dělají svým páníčkům radost, někteří taky nějaké starosti - Cocco měl autonehodu, ale naštěstí je po operaci zcela v pořádku.

smileyHned zpočátku roku jsme hlídali Ginu, která byla po těžkém úrazu v rekonvalescenci. Prvním pohledem si padly do oka s Eris a celých 10 dní si spolu úžasně hrály. Nakonec to bylo vcelku zásadní pro Lucčino rozhodnutí pořídit Gině parťačku.

smileyKetynka oslavila své 12. narozeniny

heartNaše domácí odchovy oslavily narozeniny - na Apríla Éčka své první, v květnu Céčka 4., v červnu Áčka už 9., v srpnu Béčka 6.

broken heart21. června nás po úrazu navždy opustila Tessinka, naše chovatelská naděje. Zbyla po ní Eris, milá a šikovná fenka, která ovšem do chovu nezasáhne

yesKety i Eris se vrhly na nový sport - Rally obedience. Kety už se dostala do jedniček, a neoficiálně si zkusila i dvojkové parkury, Eris se stále připravuje na svou premiéru. Po smrti Tessinky se nám to trošku zkomplikovalo.

yesKety excelovala i na výstavách, na klubovce další titul CCV, na mezinárodce dokonce BOV, má našlápnuto na titul klubového šampiona veteránů.

smileySilvestra jsme oslavili v Zahradišti a byla to jízda - tentokrát byla jen Erinka, protože Ketka si pořídila zánět ledvin a brala antibiotika. Eris moc hezky cvičila a mimoto taky řádila s maličkým kámošem Dobbym, kterého po 3 dnech unavila natolik že dokonce spal i přes den

