Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZPĚT NA TITUL

ZPĚT NA OBSAH

Téma 8 - Který Ducha svatého seslal

 

Úvod

V církvi je Duch svatý přítomen a působí v ní v různých charismatech, úkolech a službách, které on sám zavedl pro její dobro. Tím vzbuzuje a rozněcuje mezi věřícími lásku.

Pane Ježíši Kriste, prosíme o stálé sesílání Ducha svatého a o naši otevřenost, abychom byli vnímaví  jeho působení.

Duch svatý, kterého Synovým jménem poslal Otec, působí, že je člověk účasten vnitřního života Božího. Způsobuje také, že člověk, podobný Kristu, je Boží dítě a dědic toho, co tvoří Synův podíl. Duch totiž zpřítomňuje v církvi všech dob i zemí jediné zjevení přinesené Kristem, aby toto bylo živé a účinné v mysli každého jednotlivce.

O letnicích sestoupil na apoštoly Duch svatý v podobě ohně (Sk 2,2). V jeho světle poznali své poslání na zemi: „Budete mi svědky až na sám konec země.“ (Sk 1,8).

Přemýšlel jsi, jaké je vlastně tvé životní poslání? Jaký smysl má tvé povolání a komu v něm sloužíš? Nebo pracuješ bez hlubší myšlenky, jen pro peníze?

Ptej se Boha, k čemu tě volá a jdi za jeho voláním. Tak nalezneš radost, pokoj srdce, sílu a odevzdanost. Pros Boha, aby ti dal velký životní úkol. To je nejkrásnější, co ti Bůh může dát. Pokud ses již rozhodl pro svoji životní dráhu, snaž se vykonávat svoje povolání s větší láskou a věrností. Služ druhým svou každodenní prací a tak půjdeš životem v duchu Kristově.

 

Vlastní modlitba růžencového tajemství

Věřím v Boha…

Otče náš…

Zdrávas Maria, milosti plná, Pán s tebou; požehnaná ty mezi ženami a požehnaný plod života tvého Ježíš,

1.   který byl pomazán Duchem svatým a mocí. (Sk 10,38)

2.   který slíbil apoštolům Zastánce, Ducha pravdy. (J 15,26)

3.   který řekl: „Až přijde Duch pravdy, uvede vás do celé pravdy.“ (J 16,13)

4.   jehož Duch naplnil apoštoly, takže promlouvali z vnuknutí. (Sk 2,4)

5.   který v hojnosti vylil Ducha svatého. (Sk 2,33)

6.   jehož Duch vedl apoštoly. (Sk 16,7)

7.   jehož apoštolové udíleli Ducha svatého vkládáním rukou. (Sk 8,17)

8.   který nám dal Ducha jako záruku. (2K 5,5)

9.   jehož duch volá v našem srdci „Abba, Otče!“ (Ga 4,6)

10. v jehož jménu byl Duch svatý seslán. (J 14,26)

Svatá Maria, Matko Boží, pros za nás hříšné nyní i v hodinu smrti naší. Amen.“

Sláva Otci…


K zamyšlení

Po nanebevstoupení Pána Ježíše podle příkazu apoštolové setrvávali ve večeřadle. V den Letnic, velmi náhle a v síle, byli proměněni. Duch Boží je prostoupil, dodal jim sílu a jasnost. Plni nebojácnosti vystoupili před lid a hlásali Krista ukřižovaného a vzkříšeného. Tak začíná vznikat Kristova církev, skrze níž má být spasen svět.

Seslání Ducha svatého je výjimečná událost, při které všichni přítomní získali kromě pevné víry velkou sílu šířit a uskutečňovat Kristovo učení. Navíc od této chvíle jim Duch svatý, kterého získali v plnosti, dává jasné poznání, vede je a dává sílu.

Uvědomme si, jak my jednáme v životních situacích, kdy je nám nejasná a nejistá budoucnost. Je potřeba nepropadat beznaději, ale ještě více se v modlitbě přimknout k Pánu. Pokud přijmeme tuto situaci je pomoc Boží nejbližší. Potom můžeme očekávat veliké věci a proměny a naději že dostaneme sílu k novému životu. Z běžné zkušenosti víme, že působení Ducha svatého nebývá tak mocné a dlouhodobé, jak to bylo u apoštolů. Spíše toto působení pocítíme jasně a silně v určitých pro nás významných chvílích. Tyto chvíle si nemůžeme zvolit, ty vybírá Bůh, ale my můžeme vytvářet podmínky. Je třeba se otvírat působení Božího Ducha v nás a tak se budeme přibližovat k plnosti darů Ducha svatého u apoštolů, kteří tento dar získali v plnosti v jedné chvíli.

