Polévky
Hrst chlebových kůrek (tvrdší chleba), 1 litr vody, lžičku soli, špetku tlučeného kmínu, 1 šálek smetany, citrónovou sťávu, kousek másla. Chleba dáme do vody, osolíme, okmínujeme a rozvaříme. Hotovou polévku můžeme prolisovat, nebo v ní necháme kousky chleba. Po odstavení z ohně do ní přidáme smetanu, máslo a pro chuť citrónovou šťávu.(Možno zakloktat i vejcem)
Hovězí polévka rychlá
30 dkg hovězího masa, zelenina, jedna cibule, sůl, pažitka, trocha sušených hub, jedna lžíce tuku, těstoviny. Hovězí maso rozemeleme za syrova na strojku, vložíme do studené vody a haříme asi půl hodiny. Přidáme osmaženou pokrájenou zeleninu, cibulu , sůl. Polévku scedíme, podáváme se smaženou zeleninou nebo s těstovinami.
Polévka "Kaldoun"
Do 1,5-2 l vody osolené dáme vařit drůbky z husy (kachny, krůty), přidáme křídla, kril, biskup.Není-li toto k dispozici, použijeme balení "Kuře na polévku" nebo slepici III.kategorie + drůbeží játra, žaludky, srdíčka, krky - od každého asi 10 dkg. Přidáme 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru a kapusty. Vše uvaříme do měkka.(30 - 45 min.) V dalším hrnci si připravíme máslovou jíšku (asi ze 3-4 lžic hl. mouky). Tuto zalijeme prochladlým vývarem a za stálého míchání povaříme 5 minut. Do polévky přidáme nakrájené droby a maso ze skeletu.Podle chuti i zeleninu. Současně s vařením polévky si uvaříme těstoviny (malé trubičky, kolínka). Ty potom vložíme do hotové polévky. Současně s utřeným (prolisovaným) česnekem - asi 4-5 stroužků - necháme přejít varem. Dochutíme solí, magi.