Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omlazeníčko 2

 Osvěžující, zvířátkový salát ze surimi tyčinek

Ingredience: cibule nakrájená na kolečka, čínské zelí, jedno rajče,surimi tyčinky,lžice hořčice, lžice kečupu, sůl, pepř,kysaná smetana ( méně tučná) ,majonéza.
Vše nakrájíme smícháme, osolíme , opepříme a dáme vychladit. lze použít na obložený talíř se šunkou a zeleninou, nebo já využívám ty tvrdé části čínského zelí a ty si načančám tímto salátkem ozdobím kečupem, rajčetem a baštím

Pro ty, které také nikdy nevařily pohanku
POHANKA
Před přípravou propláchneme studenou vodou. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 30 minut necháme stát, nemícháme. Ideální je tu pohanku s hrncem šoupnout na tu půl hodinky schovat do peřin.

Italské rizoto

Suroviny:
1 cibule,100g oloupaného celeru,rýže,zeleninový vývar,tymián,sůl,pepř, oříšky

Postup:
Na olivovém oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibulku,přidáme na nudličky nastrouhaný celeru a ještě trochu zpěníme.Přidáme rýži (1hrst je 1porce).Promícháme aby se rýže obalila v oleji a zalijeme trochou zeleninového vývaru (1/2l vody+2kostky zeleninového bujonu). Poctivě mícháme 15 minut a postupně podléváme zbylím vývarem.Nakonec přidáme špetku tymiánu,sůl a pepř.Zamícháme,vypneme sporák a necháme 3 minuty dojít pod pokličkou. Opražíme si nakrájené oříšky, strouhanku / ze sojového nebo celozrnného pečiva/ a špetku tymiánu a touto směsí posypeme rizoto na talíři. Námaha z patnácti minut míchání se vyplatí je to fakt super ňamka.

KUŘE NA PAPRICE BEZ KUŘETE /od Lenky Kořínkové/
Suroviny:
200 g sojových kostek, mletá červená paprika, kmín, česnek, sůl, cibule, sojová omáčka, 3 deci sojové smetany nebo mléka, solamyl na zahuštění

Postup:
Sojové kostky namočíme přes noc do horkého silného zeleninového vývaru, do kterého přidáme ještě sojovou omáčku a trošku červené papriky.
Na dně kastrolu zpěníme na trošičce oleje nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme lžící papriky, osmahneme a přidáme sojové kostky i s lákem. Okmínujeme, osolíme a dusíme doměkka. Dle potřeby podléváme, aby se kostky nepřipálily.
Do sojové smetany vmícháme lžíci solamylu, dle potřeby i více.
Až jsou kostky měkké, přilijeme k nim smetanu se solamylem a trošku ještě povaříme. 
Jako příloha se hodí těstoviny nebo houskový knedlík.

Kuřecí nudličky se špenátem a smetanou zvířátka
Kuřecí prsa si nakrájíme na nudličky.Do pánve wok dáme olej a nakrájenou cibulku,smažíme do mírně zlatava,přidáme kuřecí nudličky,chvíli opékáme.Přidáme čerstvý,nebo mražený listový špenát a chvíli dusíme. Zalejeme šlehačkou ,chvíli provaříme a nakonec přidáme dle chuti prolisovaný česnek.A je hotovo.Je to opravdová mňamka!

Americký banánový koláč

recept je určen pro 1 osob(y)
doba přípravy je cca max. 1h

Ingredience:
100 ol. oleje, nebo 125 g rozstlinného tuku, 80 g fruktózy , 1 žloutek , 150 g hladké mouky, 2 lžíce sój.mléka, 1 lžička sody bicarbony, 1 lžička prášku do pečiva, 3 větší zralé banány, 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového frukt.cukru, špetka soli, hrst nasekaných ořechů nebo mandlí

Příprava:
Smícháme (ručně či lépe mixérem) tuk a cukr, přidáme žlouteka sodu rozpuštěnou ve dvou lžících soj.mléka. Poté vidličkou rozmačkáme banány, smícháme ihned s těstem, aby nezhnědly, a nakonec vmícháme všechny další ingredience. Pečeme ve vymazaném menším pekáčku (na klasický český velký obdélníkový plech je třeba počítat s dvojitou dávkou) či hřbetu ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30 minut nebo do doby, kdy se při testu párátkem těsto nelepí. Po vyjmutí z trouby necháme koláč vychladnout a podáváme. Někdy je lepší až druhý den.