2023

♦♦♦
10.12. Ketynka si vyrazila na 2 výstavy - na Vánoční klubovce obdržela titul V1, CCV a poté na TrioCACIBu v Praze titul V1, BOV, takže má našlápnuto na titul Veterán šampiona. Na obou výstavách dostala od rozhodčích pochvalu za výborný temperament a kondici, na mezinárodce dokonce moc krásný posudek od britského rozhodčího.
♦♦♦
1.10. Druhé kolo Nové Louky bylo opět senzační. Nebylo tolik sluníčka, ale o to víc bylo cvičení a běhání. Několikrát jsme pořádně zmokli, ale na cvičení bylo vždycky docela hezky. Holky se řádně vyběhaly po lesích a i v rámci tréninku si celkem poběhaly a pohrály.
♦♦♦
10.9. Opět senzační víkend na Nové Louce Ketka ho pojala čistě rekreačně, odešla si jediný RO parkurek, ale zase se celé 3 dny img_6157.jpgráchala pravidelně v rybníce a plavala a plavala a plavala. Eris se osmělovala, hopsala ve vodě po bříško, ale vodní živel z ní asi nikdy nebude. O to víc ovšem běhala v divokých hrátkách s Jimmem, Lokim, Kešulkou, i Friga vzala na milost a jako bonus moc krásně cvičila. Ani jsem netušila, jak má krásné odložení a jak ne šikovná. V mezičase jsem si užily i vycházky v lese, večery byly ve znamení společenských her, prostě dovolená snů.
♦♦♦
5.8. Dnes slaví už své 6. narozeniny náš Béčkový vrh. Všechno nejlepší našim sportovním hvězdám Berettce, Gině a Ballíčkovi a taky pracovitým skvělým gaučákům Lucce a Brenníkovi. Ať se máte pořád tak dobře, jako doposud.
♦♦♦
8.7. I přes velký smutek ze ztráty Tessy jsem se donutila jet na dovolenou do Zahradiště. První týden nebyl nic moc, Já v rekonvalescenci po operaci kolene, Erisce se zhroutil svět a já jsem tomu svou náladou taky moc nepřidala, takže jsme pomalounku chodily relaxovat do lesa, výcviku jsme se účastnily jen tak sporadicky, občas jsme ulovily někoho na venčení, aby se Eris proběhla, protože s mým chozením to valná sláva nebyla. Druhý týden už to bylo trochu lepší, občas si zacvičila i Kety, Eris chodila pravidelně běhat na louku s ostatními pejsky a docela jsme si to v mezích své situace užily.
♦♦♦
21.6. Nevím, jestli budu ještě někdy slavit slunovrat. Dnes nás navždy opustila naše chovatelská naděje, šprtka Tessinka. Po mém odjezdu do práce img_8417.jpgodešla ze zahrady a střet zřejmě s černou zvěří v lese nepřežila. Tessa, naše Dvojtečka, proletěla našimi životy jako kometa - zrodila se do krásy, rozdávala světlo a radost a zanechala v našich srdcích hlubokou a nesmazatelnou stopu. Nebylo s ní všechno růžové, ale měla spousty kladných vlastností. Byla velmi snaživá a neměla ráda neúspěch, z čehož plynul i její na teriéra nezvykle klidný a uvážlivý projev. V lovecké kynologii ovšem img_8274.jpgexcelovala, po zkouškách se účastnila několika naháněk a i při dobrém tahu na zvěř byla opatrná a výborně ovladatelná. Museli jsme hodně dlouho pracovat na jejím štěkáním, aby se mohla zapojovat také do záchranářských tréninků, byla vynikající, trpělivou canisterapeutkou, dědoušci v domově seniorů ji milovali (a myslím, že i ona si canisku dost užívala). Byla taky výtečnou matkou, nechala nám tu svůj první vrh výborných štěňátek, mezi nimi také naši Eris, která nějak nenašla nové páníčky. Zůstalo po ní obrovské prázdno, vůbec bych nevěřila, jak strašně mi bude její vlezlé tulení a mazlení nakonec chybět. Měj se ve svém novém životě krásně, Tessáčku.
♦♦♦
7.6. Dnes slaví své už 9. narozeniny náš první vrh parsonů. Aisa již bohužel není mezi námi, takže té posíláme přání za duhový most, ale Chuck a Gerry stále dělají radost svým páníčkům. Tak všechno nejlepší, kluci.
♦♦♦
10.5. Dnes slaví naše Céčka už 4. narozeniny. Tak všechno nejlepší Cesmínko, Tessinko, Chicko, Chestere a Edíku.
♦♦♦
1.4. Všechno nejlepší našim aprílátkům. Dnes slaví náš E vrh své 1. narozeniny. Všichni pejsci se velmi slibně vyvíjejí, se svými páníčky pilně trénují a připravují se na sportovní život. Tak Eliško, Betynko, Pepíno a Tazzíku, všechno nejlepší od ségry Eris, maminky Tessy i babičky Ketky.
♦♦♦
25.3. Další výborná akce byl závod RO Jarní Hostivice. Krom toho, že jsem se přihlásila s oběma psinami (Tessa v nuličkách, Kety v Z) jsem se podílela i na pořadateství - vedla jsem nějakou agendu, sestavovala přihlášky a startovní listinu, obstarávala ceny. Kety tentokrát moc hezké, o 1 bodík jí utekla výborná, protože opět do cvičení vkládala své soukromé projekty - přeskakování a obíhání karet a tak podobně. Tessinka doplatila na své pekelně rychlé sedání u nohy, takže přisedávala ve všech obratech vlevo, což ji stálo cenné body. Paní rozhodčí i její hospitantky byly všechny moc milé, poznámky k našim výkonům nám na místě vysvětlily. Každopádně nezávisle na pořadí (s Tessou jsem byla myslím 7. z 11, s Kety 10. z 38) jsme si to skvěle užily. Vrcholným zážitkem bylo ovšem vystoupení Daniely Borůvkové se slepou kníračkou Grétkou. Šly v nuličkách a jejich výkon byl prostě obdivuhodný. Grétka je poměrně mladá, 9letá, oslepla před necelým rokem a jako vášnivá agiliťačka přišla o smysl života. RO spolu trénují necelé 2 měsíce, Dana chodí s rolničkou na nohavici a vylepšila povelovou techniku natolik, že jsou spolu schopné se proplést nástrahami parkuru a Gréta má nesmírnou radost, že může dělat i něco jiného, než jen chodit na procházky.
♦♦♦
7.3. Skvěle jsme si užily online závod RO z gauče. 1. března jsme dostaly nákresy parkurů, které jsme s Dančou postavily (stavění bylo skoro na hodinu), prohlédly a nakonec absolvovaly se psinami a vzájemně se natočily. Já jsem přihlásila jen Kety do RO1, nicméně jsem cvičně odešla s Kety i RO2 a RO3, když už byly postavené. S Tessou jsem si tréninkově pod pamlskem odešla všechny parkury - od 1 po 3. Má trošku problém se soustředěním, po minutě jde do útlumu, pokud není pravidelně odměňována, ale to doladíme. Ve dvojkách Dana Teidinku připravila o 20 bodů tím, že jsme si špatně přečetly instrukce a otočily pořadí 2 cviků, jinak by skončila výrazně lépe. V trojkách ale skončila zaslouženě na 2. místě, parkur byl opravdu těžký a plný nástrah a vyfikundací v podobě překážejících karet (které se v ojedinělých případech mohou jít i zprava, což ve zkušebním řádu vůbec zmíněno není). Každopádně to byla výborná zkušenost, Dance to myslím dost pomohlo v její budoucí funkci rozhodčí.
♦♦
28.1. Vyrazily jsme si na závody v rally obedience - v novém sportu vycházejícím z obedience. Ketynka v kategorii OB Z moc nezářila - špatně jsme zvolily prostředí, i po skoro 10 letech si vzpomněla, že z "tělocvičny" Pet center vedla vrátka do obchodu, kde byli papoušci, myšičky a morčátka, a pokusila se je tam mezi regály obnovit. Půlka parkuru byla tudíž ještě dost nesoustředěná, ke konci se to už docela zlepšovalo. Výtky paní rozhodčí byly oprávněné a 69 bodů taky. Tessinka to ještě vytunila, jakmile vstoupila do haly, zaslechla křik papoušků a bylo vymalováno laugh. 10 minut jsem ji ukecávala, aby mě vůbec začala vnímat, nepříliš úspěšně. Z přípravného placu jsem se rozhodla jít parkur na vodítku. Začátek byl hodně rozpačitý, ale cením si toho, že mě nakonec opravdu vnímat začala, brala si pamlsky a dokonce solidně cvičila. Umístění samozřejmě nijak zářné nebylo ani s jednou, ale moc jsme si to s Dančou užily (ta šla s Teidinkou za výborně). Akce byla skvělá a výborně připravená.
♦♦♦
15.1. V samém závěru roku jsme s Luckou řešily vážný úraz Giny - napadl ji volně pobíhající pes a téměř jí překousl zadní nohu. Naštěstí sehnala ortopeda ochotného spravovat zlomeninu na Silvestra, takže Ginuška má v noze titanovou destičku se šroubky a 14 dní jsme s obavami čekaly, jak se zahojí okolní zdevastované tkáně. Naštěstí achilovka zůstala vcelku, nic nehnisalo, všechno nějak srostlo a po 14 dnech můžeme být optimisty - malá terminátorka nohu cítí a začíná ji používat. Vypadá to, že epizoda bude téměř bez následků.
♦♦♦
 
