Jdi na obsah Jdi na menu

Slunce, seno, erotika

00083_slunce-seno-erotika.jpgSlunce, seno, erotika

Komedie, Československo, 1991, 112 min

Režie: Zdeněk Troška

Scénář: Zdeněk Troška, Petr Markov

Hudba: Karel Vágner

Hrají: Helena Růžičková, Stanislav Tříska, Martin Dejdar, Jaroslava Kretschmerová, Oldřich Kaiser, Petra Pyšová, Valerie Kaplanová, Martin Šotola, Veronika Kánská, Broněk Černý, Václav Troška, Marie Pilátová, Luděk Kopřiva, Vlastimila Vlková, Marie Švecová, Jiří Růžička ml., Josef Stárek, Jiří Lábus, Miroslav Zounar, Pavel Vondruška, Jiřina Jirásková, Jaroslava Hanušová, Jiřina Jelenská, Kateřina Lojdová, Venuše Humheyová, Vladimír T. Gottwald, Olga Schmidtová, Jana Šedová, Rudolf Kubík, Anna Pourová, Magdalena Pivoňková, Jaroslav Kubeš, Karel Charvát, Jiří Janda, Radim Novák, Gabriela Galetková, Růžena Trošková…

Obsah:

Ve třetím pokračování bláznivých letních komedií se podíváte nejen do známé jihočeské vísky Hoštice, ale s jejími svéráznými obyvateli také do Itálie. Tam se totiž vypravili na pozvání italského zemědělského družstva, jehož zaměstnanci se na oplátku chystají do Hoštic. Zatímco v první části filmu se můžete bavit neochotou přizpůsobit se místním poměrům či nezdařenému únosu naplánovaného  zhrzenou Milenou a Evíkem, ve druhé části se rozjíždí ztřeštěná snaha zvelebit zanedbanou vesnici a „přiblížit“ ji světu, čehož se má dosáhnout především zbudováním nudistické pláže. Jak už to ovšem bývá, objeví se italská delegace v nejméně vhodnou chvíli. Kupodivu se jim zanedbané hospodářství družstva zalíbí natolik, že navrhnou uchovat jej jako skanzen.

Zajímavosti o filmu:

  • Režisér Zdeněk Troška napsal scénář i ke čtvrtému dílu – Slunce, seno, ufóni, ale když bylo možné natáčení zrealizovat, hlavní protagonisté zemřeli.
  • Film navštívilo v kinech 968 992 diváků a vydělal 13 454 634,- Kč.
  • Filmovalo se v Hošticích a Italském Monte Casino, přičemž v Itálii se točilo pouze týden.
  • Scény v kuchyni  Škopkových se točily v kulisách které se postavily v kravíně, protože dům byl mezitím přestavěn.
  • Scény z italské chovné stanice byly natáčeny v bývalém komplexu školy v přírodě ve Volyni.
  • Ve scéně, kdy jede Kelišová (Marie Švecová) s farářem (Luděk Kopřiva) na kole, zahrál obě postavy někdo jiný.
  • Oranžovo- bílý autobus Karosa LC 736, kterým se herci a filmový štáb dopravili do Itálie změnil během své cesty několikrát registrační značku. V jednom záběr je vidět trutnovská SPZ TU 84-02 v jiném záběru je zase čitelná strakonická značka ST 25-19. Při natáčení byl také v určitých záběrech původní zvuk motoru nahrazen přidaným zvukem, ale z jiného typu autobusu. Po dokončení filmu byl autobus ve vlastnictví dopravní společnosti OSNALDO spol. s r.o., kde jezdil až do roku 2003
  • Marie Švecová představitelka Kelišky si přivezla do Itálie vlastní zásoby jídla na celý týden. Italskou kuchyni ochutnala jen jednou a poté se pozvracela, protože si myslela, že jsou v jídle mořské plody. Ze šoku utekla a musela ji přivézt policie.
  • Stanislava Třísku, který ztvárnil roli Škopka si vybrala do filmu sama Helena Růžičková, představitelka jeho manželky Škopkové.
  • Jiřina Jirásková údajně odmítla ve snímku hrát, nakonec byla přemluvena na tři natáčecí dny. Se slovy „já jako žena nějakého režiséra nebudu hrát v nějakých fekálních komediích“. Zapomenout ji to nemohla především Helena Růžičková, které její postoj vadil hlavně proto, že se za ní Zdeněk Troška postavil v době, kdy měla za minulého režimu distanc.
  • Za celou filmovou sérii není řečeno, jakou práci přesně dělá Škopek ( Stanislav Tříska).
  • V Hošticích je vybudované muzeum populární filmové trilogie, ve kterém se nachází i postel babičky (Valérie Kaplanové) na kolečkách a nebo Vencova (Broněk Černý) motorka.
  • Projíždějící Italové Bernardo (Martin Dejdar) a Vincenzo (Oldřich Kaiser) jeli v italském voze Fiat Ritmo Cabrio vyráběném v letech 1978-1988. Miluna (Petra Pyšová) na konci filmu nasedá do Vincenzova vozu německé značky BMW E30 Cabrio, který z výrobní linky sjížděl v letech 1981-1994.