Nejjednodušší recept na piškot, dortový korpus

Poměr surovin:
na 1 žloutek 3/4 lžíce fruktózy 2 lžíce polohrubé mouky. Cukr s žloutky vyšlehat do pěny přidat lžíci horké vody opět šlehat + trošku perlivé vody a mouku po lžících něžně vmísit.

slíbený recept ze šmakouna
na oleji jsem si osmahla do zlatova hanolky syrového celeru a na drobno rozebraný květák,obojí jsem jen ochutila sojovou omáčkou,,,,mezi tím jsem nakrájela šmakouna na kostičky, k tomu jsem přidala cibuli na kolečka,lžici hořčice a kečupu a koření na americké brambory )) nakonec jsem to šoupla k zelenince a lehce ohřála,, k tomu jen ledový salátek,, bylo to jedlééééééééééé

ak jo, zeleniová salsa, výborná jako příloha k masu,( ale určitě i k těstovinám).
na oliv. oleji jsem osmahla cibuli spolu s na malé kostičky nakrájenou cuketou, lilkem, paprikou a rajčaty, přidala jsem česnek, trochu kečupu, bazalka, sůl, pepř a protože miluju vše co je ostré, tak ještě trochu čili a ďábelské feferonky. Dobrou chuť.

Zapečený květák 
ve slané vodě uvařený květák, uvařená obraná uzená vepřová žebirka,cibule,houby,tvrdý sýr, smetanu, česnek

Na dno zapékací mísy s pečícím papírem vrstvíme uvařený květák, obrané uvařené uzené maso, na cibulce osmahnuté houby, zasypeme nastrouhaným sýrem a zalejeme smetanou, do které jme rozdrtily stroužek česneku a dáme zapéct.
Jí to i má vybíravá rodinka a to už je co říct....

Štrůdl dle inspirace z Itálie - zvířátkový
2 celá vejce + 2 lžíce fruktózy, 1 lžička horké vody - šlehat do zhoustnutí 
Vložíme do malého pekáčku na pečící papír - pečeme při 190 stupních 9 minut.
Vyjmeme obrátíme na pocukrovanou /rozemletou fruktózou/- /papír je nahoře/ a opatrně sundáme z ní pečící papír. Placku obrátíme a dáme na ni co nejvyšší náplň - nastrouhaná jablka, s fruktózou, skořicí a rozinkami, pokapat malinko rozpustěným máslem Roládu přehneme tak, aby se spojila. Pocukrujeme rozemlenou fruktózou.
Pozn: možná by taky nebylo špatné na náplň před naplněním malinko podusit, ale pozor, aby se jablíčka nerozvařila. To by potom už štrůdl nevypadal jako ten z Itálie.

Příště zkusím tento štrůdl raději z 5-ti vajec a 5 lžic fruktozy + 2 lžíce horké vody - ale chce to poměrně hodně jablíček.
/zkusila jsem podusit - velice krátce - jablíčka na másle,s fruktózou a skořicí - mohu doporučit touto směsí plnit štrůdl/

Kokosová roláda kytičky
Piškot : 2 žloutky,90 až 120g fruktózy,140g polohrubé mouky,6 polévkových lžic vody,1 prášek do pečiva
krém: 500ml sojového mléka,2 vanilkové pudinky,100g fruktózy,200g rostlinného tuku,jahodová marmeláda dia,kokos
Šlehačem ušleháme žloutky s fruktózou do husté pěny,do níž postupně vešleháme 6 lžic vody.Do hmoty vmícháme ručně a opatrně kovovou metličkou mouku s práškem do pečiva.Hotovou hmotu nalejeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 150 stupních asi 15 min.do zlatova.Piškot musí být zlatavý,pokud bude více upečený ,bude se špatně rolovat.Necháme ho vychladnout.Mezitím si připravíme krém.Z mléka a dvou pudinků uvaříme hustý pudink.Necháme ho vychladnout.V žádném případě nemícháme,aby nám vzniklý škraloup nenadělal žmolky.Škraloup po vychladnutí pěkně stáhneme z povrchu.1/3 změklého tuku a fruktózu přidáme k pudinku a šleháme elektrickým šlehačem.Postupně přidáme zbytek tuku.Dochutíme rumem,nebo rumovou trestí,ale opatrně po troškách přilévat,jinak se nám krém srazí.Z vychladlého piškotu sejmeme pečící papír a potřeme ho jahodovou marmeládou.Na ni rozetřeme krém,toho si necháme trochu stranou na ozdobu a potření rolády.Roládu srolujeme,potřeme krémem,posypeme kokosem a nakonec nahoře ozdobíme.Necháme vytuhnout v ledničce.

