Jdi na obsah Jdi na menu
 


 
 ­­­­­­­
Vědci odhalili nejstaršího přímého předka člověka
Evoluční rodokmen druhu Homo sapiens se posouvá o další milión let hlouběji do minulosti. Američtí vědci identifikovali podle MSNBC nový druh lidoopa, který patří k přímým prapředkům, o něž se lidé dělí se šimpanzi. Lidoopa, který žil před 4,4 miliónu let v Africe, nazvali Ardipithecus ramidus, uvedl časopis Science.
Fosilní ostatky "Ardiho" (zkrácená přezdívka lidoopa) byly objeveny už v roce 1992, ale trvalo celých sedmnáct let, než v nich odborníci rozpoznali nový druh. A zároveň s překvapením zjistili, že je Ardi ještě o milión let starší než slavná Lucy.
"Ten výzkum byl přímo bolestivý," přiznal profesor Tim White z Kalifornské univerzity v Berkley. Trvalo totiž celé roky, než se podařilo fosilizované kosti očistit v Etiopském národním muzeu, analyzovat a porovnat s jinými.
Teprve pak vyšlo najevo, že jde o unikátní objev, který doplňuje další vývojový článek. "Není to obyčejná fosílie. Není to šimpanz. Není to člověk. Ukazuje nám, čím jsme byli," řekl White. Ardi měřil přibližně 120 centimetrů a vážil kolem 50 kilogramů.