Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovor s herečkou Bárou Fišerovou

28. 7. 2013
lf1a13a7_gwuzd_img_8298.jpg

Barbora Fišerová se narodila 20. 5. 1978 do výtvarné rodiny. Od dětství studovala balet, ale v šesti letech se rozhodla být herečkou. Herectví také vystudovala. Poté nastoupila do Černého divadla Jiřího Srnce. Hrála ve Středočeském divadle Kladno i v několika pražských divadlech, např. v divadle Komedie, Bránickém divadle nebo v divadle Pod Palmovkou, natočila několik televizních inscenací, pohádek, českých i koprodukčních filmů.Z filmografie můžeme vyjmenovat například filmy jako: Bastardi 3, T.M.A, Báthory, Čertova nevěsta, Non Plus Ultra, Kameňák, Pra pra pra,  Jezerní královna, Andělská tvář a mnoho další.

 

 

Báro, v roce 2001 jste točila poprvé se Zdeňkem Troškou film Andělská tvář,  jak vzpomínáte na tohle natáčení.

Na natáčení vzpomínám moc ráda, byla to moje první větší filmová role a užila jsem si spoustu nádherných dnů se skvělou partou kolegů a kamarádů, oblékala krásné kostýmy a následně si užívala atmosféru premiér a filmových festivalů s lidmi na které nejde zapomenout a s většinou se přátelím dodnes.Za to celé krásné období Andělské tváře Zdenkovi ze srdce děkuju.

 

Jaký je Váš názor na problémy kvůli filmu Andělská tvář  které Jiřímu Pomoje způsobil?

Na problémy s filmem nerada vzpomínám, byl to jediný smutný bod ,který mě při filmu potkal...nepodepsal se na něm jen Jirka Pomeje, ale spoustu dalších nepřejících lidí, kterým Zdeněk Troška bude vždycky ležet v žaludku a je to škoda. Přesto i bez honoráře mělo natáčení pro mě velkou cenu..mnohem větší než peníze, které jsem nikdy neviděla a že by jich nebylo málo.

 

Jak jste se ke spolupráci se Zdeňkem Troškou dostala?

Ke spolupráci se Zdenkem Troškou jsem se dostala jedním pozváním na své absolventské představení na škole a doufala jsem, že ho přijme...přijal a přišel...pak už to bylo na mě a naštěstí jsem ho na jevišti jako herečka nezklamala a nabídl mi roli před kamerou...moc si té spolupráce a snad ještě i v budoucnu vážím.

 

Skoro každá herečka či herec má vysněnou nějakou roli kterou by jsi chtěl strašně moc zahrát, máte i Vy nějakou? Jak filmovou tak i na divadle?

37780_10150241587105634_5342944_n.jpg

Jasně, že mám vysněnou roli a stále mám čas si ten sen splnit, i když léta běží, tak jen doufám, že si pospíší : o) Je to postava Lisy Doolittlové ve hře Pygmalion  z filmované My fair Lady s neskutečně okouzlující Audrey Hepburn.

 

S jakým hercem či herečkou by jste si chtěla zahrát?

Pokud myslíte české herce, pak bych si moc přála zahrát si vedle Libušky Šafránkové. Jako filmového partnera bych si vybrala Pavla Řezníčka. Přitahují mě tajemní muži a on je pro mě jedním z nich a skvělý herec.

 

Nejste jen filmovou herečkou ale i divadelní. Hrála jste v divadle Komedie,  Černé divadlo  Jiřího Srnce,  v Bránickém divadle a nebo v divadle Pod Palmovkou. Jelikož jsou divadelní prázdniny, připravujete se v nové sezoně na nějakou novou hru?

Připravuji se na příští sezonu na Janu Eyeovou, tedy první titulní roli společně s Janem Potměšilem v roli Rochestera. Postava Jany E. mě tak trochu nahrazuje můj sen o Lise Doolittl, i když herecky jsou úplně odlišné, přesto jsou stejně  velkou hereckou výzvou. Moc se těším. 

 

19452968_10158915122255634_570435150632800188_o.jpg

Natočila jste nespočet filmů včetně dvou krátkometrážních, které z těch natáčení Vám nejvíce utkvěli  v paměti. A proč.

Na žádný z filmů se nedá zapomenout, každý měl své nenahraditelné kouzlo, ale nejvíce vzpomínám na film Juraje Jakubiska Bathory, kde jsem hrála manželku Petra, když jim bylo dvacet, kterého jako o mnoho let staršího hrál Bolek Polívka...Musela jsem tenkrát v jedné velmi dramatické scéně probíhat hořící vesnicí s živým tříměsíčním miminkem v náruči, v těžké dlouhé sukni, na podpadcích ve skanzenu plném hrbolů a vymletých děr za zády s nejméně sedmi rozběhnutými koňmi a nezakopnout, natož upadnout. Byl to pro mě nadlidský výkon, protože nikdo ze štábu dodnes neví, že od dětství trpím velkou fobií z otevřeného ohně...ale přežilo miminko i já a za ten potlesk po Jurajově křiknutí STOP! Výborná, záběr hotov...to stálo :o))..a pak nikdy nezapomenu na film T.M.A s Jurajem Herzem...

 

Nelákala by Vás role nějaké psychopatické ženy, nebo ženy, která to v životě neměla moc jednoduché?  Dokázal bych si Vás v obou rolích představit. Myslím v dobrém slova smyslu.

To mě máte docela dobře přečtenou .Protože taková role by mě opravdu moc lákala a věřím, že bych si jí užila z plných plic, ale zatím se nenašel žádný odvážný režisér, který by mě uměl číst jak se říká mezi řádky a do takové role mě obsadil...stále mě mají za princeznu, ale já jí vlastně nikdy ani netoužila být...ráda překvapuji a snad se najde režisér, který mi dá šanci překvapit  a takové role se dočkám. Výhoda herecké profese je, že nikdy nekončí s věkem ale člověk je hercem až do konce života…

 

Báro, moc Vám děkuji za Váš čas, mějte se krásně a děkuji za rozhovor.

 

Děkuju za rozhovor Bára Fišerová