    

 

Vepřové masíčko
Do pekáče rozložíme vedle sebe silnější plátky vepřového masa, osolíme, opepříme a na to navrstvíme asi centimetrovou vrstvu cibule nakrájené na kolečka a druhou centimetrovou vrstvu nastrouhaného eidamu.
Na každý plátek masa dáme kousek másla a mírně posypeme paprikou.
Připravíme si vývar ze 1/4 lt vody a 1 kostky masoxu, vývarem maso podlijeme a necháme hodinu péci.
Podáváme teplé.

Házím do placu recept pokud Vás bude honit mlsná.
kytičky: Listové těsto
vanil.pudink
broskve dia kompot
uvaříme si vanilkový pudink (samozřejmě v oslazený fruktozou a uvařený v sojovém mléce, přidáme rumové aroma necháme vystydnout.
Listové těsto vyválíme a nakrájíme na čtverce 8x8 (podle sebe), dáme lžičku pudinku a na to na plátek broskve, rohy potřeme sojovým mlékem a přehneme přes sebe , potřeme mlékem a posypeme slunečnicovými semínky pečeme na pergamenovém papíru dozlatova, Je to moc dobré netloustne se potom a určitě se s tím zažene taková ta mlsná co nás všechny občas honí.

ČEVABČIČI

Ingredience:
500 až 600 g mletého masa (vepřové, hovězí), 1 vejce, 1 cibule, 1 až 2 stroužky česneku,sůl, mletý pepř, špetka majoránky, špetka tymiánu
Postup:
K mletému masu přidáme vejce, velmi jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl a všechno koření. Rukama dobře promícháme a propracujeme. Potom odkrajujeme polévkovou lžící masovou směs a tvarujeme ji mokrýma rukama na delší a tenké šišky. Ty zvolna opékáme po všech stranách v rozpáleném oleji. Podáváme s hořčicí a nakrájenými kolečky cibule.

CUKETOVÉ SOUDEČKY S MLETÝM MASEM

Ingredience
1 velká cuketa, 1/4 kg mletého masa, cibule, 3-4 stroužky česneku, sůl, OREGANO, mletý pepř, olej
Postup
Z omyté cukety odkrojíme konce a nakrájíme ji na špalíky dlouhé 3-4 cm. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi 1 cm dužniny. Tyto soudečky naskládáme na pekáč potřený olejem. Na pánvi na troše oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme. Po chvíli přidáme drobně posekanou vykrájenou dužninu z cukety, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, okořeníme a za občasného míchání dusíme než se odpaří větší část vody kterou pustila cuketa. Touto směsí naplníme prázdné soudečky na pekáči a dáme do vyhřáté trouby zapéct asi na 20 minut. 
Před koncem pečení je možné na každý položit hromádku nastrouhaného sýra.
Podáváme se zeleninovým salátem.

Celozrnný chlebík pro domácí pekárnu

500g celozrnné mouky pšeničné, 300ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1/2 sáčku sušeného droždí, 2 lžičky drceného kmínu nebo dávám i bylinky (petrželku, pažitku nebo různá semínka).

Do pekárny dáme v pořadí: sůl, cukr, voda, část mouky, droždí, kmín nebo bylinky nebo semínka) a zbytek mouky. 

Francouzské brambory /kytičky/

syrové brambory nakrájíme na nudličky, či kolečka, přidáme cibulku, sojové chilli párky, velkou kapii.
Vše dobře promícháme, pokapeme oliv. olejem a okořeníme /grilovací koření, sladkou papriku, pepř, provensálské koření/. Pečeme.
A výsledek .....

DELENY PISKOT:
na 1 zloutek 2-3 lzičky teple vody (zalezi na velikosti zloutku)
1 lzici trtinoveho nebo ovocneho cukru
1 lzici polohrube mouky
- ja delam zpravidla piskot z 5 vajec

Slehat zloutky s vodou a cukrem, az se vytvori husta pena - rucnim slehacem mi to trva cca 10 minut, vznikla naslehana hmota je fakt k nerozeznani od te s bilkama. Pote jiz neslehat a pomalu primichat po lzicich polohrubou mouku. Dat do vymazaneho a vysypaneho pekace, pecu na 200 dokud nezezlatne.

