Jdi na obsah Jdi na menu
 


Téma 8 - který byl pro nás trním korunován

 

Svlékli ho, přehodili mu nachově rudý plášť, upletli korunu z trní, vsadili mu ji na hlavu, do pravé ruky mu dali rákosovou hůl, klekali před ním a posmívali se mu: „Buď zdráv, židovský králi!“ (Mt 27,28-29)

 

Jeho tvář je dnes znetvořena šířící se bezbožností, nedostatky náboženského, mravního a společenského života členů církve, který zabraňuje, aby se projevila opravdová tvář Boží

Panno Maria, prosíme tě, vyprošuj nám milost, abychom nikoho lehkovážně nezesměšňovali a trpělivě snášeli ponižování a pokojně se bránili proti křivým obviněním.

Nasadili Ježíši korunu z trní (Mt 27,29). Člověk se totiž brání pravdě, tím, že se jí vysmívá posměchem, který působí bolest. Posměch je silná zbraň, posměch je zničující, neboť dělá z posmívaného nic. Proto se mnozí obávají posměchu od lidí. Z lidského strachu zapřel Petr Pána (Mt 26,70). Ale tentýž Petr řekl po svém obrácení: „Více je třeba poslouchat Boha než lidi“(Sk.5,29), a potom statečně vyznal svou víru v Ježíše Krista.

Co to znamená pro Tebe?

Vyznávej také ty svoji víru. Žij podle svého svědomí také tehdy, když se jiní tomu vysmívají, žij podle Evangelia také tehdy, když svět smýšlí jinak.

Při posledním soudu se vyjeví pravda. Potom se ti stane posměšná koruna korunou věčného života. Pane, vytrhni mne z mé zbabělosti.

 

Vlastní modlitba růžencového tajemství

Věřím v Boha…

Otče náš…

Zdrávas Maria, milosti plná, Pán s tebou; požehnaná ty mezi ženami            a požehnaný plod života tvého Ježíš,

1.      kterého vojáci svlékli a přehodili mu nachově rudý plášť.(Mt 27,28)

2.      kterému upletli korunu z trní a vsadili mu ji na hlavu.(Mt27,29)

3.      kterému do pravé ruky dali rákosovou hůl.(Mt 27,29)

4.      kterému se posmívali, plivali na něj a bili ho po hlavě.(Mt 27,29-30)

5.      o kterém Pilát řekl: „Nemám vinu na krvi tohoto člověka. To je vaše věc“.      (Mt 27,24)

6.      který vyšel s trnovou korunou a v rudém plášti. (Jan 19,5)

7.      o kterém Pilát řekl: „Hle člověk!“ (Jan 19,5)

8.      o kterém lid začal křičet: „Ukřižuj ho, ukřižuj!“ (Jan 19,6)

9.      místo kterého chtěli propustit Barabáše. (Lk 23,18)

10.    o kterém lid řekl: „Jeho krev ať padne na nás a na naše děti! (Mt 27,25)

Svatá Maria, Matko Boží, pros za nás hříšné nyní i v hodinu smrti naší. Amen.

Sláva Otci…

 

K zamyšlení

Po hrozném bičování, v době čekání na opětovný příchod Piláta, vojáci odvedli Ježíše, kde se pro svou zábavu vybíjeli na Ježíšovi a posměšně ho korunovali korunou z trní. Bylo to nejen velmi bolestivé, ale hluboce ponižující. Král věčné slávy je potupen holdováním „Zdráv buď, králi“, které je provázeno ranami a pliváním. A zatímco bijí božskou hlavu trním ověnčenou, duní nádvořím pustý smích vojáků, kteří jsou tím divočejší, čím je Ježíš tišší a pokornější…

Má pýcha je tu ztrestána.

Trůn - chci přednost. Vojenský plášť - světácká pečlivost.

Žezlo - chci vládnout, pyšně uplatnit sebe.

Koruna - kolik je v mé hlavě ješitných, samolibých myšlenek.

Výsměšná adorace - nedůtklivost, nesnesu žert ani upozornění.

Ale jak my často ve svém životě jednáme? Pokud máme naději, že můžeme něco získat, postupujeme tvrdě, využíváme všech prostředků, abychom prosadili svou pravdu a poškodili co nejvíce toho, který nám způsobuje bolest, a mnohdy jdeme neúměrně do krajností, čímž provokujeme druhé ke zlobě a ničíme pokoj v sobě a mezi lidmi.

Kéž bychom se poučili z Kristova jednání a Jeho trpělivosti, s láskou a modlitbou vytvářeli podmínky pro pokoj v sobě a ve světě, jak to v těžkých Kristových chvílích dělala Panna Maria.

 

Témata k povídání:

-        Bojíme se posměchu?

-        Umíme stát za svou vírou i tehdy, kdy to může bolet?

-        Jsme schopni nést svědectví víry svým životem nebo raději splyneme s davem?

Pane Ježíši, děkujeme ti za trpělivé, pokorné a láskyplné snášení velké potupy při posměšném korunování trním, kéž se pro tvoji oběť snažíme nikoho lehkovážně nezesměšňovat.

 

Modlitba na závěr

Trním korunovaný Ježíši, většinou se každý člověk ve svém životě bojí utrpení, často od něj utíká a nezřídka ti i vyčítá, proč trpí. Dej nám, prosíme, abychom objevili, že naše utrpení můžeme spojovat s tvým a že tak přispíváme ke spáse světa. Přijmi tedy naše osobní bolesti a posiluj nás, abychom dokázali trpět s tebou.

 

Don Bosco ti chce říci. 2

-      Můj Bože, proč jsi mě nestvořil bohatého, proč jsi mi nedal peníze, aby k nám mohl přijímat chudé chlapce a vychovat z nich dobré občany na této zemi, dobré křesťany pro nebe a připravit tak dobrou budoucnost společnosti. Je pravda, že nemám štěstí na bohatství, ale mám jiné nesrovnatelné štěstí, že mám spolupracovníky a spolupracovnice, kteří jsou bohatí dobrou vůlí a láskou a kteří už vykonali, konají a budou konat všechny možné oběti pro to, aby pomáhali v uskutečňování Božího díla. To dílo je chráněno naší matkou, nejsvětější Pannou Marií. (Don Bosko na konferenci ke spolupracovníků.

       [Marsei 17. 2. 1881]

-      Pýcha je červ, který hlodá a umožňuje ztratit zásluhy všech vašich dobrých skutků. [IV, 748]

-      Nechme se vést vždycky pravdou. [VII,312]

-      Nedůtklivost je pýcha, která nám způsobuje nedostatek lásky, způsobuje, že zapomínáme na příkaz odpuštění, odcizuje nám naše kamarády a činí nás protivnými všem. Dokud nenalezneme někoho silnějšího než my, který nám nabídne první sladkost. [VI, 102]