Dorty bezlepkové i klasika
K tomu, abych se pustila do pečení dortů mne donutila nemoc naší dcery. Do loňského roku by se dorty, které jsem upekla, daly spočítat na prstech jedné ruky. Nikdy se mi nepodařilo udělat "pořádný" krém, a tak jsem to vždy řešila objednávkou v cukrárně.Bezlepková dieta je ale na celý život, narozeniny nevyjímaje, a já jsem si nedokázala představit narozeninovou oslavu bez dortu. Když jsem se ptala v naší oblíbené cukrářské výrobně, dostala jsem odpovedˇ NE. V žádném případě jim to nemám za zlé. Ba naopak. V jiné cukrárně mi řekli "doneste si mouku". Blesklo mi hlavou hurá, mám vyhráno. Ale......pak jsem si uvědomila, že výměna mouky nestačí, a já vlastně nevím, jaké další suroviny budou používat. Používají prášek do pečiva, jedlou sodu, nebo něco úplně jiného?A co krém?Mají nějaký hotový polotovar, nebo mi ho umíchají z másla a pudingu? A v čem a čím budou těsto připravovat?Na co položí hotový korpus, co čokoláda nebo ozdoby na dort?V tom všem může být lepek.Možná jsem až příliš důsledná, pro někoho to může být směšné, ale pro mě ne. S celiakií jsme si užili své, a nikomu bych to nepřála.Ve své důslednosti jsem ve své kuchyni vyměnila dřevěné vařečky za plastové a stejně tak prkýnka na krájení (mimochodem-je na nich bezva, že je lze dát do myčky). Dřevěný vál jsem nevyhodila, ale pro bezlepkové pečení jsem koupila silikonový. I válečky na těsto máme doma dva. Původní dřevěný a ještě nový, s teflonovým povrchem. Tak uznejte, že s tímhle myšlením nemůžu poslat do cukrářské výrobny bezlepkovou mouku na dort. Ale k samotému pečení. Recepty vynechám. Na internetu naleznete spoustu receptů na bezlepkové dorty, a já bych recepty jen odněkud opisovala. Najdete tu jen fotografie, ve většině případů moje nápady na zdobení.