Trvalo mi docela dlouho, nez jsem vychytala spravne naslehani, protoze podle Korinkove mne proste nesly naslehat pouze zloutky s cukrem - nic z toho nebylo, takhle jsem zkazila nepocitane vajec Pridanim vody a dlouhym slehanim je vysledek fakt super a piskot je fakt mnamka

JABLEČNÝ KOLÁČ:

250g polohrubé mouky (já ale dávám 150g polohrubé a 100g celozrnné špaldové mouky), 90g tuku, 6 polévkových lžic studené vody, 1 rovná čajová lžička prášku do pečiva a špetka soli. Všechny přísady zpracuješ v těsto a dáš do lednice tak na půl hodiny. Pak těsto rozdělíš na třetiny, ze dou třetin vyválíš klatou placku kterou dáš do koláčové formy (já to peču ve staré pánvi o průměru 28cm), rovnoměrně propícháš vidličkou, posypeš opraženými obilnými klíčky nebo strouhankou z graham. rohlíku (klíčky jsou ale lepší, chutnají jako oříšky) a poleješ polévkovu lžící medu. Pak nandáš nastrouhaná jablka, zase poleješ lžící medu, posypeš skořicí a nakonec opět klíčky. Ze zbytku těsta vyválíš zase kulatou placku a tou celý koláč přikryješ. Přes "deklík" přehneš těsto ze spodní placky a spojíš aby byl koláč uzavřenej. Potřeš sojovým mlékem a dáš péct tak asi na půl hodinky.Po doečení můžeš ještě jednou potřít mlékem aby se leskl. 2. den je lepší.

Celerové karbanátky:

500g celeru, 200g eidamu, 200g sálamu (např. turisty), 4 stroužky česneku, 2 vejce, l lžíce hořčice, 1 lžička soli, špetka mletého pepře, špetka majoránky, 50ml oleje. Přihustit strouhaným sýrrem. Celer očistěte a nastrouhejte nahrubo. Stejně tak i sýr a salám. Vše vložte do mísy, přidejte utřený česnek, vejce, hořčici, cibulisůl, pepř, majoránku, a něco na zahuštění. Vypracujte těsto. Vložte do vymazaného pekáčku a také potřete. Pečte při 200stupních 8-10 minut, popř. smažte na oleji

CELEROVÝ NÁKYP
- celer
- oškrabané brambory
- cibule a česnek (já na 2 lidi dávám tak 3 velké cibule a půl palice česneku)
- husté sojové mléko
- sůl, pepř, sladká papirka

Na pánvi osmahnout cibuli s česnekem, ochutit solí a pepřem.
Do zapékací misky dát dolů brambory na cca 0,5cm kolečka a posolíme. Na brambory položit na 0,5cm plátky nakrájený celer. Na celer dáme směs cibule s česnekem a na tuto směs zase nakrájené brambory.
V hrnku umícháme sojové mléko - já dávám do 250ml tak 6-7 lžic, aby bylo hustší. Do mléka zamícháme sůl, pepř a docela dost červené papriky, tuto směs nalijeme do zapékací misky - miska musí být tak do 2/3 plná, když je moc, tak to vykypí ven, když málo, tak to není ono
No a dáme do trouby péct na 250, trvá to cca 35-40 minut a je to moc dobré

ZAPEČENÝ KVĚTÁK S HERMEL.

400 g květáku 2 Sedlčanské Hermelíny 150 g měkkého salámu 50 g másla cibule, pažitka, 2 papriky 1,5 dl smetany sůl, pepř Uvařený květák promícháme s drobně nakrájeným salámem, Sedlčanským Hermelínem, nakrájenou cibulí a paprikou. Přidáme vejce, sůl a pepř. Směs vložíme do zapékací misky vymazané máslem a zalijeme smetanou. Zvolna zapékáme

Lívance z pohankové mouky

Suroviny: 500 g pohankové mouky, špetka soli, lžička prášku do pečiva, voda, tuk na smažení, med.
Postup přípravy: Mouku smíchám se solí, práškem do pečiva a zadělám ji vodou tak, aby mi vzniklo těsto řídké jako na palačinky. Smažím pak lívanečky, které potírám medem a horké podávám.

NUTELA

Ingredience:
200 g lískových oříšků
100 g sušeného sojového mléka
2 lžíce kakaa
1 dl vody
ovocný cukr nebo med podle chuti
Postup: Lískové oříšky najemno nastrouháme a nasucho prohřejeme. Pak vmícháme kakao, mléko, cukr a vodu. Povaříme, dokud nevznikne hustá jemná hmota -hustotu si regulujeme podle množství vody. Nalijeme do sklenice a dáme vychladit. Pokud chceme mít jen pomazánku na pečivo, můžeme vynechat cukr

Můžete si i zamlsat !!