 

Témata k povídání:

-  Nezapomínáme ve svých modlitbách na vzývání Ducha svatého?

-  Spoléhám na působení Ducha nejen v důležitých životních rozhodnutích, ale i v běžném životě, práci, vztazích?

-  Snažím se vnímat Ducha svatého také jako Ducha radosti a pokoje?

Pane Ježíši Kriste, děkujeme ti za naplnění příslibu seslání Ducha svatého apoštolům i nám v nynější době, když je nám působení Ducha svatého nesmírně potřeba.

 

Apoštolský list Rosarium Virginis Mariae (Jan Pavel II)

-  Dějiny růžence ukazují, jakým způsobem byla tato modlitba využívána (zvláště řádem dominikánů) v těžkých okamžicích církve, vyvolaných šířícími se herezemi. Dnes stojíme před novými výzvami. Proč bychom dnes neměli s vírou našich předchůdců vzít růženec opět do rukou? Modlitba růžence si zachovává veškerou svoji sílu a zůstává nezaned-batelnou pastorační výbavou každého dobrého hlasatele evangelia.

- Do samotného středu oslavení Syna a Matky vkládá růženec ve třetím slavném tajemství událost seslání Ducha svatého, která odhaluje tvář církve jako rodiny sjednocené s Marií, oživené mocným vylitím Ducha a připravené k poslání šířit evangelium. Kontemplace tohoto i ostatních slavných tajemství má věřící přivádět k živějšímu uvědomění svého nového bytí v Kristu, prožívaného v srdci církve, bytí, jehož velkou „ikonou“ je právě událost letnic. Slavná tajemství jsou tedy pro věřící zdrojem naděje na dosažení eschatologického cíle, k němuž spějí jako členové Božího lidu putujícího dějinami. Tato skutečnost je nabádá k odvážnému vydávání svědectví o této „dobré novině“, jež dává jejich existenci smysl.

 

Don Bosko a Panna Maria

Jednou Don Bosko napsal: „Ty, který to právě čteš, nezáleží na tom, kde jsi a co děláš, ale vždy se můžeš modlitbou obrátit na Pannu Marii. Ale modli se s důvěrou, protože ona je laskavou matkou, která chce a může obdarovat svoje děti. Pros ji ze srdce, pros ji vytrvale a buď si jistý, že i o tebe se může postarat a být ti pohotovou pomocí v duchovních i časných potřebách.“

 

Modlitba na závěr

Duchu svatý, který jsi tak slavně sestoupil na apoštoly a který jsi nám byl dán při křtu a ve svátosti biřmování, prosíme tě, veď nás a osvěcuj naše jednání, ať nás tvoje milost stále předchází a provází. Dávej nám potřebné dary k vytrvalosti a naplnění v našem salesiánském povolání. Posiluj nás v našich předsevzetích a daruj nám největší dar, který můžeme od tebe dostat: vytrvalost v dobrém po celý život až do konce.

 

Růženec a vojáci

Raněnému vojákovi spravovala řeholní sestra kabát. Při tom z kapsy kabátu vypadl jeden desátek růžence. Sestra se usmála a řekla:

Zdá se, že ten růženec byl také ve válce a že mu padli jeho čtyři kamarádi.“

Raněný pravil:

„Byl ve válce a povím vám, jak ztratil čtyři kamarády. Bylo nás pět v zákopu a čekali jsme nepřátelský útok. Já jsem si vzal růženec a tiše se modlil. Tu prosí můj soused: Dej mi jeden desátek, já se budu také modlit. Když to viděli ostatní, chtěli také jeden desátek. Nevím, kde jsou moji čtyři kamarádi, ale to vím, že nás desátek uklidnil. Cítili jsme, že je s námi Bůh a jeho svatá Matka že se za nás přimlouvá při té modlitbě.“


ZPĚT NA TITUL

ZPĚT NA OBSAH