Hodně štěstí v novém roce přejeme všem našim kamarádům a příznivcům
loonapix_1671746747934451841_max--2-.jpg
A jaký byl uplynulý rok?
smileyTrochu neuváženě jsem na počátku roku nakryla Tessu, ale podařilo se 5 krásných aprílových štěňátek po vynikajícím psovi, která mají skvělé domovy
broken heartBohužel jsme v dubnu museli uspat Ejse, utrpěl velmi vážné zranění páteře
noKetynka opět trošku marodila, nakonec jsme jí museli odebrat nádor na slezině, naštěstí nezhoubný.
heartNakonec jsem v rámci Ketčina onemocnění nevydržela a malou Eris jsem nechala doma, bude z ní nová posila naší smečky
yesNa Zahradišti bylo opět skvěle, Eriska se nesmírně snažila a i s Tessou jsme asi přišli na to, jak ji přimět ke štěkání. Bude to nadlouho, ale snad to půjde.
heartV červenci jsme 10 dní hlídali Erinku a moc jste si to užili.
smileyNa podzim jsme se vrhli na trénování obedience a následně i Rally obedience, což je nová disciplína, daleko přátelštější, než OB
smileyA Silvestr byl ve znamení tréninků s našimi brněnskými kamarády. Kety to seice nepatrně zkomplikovala, ale dobře to dopadlo
yesDéčková štěňátka se zúčastnila několika výstav a vesměs byla úspěšná, taktéž Cesmínka nám udělala radost
noGina je po několika zánětech dělohy vykastrovaná Berettka nakonec také, její hormonální problémy byly pro Lucku a Pavla hodně obtěžující.
yesBallin celý rok s paničkou poctivě běhal a jako každý rok mnohokrát stál "na bedně"
angryV závěru roku jsem přišla o svůj FB profil - 14 let vzpomínek na psy, kamarády a Pepu... Samozřejmě také přístup na spravované stránky - chovatelské a skupiny našich odchovů nemám, budu muset vytvořit nové
 
♦♦♦

 

 

Archiv novinek