Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZPĚT NA TITUL

ZPĚT NA OBSAH

Téma 2 - Se kterým jsi Alžbětu navštívila

 

Úvod

Maria na návštěvě u Alžběty jako znamení, že Pán z popudu svého otcovského srdce hledá člověka, aby se s ním sjednotil. Aby s ním byl jedno a ukázal mu cestu, kterou k němu může dospět.

Panno Maria, prosíme tě, vyprošuj nám milost, abychom chápali potřeby bližních a snažili se jim pomoci. Vyprošuj nám k tomu trpělivost a radost z jejich šťastných chvil.

Když nalezneš Boha, probudí se v tobě hluboká radost, neboť jsi nalezl pravdu, smysl života, sílu a štěstí. Cítíš potřebu toto vnitřní štěstí někomu sdělit. Proto potřebuješ přítele, s nímž se můžeš o všechno podělit, o radost i bolest, o poznatky a problémy, o hledání a nalézání.

Maria měla takovou vzácnou přítelkyni, Alžbětu. Proto k ní spěchala, když počala Vykupitele. Alžběta byla jediná, se kterou mohla o všem mluvit a která jí skutečně rozuměla. Máš i ty přítele, se kterým můžeš mluvit o všem a který ti rozumí? Je málo lidí, kteří mají takového přítele, neboť pravé přátelství pochází od Boha (1J 4,7).

Co to znamená pro tebe?

Pros Boha, aby ti poslal věrného přítele. Budeš-li s ním mluvit o Bohu, poneseš i ty Boha ke svému příteli.

 

Vlastní modlitba růžencového tajemství

Věřím v Boha…

Otče náš…

Zdrávas Maria, milosti plná, Pán s tebou; požehnaná ty mezi ženami a požehnaný plod života tvého Ježíš,

1.   s kterým ses vydala po andělově zvěstování na cestu. (L 1,39)

2.   s kterým jsi spěchala do jednoho judského města v horách. (L 1,39)

3.   s kterým jsi pozdravila Alžbětu. (L 1,10)

4.   s kterým ses modlila: „Velebí má duše Pána“. (L 1,46)

5.   s kterým ses modlila: „Od této chvíle mě budou blahoslavit všechna pokolení“. (L 1,48)

6.   s kterým ses modlila: „Veliké věci mi učinil ten, který je mocný“. (L 1,49)

7.   s kterým ses modlila: „Mocné svrhl s trůnu  a ponížené povýšil“. (L 1,52)

8.   s kterým ses modlila: „Hladové nasytil dobrými věcmi a bohaté propustil s prázdnou“. (L 1,53)

9.   s kterým jsi u Alžběty zůstala tři měsíce. (L 1,56)

10. kterému připravoval cestu Alžbětin syn Jan. (L 1,76)

Svatá Maria, Matko Boží, pros za nás hříšné nyní i v hodinu smrti naší. Amen.

Sláva Otci…


K zamyšlení

Po setkání s andělem Gabrielem prožívá Maria velký údiv nad tím, co se s ní stalo. Uvědomovala si, že ani Josefovi není schopna vysvětlit tuto výjimečnou událost a že tady bude muset zasáhnout Bůh mimořádným způsobem.

V Juttě se Panna Maria setkává s Alžbětou a obě ženy pocítí velkou spřízněnost při naplňování Božího plánu. Alžběta vedena Duchem svatým velebí před Marií Boha za to, že počal v Marii vytouženého Vykupitele. A pro Marii je to potvrzení, že opravdu počala Vykupitele a s velkou pokorou se čím dál více sjednocuje s Božím plánem.

A jak se my připodobňujeme svým jednáním našemu jedinému dokonalému lidskému vzoru, Panně Marii? Často býváme tak uzavřeni, že necítíme poslání, které pro nás Bůh připravil, jindy jsme emociálně naladěni tak, že si plán Boží upravujeme, aby vyhovoval našim představám. Hledáme a toužíme pro svůj šťastnější život plnit Boží vůli? Vytváříme svým stálým obrácením k tomu podmínky? Děkujme Bohu za poslání, které nám svěřil, a za to, že nás utvrzuje různými událostmi v našem úkolu zde na zemi. Nezapomeňme totiž, že neznáme všechny souvislosti, a chceme jít nejpohodlnější cestou, která ale přináší vždy větší komplikace a utrpení než ta, kterou nám Bůh připravil.