TOFU S MEDOVO-ZÁZVOROVOU OMÁČKOU

- uzené tofu
- olej
- cibule
- česnek
- sušený zázvor
- rajčatový protlak
jablečný ocet
- med

Na pánvi rozehřát olej a osmahnout nakrájenou cibuli a česnek. Přidat rajčatový protlak, jablečný ocet (cca lžíci), cca lžíci medu a cca lžičku zázvoru a z toho vseho udelat omacku.
do zapekaci misky dat tofu nakrajene na platky a zalit vse omackou, aby tofu bylo do omacky ponorene. dat pect do trouby na 250. tofu nasaje stavu a zvrchu se osmahne, pokud mate radi omacku, tak muzete vyndat z trouby po chvili, nebo nechat uplne omacku vypect.
Da se jist s testovinama nebo jen tak, jak kdo ma rad.

OVOCNE "TVAROHOVE" KNEDLIKY

- bíléetofu
- žoutek
- polohrubá mouka
- špetka soli
- špetka cukru

Tofu rozmiksovat najemno v mixeru (na kaši, pokud to jde). Do této "kaše" pridat žloutek, trochu soli a cukru a postupně přidávaním mouky udělat hladké těsto (stejně jako při použití tvarohu). Z hotového těsta dělat čtverce, balit do nich ovoce, zalepit a vařit ve vrouci vodě. Doma sypeme glukopurem se skořicí.

Vysledná chut je k nerozeznani od knedliku z tvarohu

Do bílého jogurtu (víčko neodtrhnu a pak zpátky zavřu a pro jistotu ještě zabalím do igelit.sáčku, ale může se i nalít do formičky třeba na vajíčka) nebo tvarohu zamíchám med, kakao, oříšky, kokos, podle chuti a dám do mrazáku

Vepřové nudličky se zeleninou a nivou zvířátka
Nakrájenou cibulku osmahneme na oleji,přidáme vepřové maso nakrájené na nudličky,osmahneme,přidáme mraženou zeleninu,chvíli dusíme a nakonec nakrájenou nivu a dusíme do rozpuštění nivy a změknutí masíčka na mírném ohni.

Kytičky -perník
3 hrnky hladké mouky,1,5 až 2 hrnky fruktózy,nebo dle chuti med, 2 - 3 lžíce kakaa,1 prášek do peníku,1 lžička jedlé sody,2 - 3žloutky,2 hrnky sojového mléka,1 hrnek olivového oleje,rozinky(nemusí být),pokud sladíme medem,dáme o trochu míň mléka,těsto by bylo příliš řídké.

Všechny ingredience smícháme dohromady,umícháme hladké těsto a vylijeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech a upečeme.Do těsta můžeme taky přidat 2 nastrouhané jablka,perník je potom takový mokřejší a vláčný.

Kytičky - pizza
300ml vlažné vody, 42g droždí, 500g hladké mouky,lžička soli, 4 lžíce olivového oleje.
Rajčatová omáčka:Na olivové oleji osmahneme cibulku,přidáme čerstvá,nebo drcená rajčata,osolíme a okořeníme oregánem,nebo bazalkou.
Kostku droždí rozmícháme s 300 ml vlažné vody a hned tuto směs nalijeme do mouky smíchané se solí a s olejem. Až bude těsto jemné a vláčné, přikryjem utěrkou a necháme kynout - 30 - 60 minut. Těsto pak prohněteme a vytvoříme 4 malé bochánky a necháme ještě 30 minut kynout.Pak rozválíme placky,které potřeme rajčatovou omáčkou a zdobíme dle chuti.Dáme upéct

Kynuté knedle s meruňkama kytičky
1/2kg hrubé mouky(polohrubé),trochu soli,2 žloutky,kostka kvasnic,250 až 300ml sojového vlažného mléka.
Z mléka a kvasnic zaděláme kvásek,hotový nalejeme do mouky,přidáme žloutky trochu soli a zaděláme vláčné ,nelepivé těsto.Necháme vykynout,tvoříme knedlíky,které plníme meruňkama,nebo jiným ovocem a dáme na 15 až 20 minut vařit do vroucí osolené vody.Posypeme mákem slazeným fruktózou a pokapeme olivovým olejem.

Zvířátkový guláš
Kolik masa - tolik cibule - na váhu
Olej
3 červené kapie
3 bílé papriky
sůl,koření
Na oleji necháme orestovat kapii i papriku, pak přidáme cibulku, k tomu maso a koření, podlít vodou a vaříme dokud maso nezměkne.... a všechno dohromady pro nás dělenky udělá - skvělou hustou omáčíčku - sobě jsem odebereme, spolustrávníkům doředíme vodou a zahustíme moukou - a spokojenost je na všech frontách.