Panno Maria, prosíme tě, přimlouvej se za nás u Syna, abychom měli srdce otevřená pro vnukání Ducha svatého. Ať cítíme Boží vedení, abychom tak mohli  být více a dokonaleji vtaženi do Božího plánu.

 

Témata k povídání

-  Dokážeme najít ve svém životě pravého přítele? Co pro mě znamená a proč?

-  Jsme i my pro někoho takovými přáteli?

-  Kde máme opravdové přátele (v zaměstnání, rodině, společenství, jinde)? Zkusme přijít na to, proč je tomu zrovna takto.

   Panno Maria, děkujeme ti za tvůj příklad služebnosti, kdy jsi se vydala na cestu, abys pomohla Alžbětě, a tím se též připravila na příchod Božího Syna.                                         

 

Apoštolský list Rosarium Virginis Mariae (Jan Pavel II)

- Ve znamení radosti se odehrává také scéna setkání s Alžbětou, kde Mariin hlas a Kristova přítomnost v jejím lůně způsobily, že se Jan „pohnul radostí“ (srov. L 1,44). Radostnou atmosférou je obklopena událost v Betlémě, kde je zrození božského Dítěte - Spasitele světa - opěvováno anděly a zvěstováno pastýři jako „veliká radost“ (L 2,10).

- Rozjímat o radostných tajemstvích znamená proniknout do základních příčin a hlubokého významu křesťanské radosti. Jde o pohled na skutečnost tajemství vtělení a zastřenou předpověď tajemství spasitelného utrpení. Maria nás přivádí k odhalení tajemství křesťanské radosti, neboť nám připomíná, že křesťanství je především euangelion – „radostná zvěst“, která se soustřeďuje v osobě Kristově, vtěleném Slovu, jediném Spasiteli světa.

 

Don Bosko a Panna Maria

Don Bosko se naučil vzývat Pannu Marii už v náručí své matky. Ve slavných okolnostech i v kritických chvílích mu jeho maminka doporučila: „Uctívej Pannu Marii!“ Postupně když hlouběji poznával Boží věci, stále více zakoušel sladkost této oddanosti, která spočívala v úplné důvěrnosti a synovské lásce. Osamělý kostelík zasvěcený Panně Marii, který byl na kopci nad Castelnuovem, býval často cílem jeho návštěv. Chodil tam sám, ale ještě častěji se svými přáteli. Z těchto poutí z dětství do této mariánské svatyně si zachoval nezapomenutelnou vzpomínku a když se k nim na konci svého života vracel ve své mysli, byl celý dojatý.

 

Modlitba na závěr

Tvá stvořitelská moudrost ustanovila, Bože, že matka nosí své dítě pod srdcem. Od chvíle, kdy z intimního objetí lásky otce a matky vzklíčí život, prožívá nový človíček první chvíle v bezpečí v těle matky. Jak nesmírný zázrak. A jak hrozný hřích současného světa, který tento klíčící život nemilosrdně zabíjí. Bože, smiluj se nad světem, který potratem pohrdá tvým zákonem. Odpusť otcům a matkám, kteří v zaslepenosti zabíjí své děti. Dávej, Bože, lidem současného světa odvahu k životu. A prosíme tě, zachraň ty děti, kterým právě v tuto chvíli hrozí kruté zabití v mateřském lůně.

 

Růženec je modlitba kterou doslova můžeme vzít do rukou. Dává nám posilu pro život, když zrnko za zrnkem držíme mezi prsty a rozjímáme. Spojení a splynutí našich nejhlubších životních zážitků s pravdami víry se uskutečňuje ve většině lidí jen poznenáhlu. Každý má svůj čas.

Jako děti jsme se dívali na babičku, jak se modlívala s růžencem v rukou. Jako dospělí jsme  pomalu začali uvažovat, jaký smysl mají naše přílišné aktivity. Zkušenost nás vedla k přemýšlení, co vlastně má v životě nejvyšší hodnotu. A konečně ve stáří nacházíme růženec a učíme se jej modlit tak, jak se po staletí modlíval a opakoval desátek za desátkem.

„Bez pomoci Boha a blahoslavené Panny nebyl bych všechno přežil. Modlitba a rozjímání, především modlitba růžence, to byla má jediná obhajoba.“

Jorge Valls Arongo (kubánský spisovatel, 20 let ve vězení)


ZPĚT NA TITUL

ZPĚT NA OBSAH